BuzzBase: Agencije, evo vam viralnih kampanje koje ste htjeli - od kolega iz Makedonije!

BuzzBase: Agencije, evo vam viralnih kampanje koje ste htjeli – od kolega iz Makedonije!

Ako ste ikada kreirali digitalne kampanje, kojima je u fokusu sadržaj, znate da je jedna od najvažnijih stvari, koja može diktirati i njihov uspjeh, da budu prihvatljive utjecajnim osobama u specifičnoj online zajednici koje će rado podijeliti informacije o njoj i pomoći digitalnoj "eksploziji". Da bi se što bolje potpirila ta "vatra", postoje razne platforme koje uskaču u pomoć, a jedna od njih dolazi iz Makedonije - BuzzBase.

Social seeding platforma.
BuzzBase je takozvana ‘social seeding’ platforma iza koje stoji tim iz makedonskih agencija za društvene mreže.

Ako ste ikada kreirali digitalne kampanje, kojima je u fokusu sadržaj, znate da je jedna od najvažnijih stvari, koja može diktirati i njihov uspjeh, da budu prihvatljive utjecajnim osobama u specifičnoj online zajednici koje će rado podijeliti informacije o njoj i pomoći digitalnoj “eksploziji”. Da bi se što bolje potpirila ta “vatra”, postoje razne platforme koje uskaču u pomoć, a jedna od njih dolazi iz MakedonijeBuzzBase.

Riječ je o platformi koja “gura” sadržaj na društvenim mrežama, a istovremeno i nagrađuje one koji sadržaj dijele i tako pomažu kreiranju buzza. No, nije riječ samo o distribuciji sadržaja, nego i o poticanju na interakciju oko njega – platforma integrira klikove na podijeljenim poveznicama s uvidom u društvene aktivnosti te tako kreira jedinstvene parametre koji zapravo i predstavljaju buzz koji se kreira oko sadržaja. Istodobno, sustav kalkulira novčane nagrade za svakog člana zajednice, ovisno o njihovim performansama – društvene pčelice, buzzeri, mogu na taj način unovčiti svoje lajkove i retvitove.

Podsjeća to pomalo i na iPyro, koji je svojedobno pomogao uspjehu kampanje “Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini mog života”. Međutim, jedan od osnivača BuzzBasea, Darko Buldioski, navodi glavnu razliku između ovog projekta i drugih – ne mjeri se ovdje samo broj klikova, podjela ili pregleda sadržaja, nego i angažiranost korisnika te interakcija sa sadržajem, što u konačnici i znači povećan buzz. BuzzBase za sada uključuje društvene mreže Facebook i Twitter, ali u budućnosti planira dodati i relevantne podatke s drugih servisa, kao što su Instagram, LinkedIn, Klout i drugi. To bi svakako utjecalo i na ono što BuzzBase već sada radi – odvajanje spam sadržaja od kvalitetnog.

Primjer profila jednog 'buzzera'.
Primjer profila jednog ‘buzzera’.

Servis je lansiran u privatnoj beta verziji, samo u Makedoniji kao testnom tržištu, gdje se samo u dva dana uspjelo prikupiti 200 buzzera, a i oglašivači i oni zadovoljni su prvim kampanjama. Iza svega stoji tim iz kreativnih agencija i agencija za društvene mreže NewMediaMK i IM.mk.

Kako “servirati” sponzoriran sadržaj?

No, dok u jednu ruku ovo može zagolicati maštu oglašivačima i agencijama, postavlja se pitanje koliko je ovakvo kreiranje “buke” oko nekog proizvoda, usluge ili kampanje etično, odnosno znaju li krajnji korisnici da je sadržaj koji im se “servira” – sponzoriran. Darko Buldioski odgovara:

Po standardima IAB-a i sličnih globalnih organizacija uz svaki plaćeni post mora biti vidljiva naznaka da je sponzoriran. U aktualnoj makedonskoj verziji, zbog zaostalog lokalnog tržišta, nema takve ustaljene prakse, ali spremni smo i za regionalnu te za globalnu verziju u kojima ćemo uvesti jasnu informaciju da je podijeljeni sadržaj sponzoriran. Naravno, ako to nije jasno navedeno od samog buzzera, zadržavamo pravo da mu ne platimo. Što se tiče same etike, “buzzeri” imaju pravo da sami odluče koju će kampanju podijeliti, sukladno njihovim interesima. No, ako netko postane “spamer”, njegov učinak opada, kao i zarada, jer više neće biti sposoban kreirati stvarni “buzz”. Zbog toga očekujemo da će se sami “buzzeri”, uz našu edukaciju, brinuti da održe svoju reputaciju na društvenim mrežama.

