Htjeli ste broj korisnika Instagrama u Hrvatskoj? Stiže broj korisnika Instagrama u Hrvatskoj!

Ne mogu vam reći koliko smo puta u posljednjih nekoliko mjeseci dobili upit o tome koliko Instagram ima korisnika u Hrvatskoj. Do točnih se podataka nije moglo doći sve dok oglašavanje putem ove društvene mreže (dobro, putem Facebooka) nije postalo dostupno i na ovim prostorima, ali sada nam ta opcija točno otkriva - u Hrvatskoj ima 190.000 korisnika Instagrama. I ne samo to!

instagram_1naslovna

Nedavno smo među prvima objavili da je oglašavanje putem Instagrama dostupno u ovoj regiji, pokazali kakve vrste oglasa se mogu aktivirati te kakve cijene očekuju oglašivače, a sad se može doznati i više o samim demografskim podatcima korisnika. Naime, kako je u svom blog postu objavila agencija Jasno i glasno, ne samo da su putem Facebookovog Power Editora dostupne informacije o ukupnom broju korisnika, nego ih možemo vidjeti i po županijama – najviše ih ima u Gradu Zagrebu, 72.000, a najmanje u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji (po 2400). Najzastupljenija dobna skupina je ona od 18 do 24 godine.

Inače, kad god se kakva društvena mreža ozbiljnije pozabavi oglašavanjem u ovoj regiji, tada dobivamo i detaljnije podatke o korisnicima. Tako nisu potrebna istraživanja poput onoga koje je provela agencija drap u veljači 2013. godine i došla do brojke od 52.000 aktivnih tviteraša u Hrvatskoj, nego je dovoljno pogledati u sučelje za oglase. Primjerice, putem LinkedInovog sučelja može se lako vidjeti da u Hrvatskoj ima 418.581 korisnika ove društvene mreže, a putem Facebooka – njih 1,800.000.

No, vratimo se na Instagram – do više podataka o korisnicima ove društvene mreže, primjerice, o njihovim interesima, može se doći putem Power Editora. Imajte na umu da nemaju svi pristup ovoj opciji, nego da se postupno prikazuje oglašivačima, a dok ju i sami ne dobijete, bacite oko na infografiku koju je pripremio Jasno i glasno:

Broj korisnika Instagrama Hrvatska

Još istraživanja o društvenim mrežama i drugim online servisima na Netokraciji:

ponuda

Komentari

 1. Domagoj Delimar

  Domagoj Delimar

  07. 10. 2015. u 3:35 pm Odgovori

  Lol, išao sad kreirati account za jedan projekt (možda i ne loša fora da account moram kreirati samo kroz mobilni app, ali nepotrebno kompliciranje), odabrao username i provede on mene tako kroz hrpu opcija za followanje, sve preskačem i dolazim do one da ga spojim s FB accountom da mi povuče sliku i sl. Rekoh, zašto ne, da ubrzam postupak, vjerojatno ću moći odabrati s kojeg pagea da mi povuče stvari.

  Sad imam account sa privatnom slikom, sa usernameom za jedan projekt i ljudi me automatski followaju (valjda im se javlja da sam se ja joinao). Ne vidim gdje mogu promijeniti tu sliku niti odspojiti FB account. Prekrasno. 🙂

  Ok, na mobilnom appu se može odspojiti FB profil i promijeniti slika, dok na webu izgleda ne može. Rekao bih sada neke riječi, ali ću se suzdržati… 😀

 2. Antonios Ivan Karalazos

  Antonios Ivan Karalazos

  14. 10. 2015. u 1:14 pm Odgovori

  Što se tiče mogućnosti ciljanja za Instagram Facebook kaže: “The same targeting options available for the ads you create on Facebook are available for Instagram ads” no prilikom izrade i uređivanja Instagram profila ostavljamo samo: ime, email, korisničko ime, broj telefona, spol, bio i web mjesto. Dakle nema: lokacije, dobne skupine, interesa… Koliko je ova analiza točna i korisnika kada postoje korisnici koji su isključivo Instragram korisnici bez Facebook profila ili nemaju povezane FB i Instagram račune ili nisu izradili Instagram profil koristeći opciju “Register using Facebook”.
  Paralelno se vuče pitanje kako takvim korisnicima možemo točno plasirati oglase po kriterijima ciljanja koje smo odabrali, a koji nisu dio Instagram profila?

