Koliko ima korisnika Instagrama u Hrvatskoj? Stiže broj!

Htjeli ste broj korisnika Instagrama u Hrvatskoj? Stiže broj korisnika Instagrama u Hrvatskoj!

Ne mogu vam reći koliko smo puta u posljednjih nekoliko mjeseci dobili upit o tome koliko Instagram ima korisnika u Hrvatskoj. Do točnih se podataka nije moglo doći sve dok oglašavanje putem ove društvene mreže (dobro, putem Facebooka) nije postalo dostupno i na ovim prostorima, ali sada nam ta opcija točno otkriva - u Hrvatskoj ima 190.000 korisnika Instagrama. I ne samo to!

instagram_1naslovna

Nedavno smo među prvima objavili da je oglašavanje putem Instagrama dostupno u ovoj regiji, pokazali kakve vrste oglasa se mogu aktivirati te kakve cijene očekuju oglašivače, a sad se može doznati i više o samim demografskim podatcima korisnika. Naime, kako je u svom blog postu objavila agencija Jasno i glasno, ne samo da su putem Facebookovog Power Editora dostupne informacije o ukupnom broju korisnika, nego ih možemo vidjeti i po županijama – najviše ih ima u Gradu Zagrebu, 72.000, a najmanje u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji (po 2400). Najzastupljenija dobna skupina je ona od 18 do 24 godine.

Inače, kad god se kakva društvena mreža ozbiljnije pozabavi oglašavanjem u ovoj regiji, tada dobivamo i detaljnije podatke o korisnicima. Tako nisu potrebna istraživanja poput onoga koje je provela agencija drap u veljači 2013. godine i došla do brojke od 52.000 aktivnih tviteraša u Hrvatskoj, nego je dovoljno pogledati u sučelje za oglase. Primjerice, putem LinkedInovog sučelja može se lako vidjeti da u Hrvatskoj ima 418.581 korisnika ove društvene mreže, a putem Facebooka – njih 1,800.000.

No, vratimo se na Instagram – do više podataka o korisnicima ove društvene mreže, primjerice, o njihovim interesima, može se doći putem Power Editora. Imajte na umu da nemaju svi pristup ovoj opciji, nego da se postupno prikazuje oglašivačima, a dok ju i sami ne dobijete, bacite oko na infografiku koju je pripremio Jasno i glasno:

Broj korisnika Instagrama Hrvatska

Još istraživanja o društvenim mrežama i drugim online servisima na Netokraciji:

ponuda

Komentari

 1. Domagoj Delimar

  Domagoj Delimar

  07. 10. 2015. u 3:35 pm Odgovori

  Lol, išao sad kreirati account za jedan projekt (možda i ne loša fora da account moram kreirati samo kroz mobilni app, ali nepotrebno kompliciranje), odabrao username i provede on mene tako kroz hrpu opcija za followanje, sve preskačem i dolazim do one da ga spojim s FB accountom da mi povuče sliku i sl. Rekoh, zašto ne, da ubrzam postupak, vjerojatno ću moći odabrati s kojeg pagea da mi povuče stvari.

  Sad imam account sa privatnom slikom, sa usernameom za jedan projekt i ljudi me automatski followaju (valjda im se javlja da sam se ja joinao). Ne vidim gdje mogu promijeniti tu sliku niti odspojiti FB account. Prekrasno. 🙂

  Ok, na mobilnom appu se može odspojiti FB profil i promijeniti slika, dok na webu izgleda ne može. Rekao bih sada neke riječi, ali ću se suzdržati… 😀

 2. Antonios Ivan Karalazos

  Antonios Ivan Karalazos

  14. 10. 2015. u 1:14 pm Odgovori

  Što se tiče mogućnosti ciljanja za Instagram Facebook kaže: “The same targeting options available for the ads you create on Facebook are available for Instagram ads” no prilikom izrade i uređivanja Instagram profila ostavljamo samo: ime, email, korisničko ime, broj telefona, spol, bio i web mjesto. Dakle nema: lokacije, dobne skupine, interesa… Koliko je ova analiza točna i korisnika kada postoje korisnici koji su isključivo Instragram korisnici bez Facebook profila ili nemaju povezane FB i Instagram račune ili nisu izradili Instagram profil koristeći opciju “Register using Facebook”.
  Paralelno se vuče pitanje kako takvim korisnicima možemo točno plasirati oglase po kriterijima ciljanja koje smo odabrali, a koji nisu dio Instagram profila?

 3. Borna Cuk

  Borna Cuk

  02. 06. 2016. u 10:14 am Odgovori

  Dok je Facebooka sve će biti OK pošto svi poslovi i kontakti mi dolaze preko njega mogu imati grupe, stranice, profil….ovo sa Instagramom. Twitterom, Google+ i Pinterestom je vrlo malo onog od čega imam koristi, možda kada stavim novu objavu zbog ratinga za Google tražilicu….

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Poznati su finalisti šestog izdanja programa Moj Zaba Start

Trideset finalsita šeste godine natječaja Moj Zaba Start poznato je javnosti, a neki od njih će podijeliti gotovo milijun kuna financijskih potpora u tri područja.

Tehnologija

Manje kupujemo aute, ali više romobile. Rješenje? Mercedes električni romobil!

Mercedes je potiho ušao na tržište električnih romobila, a uskoro ćemo na njima možda vidjeti i lokalne "igrače" koji čim sjednu az stol u kafiću bacaju ključ Mercedesa na stol.

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Paušalci, prikriveni rad opet nije dobro definiran u Općem poreznom zakonu, uključite se u e-Savjetovanje!

Prema trenutnom prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona, koji bi trebao stupiti na snagu 1. 1. 2020., i dalje nije dovoljno jasno definirana razlika između samostalnog i nesamostalnog rada, što bi se moglo obiti o glavu paušalnim obrtnicima i tvrtkama koje ih angažiraju.

Intervju

Tko to zna sa softverom, dobro zarađuje i utječe na velike sustave? IT Konzultant!

Kao što mnogi bježe od matematike i STEM-ovci nerijetko bježe od "mekih vještina", no upravo se u tom spoju kriju odlične karijerne opcije. Kako ispolirati te vještine učimo od FER-ovca, dugogodišnjeg konzultanta i danas direktora, mStartovog Emina Subašića.