Hrvati vole (besplatne) cloud servise, a brine ih sigurnost

Istraživanje: Hrvati vole (besplatne) ‘cloud’ servise, a boje se prodaje podataka

Kako Hrvati koriste 'cloud' i kakvi su im sentimenti prema uslugama i servisima u oblaku, što mori domaće korisnike, a što ih privlači ispitala je tvrtka Perpetuum Mobile u suradnji s agencijom Zrika.

Istraživanje o korištenju servisa i alata "u oblaku" provela je tvrtka Perpetuum Mobile.
Istraživanje o korištenju servisa i alata “u oblaku” provela je tvrtka Perpetuum Mobile.

Istraživanje je obuhvatilo 342 ispitanika, a odgovori sudionika pokazali su kako je priča o oblaku tek nešto što bi se u Hrvatskoj trebalo dodatno razviti. Usluge u oblaku većina ispitanika koristi između jedne i pet godina, a najčešća su opcija besplatni servisi, koje koristi ih čak 84 posto ispitanika.

Najviše je ipak riječ o elektroničkoj pošti, i to uglavnom o Gmailu, koji slijede Outlook/Hotmail te Yahoo. Kada je riječ o pohrani podataka u oblaku, oni imenom najpoznatiji servisi – Dropbox i Google Drive – pokazali su se i kao najpopularniji.

Najpoznatije usluge ujedno su i najpopularnije.
Najpoznatije usluge ujedno su i najpopularnije.

Hrvati su ipak i dalje najtradicionalniji kada je riječ o alatima za izradu dokumenata i mahom se drže dobrog starog Microsoft Office paketa instaliranog na računalu, a odvaže li se na oblačne verzije, biraju Google Docs više nego Office 365, cloud verziju svog preferiranog offline paketa.

Pri korištenju cloud servisa i alata, korisnike najviše brine sigurnost, točnije neovlašten pristup podacima, nemogućnost pristupa svojim podacima ako nešto pođe po zlu te bojazan da bi tvrtka kod koje se pohranjuju podaci mogla iste prodati trećoj strani.

Hrvatski poslovni korisnici vole (besplatne?) servise

Koja je najčešća primjena poslovanja u oblaku?
Koja je najčešća primjena poslovanja u oblaku?

Kada je riječ o poslovnim korisnicima, tek 22 posto tvrtki u Hrvatskoj koristi neku od usluga računarstva u oblaku, barem ako je vjerovati podacima Državnog zavoda za statistiku. To bi ipak hrvatske poslovne korisnike stavilo čak i iznad europskog prosjeka, koji broji tek 19 posto, ali ispod nekih nacija sklonijim novim tehnologijama, poput Finske gdje je taj postotak čak 50.

Perpetuumova anketa pokazala je ipak nešto drukčije rezultate – više od polovice ispitanika, 55 posto, istaknulo je kako tvrtka u kojoj rade koristi usluge računarstva u oblaku, njih 11 posto navelo je da to planiraju u budućnosti, a glavni razlog oklijevanja im je pitanje sigurnosti i nedostatak razumijevanja o čemu se tu uopće radi. U tvrtkama koje koriste cloud njime najčešće upravljaju interni IT odjeli ili vanjska IT tvrtka-partner.

cloud plaćanje

Povuklo se naravno i pitanje plaćanja usluga – mjesečno se za njih najviše izdvaja 50 kuna po korisniku, a kada bi se neki od besplatnih servisa prebacio na naplatu, 45 posto njih bilo bi spremno zadržati e-mail servis, 27 posto bi zadržalo servis pohrane koji koriste, a čak 29 posto ispitanih navodi kako bi u slučaju naplate trenutno besplatnih usluga više uopće ne bi koristili cloud.

A kakva su vaša iskustva? Biste li se složili s rezultatima istraživanja?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.