 3. Borna Cuk

  Borna Cuk

  02. 06. 2016. u 10:14 am Odgovori

  Dok je Facebooka sve će biti OK pošto svi poslovi i kontakti mi dolaze preko njega mogu imati grupe, stranice, profil….ovo sa Instagramom. Twitterom, Google+ i Pinterestom je vrlo malo onog od čega imam koristi, možda kada stavim novu objavu zbog ratinga za Google tražilicu….

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako je #PitaZaDvije Mlinaru i agenciji ReRoot donijela internetsku slavu (i kupce)

Osječka agencija ReRoot bavi se gotovo svim digitalnim vještinama; uključujući i memove, a njima možete zahvaliti za krumpirušu od dvije kune u Mlinaru.

Društvene mreže

Zašto nova Facebookova značajka (gotovo) sigurno neće doprijeti do meme generacije?

Facebook se očajnički trudi približiti mladima, hoće li uspjeti?

Startupi i poslovanje

Nakon ‘samo’ 3 godine, konačno imamo natječaj za IT Park Osijek.

Grad Osijek konačno je raspisao natječaj za građenje poslovnih prostora u IT Parku.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) podcast: Stiže 2. epizoda o osnovama blockchain tehnologije!

Što je to blockchain tehnologija i koje mogućnosti otvara? Više saznajte od Ivana i Luke u drugoj epizodi Blockchain from the Bloc(k) podcasta.

Internet marketing

Zabrinjavajuće je (a možda i protuzakonito) što nam domaći ‘influenceri’ promoviraju upitne kredite

“Influencanje” je postao pravi biznis, a pravi znak za to je to što dio njih već mjesecima na Instagramu reklamira - kredite. I to od internetske banke s Malte. Zabrinjavajuće je to, a možda i ne baš u skladu sa zakonima, iz više razloga. Na um mi, na prvu, padaju tri.

Intervju

DOTA PIT stiže u Split: Splićanima bi najveći regionalni esport turnir trebao biti važan kao ULTRA

U Splitu se ovog travnja održava 300.000 dolara vrijedan esport turnir koji može postati jedan od važnih brendova Dalmacije i Hrvatske općenito.

Tehnologija

Ljubav prema tehnologiji i volontiranju dovela konferenciju Women in Data Science u Osijek

8. ožujka, na Dan žena, u Osijeku će se održati konferencija Women in Data Science. Zašto baš Osijek, zašto baš podatkovna znanost i zašto baš žene u ovoj znanstvenoj grani, otkrile su nam inženjerke Mateja Hržica i Stefani Majić.

Kolumna

Kako smo razvili aplikaciju OmoReader, čitač za osobe s poteškoćama u čitanju

Stiže insajderska priča iz Locastica o razvoju OmoReadera, aplikacije koja je pored svih uobičajenih funkcionalnosti čitača trebala imati i dodatne mogućnosti prilagođavanja teksta za osobe koje imaju poteškoće s čitanjem.

Startupi i poslovanje

Poslušaj prvu epizodu prvog podcasta o blockchainu na Balkanu (koji pokreću æternity i Netokracija)

Želite saznati i naučiti više o blockchain tehnologiji te koliko je uspješno zaživjela na Balkanu? Pozivamo vas na audio druženje s Lukom Sučićem i Ivanom Brezakom Brkanom u sklopu podcasta 'Blockchain from the Block'!