Darko objašnjava i tko je idealan buzzer – riječ je o korisniku društvenih mreža kojemu njegovi prijatelji i pratitelji vjeruju, barem vezano uz određene teme, a koji ima veću zajednicu okupljenu oko sebe. U Makedoniji su bazu popunjavali počevši s 10 utjecajnih osoba, različite demografije, koje su u buzz zajednicu mogle pozvati po pet svojih prijatelja – a pozvani prijatelji mogu također pozvati po pet novih članova… I tu se staje s prikupljanjem baze za sada, kako bi se testirala ova raznolika mreža ljudi. Sam je buzzer motiviran da pozove prave osobe, one koji mogu pomoći kampanji da postigne maksimalan uspjeh – jer bez toga neće niti biti kampanja unutar sustava.

Krenuli smo već s jednom plaćenom, komercijalnom kampanjom i jednom neplaćenom, dobrotvornom. Rezultati su za sada odlični – preko 100 “buzzera” je podijelilo kampanje i već su generirali svoje prve zarade. Podatci o samim kampanjama nisu javni jer su kampanje još aktualne.

Za sada su u Makedoniji testirane dvije kampanje . jedna komercijalna i jedna nekomercijalna.
Za sada su u Makedoniji testirane dvije kampanje – jedna komercijalna i jedna nekomercijalna.

Od projekta za vlastite potrebe do startupa

Zanimljivo je svakako i naglasiti da iza cijelog projekta stoji tim koji ima značajno iskustvo kreiranja digitalnih kampanja. Kako već i trendovi nalažu, i oni se polako odmiču od kampanja kreiranih isključivo za društvene mreže prema sve opsežnijem content marketingu, a upravo se iz te strategije javila potreba da se određeni sadržaj brzo i u što širem rasponu podijeli na internet.

Komunikacija ‘jedan na jedan’ s korisnicima nije isplativa – proces je preskup i prespor. ‘Content seeding’ nije nova praksa online PR-a, ali BuzzBase nudi nove kanale distribucije tamo gdje korisnici i inače dijele sadržaj i generiraju diskusiju.

Na ovaj način i brendovi imaju potrebu za kreiranjem zanimljivijih kampanja, jer ako ih buzzeri neće podijeliti za novac, onda ih nitko neće ni besplatno. Već smo u prvim kontaktima s oglašivačima diskutirali o tome da se ne može očekivati pozitivan rezultat ako je sadržaj neatraktivan i sada već nekoliko brendova sprema sadržaj podoban za ovakav tip viralne distribucije. A kad “buzzeri” već dijele sadržaj, nije na odmet da svoju reputaciju i utjecaj unovče. Na kraju krajeva, sadržaj treba konzumirati, a ako je dobar, zadovoljni su i brendovi i buzzeri i sami korisnici.

BuzzBase, dakle, sada prolazi kroz svoju prvu fazu koja služi za dobro “peglanje” sustava i otklanjanje “dječjih bolesti”. Nakon toga slijedi regionalna, odnosno balkanska verzija, koja se očekuje za nekoliko mjeseci. Velika slika je, naravno, globalna, a makedonski agencijaši, koji stoje iza projekta, polako se uhodavaju i u startuperski život – već su se počeli pojavljivati na startup događajima te intenzivno rade na pronalasku investitora, jer da bi se ostvarili planovi, potrebno ih je malo pogurati – baš kao što buzzeri guraju sadržaj koji kreiraju njihovi klijenti, brendovi.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.