BetaWare: Aplikacija za dojavu komunalnih problema slikom

Osječani dobivaju aplikaciju za dojavu komunalnih problema fotografijom

CityHub aplikacija je koja će za desetak dana omogućiti Osječanima da problem u svom gradu prijave nadležnima preko pametnog telefona, a osječka gradska uprava dobit će novi kanal komunikacije i priliku da pokaže koliko je ažurna u rješavanju prijavljenih problema.

Sustav će biti aktiviran u Osijeku za desetak dana.
Sustav će biti aktiviran u Osijeku za desetak dana.

Ideja za projekt rodila se prije dvije godine kada je Osijek bio kandidat za Zlatni cvijet Europe, priča nam Krunoslav Ris iz BetaWarea, tvrtke koja je aplikaciju kreirala. Projekt tada nije prošao, ali godinu dana kasnije suradnja s gradskom upravom ipak je ostvarena. Po završetku projekta osnovana je i nova tvrtka LetMeDo koja će se baviti daljnjim razvojem i prodajom ove aplikacije.

Riječ je o dugoročnoj suradnji koja bi trebala omogućiti Osječanima da probleme koje vide u gradu prijave putem svojih pametnih telefona tako da ih fotografiraju preko aplikacije CityHub, odrede vrstu problema, prioritet rješavanja te ostave svoj komentar. Aplikacija će sama zabilježiti fotografiju, lokaciju i vrijeme te će sve skupa poslati na cloud servis.

Jednom kada je problem prijavljen, automatski se dodjeljuje komunalnom redaru nadležnom za to područje, a cijelim sustavom administrira osoba iz uprave koja je sada zadužena za zaprimanje prijave građana putem telefona.

Problemi se mogu dojaviti anonimno ili se korisnici mogu prijaviti preko društvenih mreža, a u tom je slučaju moguće i pratiti razvoj situacije – je li vaša prijava zaprimljena, radi li se na njoj te je li problem riješen.

Bez obzira na koji ste način prijavljeni, kad naiđete na problem, administrator u gradskoj upravi pogledat će problem, a ako ne spada u komunalne djelatnosti, proslijedit će ga drugoj nadležnoj gradskoj službi.

Prva stanica – Osijek

Preko sustava moći će se pratiti i kako teče rješavanje problema
Preko sustava moći će se pratiti i kako teče rješavanje problema

Rješenje je trenutno implementirano u Osijeku, koji je kao partner na projektu pružio potpunu logističku i administrativnu podršku, a postat će aktivan za desetak dana.

CityHub sustav moguće je implementirati u vrlo kratkom roku u bilo kojem gradu koji iskaže želju za poboljšanjem životnog standarda, objašnjava Krunoslav, a sama će mobilna aplikacija funkcionirati u svim gradovima koji imaju integrirani CityHub.

Aplikacija ima i svoju inačicu na engleskom i njemačkom.
Aplikacija ima i svoju inačicu na engleskom i njemačkom.

Svaki grad može i prethodno definirati probleme koje građani mogu prijaviti – bilo da je riječ o smeću, neispravnom parkiranju, zagađenju, buci, ovisno o tome što mori neku urbanu sredinu.

Iako će sustav prvotno biti aktiviran u Osijeku, BetaWare ima pisma namjere drugih zainteresiranih, a potpisali su i ugovor s tvrtkom SoftFolio o prodaji i zastupstvu rješenja za njemačko, švicarsko, austrijsko i dansko tržište.

Tijekom 2015. planiraju se proširiti na pedesetak gradova, ali i oplemeniti sustav drugim modulima. Trenutno su u razvoju CityPassa, sustava koji će putem QR koda omogućiti građanima i turistima mobilna plaćanja za gradski prijevoz, muzeje i atrakcije, te CityLightsa, sustava koje će raditi na energetskoj učinkovitosti gradske rasvjete.

Osječani, očekujemo prve dojmove 🙂

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.