Što Brexit znači za britansku industriju video igara

Što Brexit znači za britansku industriju video igara (i koje su lekcije za Hrvatsku)

23. lipnja 2016. ostat će zapamćen kao jedan od značajnijih datuma u povijesti moderne Europe. Britansko "da" za izlazak iz Europske unije promijenit će strukturu ekonomije, politike, pa čak i društva – kako u Europi, tako i diljem svijeta. Ne postoji industrija ili segment društva koji neće osjetiti utjecaj ove odluke, a čak i industrija video igara, koja se pokazala kao iznimno otporna na tržišne promjene, priprema se za moguće ishode Brexita. Što ovo znači za britansku, ali i dio hrvatske industrije video igara?

gamingbrexit_1naslovna

Istraživanje koje je proveo United Kingdom Interactive Entertainment (UKIE) pokazalo je da 80,6% game developera iz Ujedinjenog Kraljevstva smatra da će izlazak iz Europske unije naškoditi njihovom poslovanju. Developeri su identificirali tri glavna polja koja smatraju kao najkritičnija za opstanak ove industrije u Britaniji, a na koja će Brexit utjecati. Ta ista polja ujedno služe i kao dobar vodič za razvoj industrije video igara u Hrvatskoj.

1. Pristup talentiranoj radnoj snazi

Najvažniji resurs industrije video igara su sposobni i talentirani ljudi. Novac, oprema, brend i lokacija manje su bitne stavke koje pospješuju, ali ne garantiraju uspjeh. U ovom pogledu, Brexit je za britanske game developere sigurno korak unazad. Gubitak pristupa europskom tržištu rada smanjit će njihovu konkurentnost i kompetentnost. Doduše, Britanci imaju potencijalni as u rukavu u obliku velikog broja sveučilišta koja nude programe obrazovanja za razvoj igara. Dugoročno je moguće da će ponuda tih sveučilišta donekle zadovoljiti potrebe domaće industrije, no britanski su developeri navikli raditi s top talentima iz cijelog svijeta. Buduća kvaliteta britanskih video igara uvelike će ovisiti o mobilnosti radne snage te o dogovorima koje tamošnja vlada postigne.

U Hrvatskoj je situacija glede radne snage relativno slična. S jedne strane imamo veliku potražnju za talentiranim developerima i pristup cijelom europskom tržištu. S druge strane postoji samo jedna akademija koja educira radnu snagu, a i sama industrija nije dovoljno poznata perspektivnom posloprimcu. Dugoročno, Hrvatska može postati top destinacija za razvoj video igara jer možemo ponuditi visoke plaće, niske troškove života i nešto manje stresni ritam života.

2. Financijski instrumenti

Britanski game developeri do sada su poslovali u vrlo povoljnom financijskom okruženju. Ne samo da su zbog izvozne karakteristike svog proizvoda imali porezne olakšice, već su imali pristup i dediciranim vladinim fondovima za razvoj video igara. Opstanak oba modela uvelike će ovisiti o snazi britanske ekonomije u sljedećih nekoliko godina. Ako se ostvare predviđanja o recesiji, sigurno je da će britanski developeri osjetiti veći teret poreza i teži pristup javnim financijama. Situaciju može potencijalno olakšati privatni investicijski sektor koji već godinama aktivno ulaže u video igre zbog dobrog omjera investicije i povrata. Hoće li investitori biti uglavnom britanski ili međunarodni, opet ovisi o dogovorima koje Ujedinjeno Kraljevstvo potpiše nakon izlaska.

Nažalost, i najcrniji scenarij za britanske developere je još uvijek svjetlosnim godinama ispred trenutne situacije u Hrvatskoj. Naši developeri nemaju pristup nikakvim poreznim olakšicama, a još manje dediciranim fondovima za razvoj igara. Čak ni privatni sektor nije još prepoznao video igre kao isplativu investiciju te su sve veće investicije u Hrvatskoj do danas bile isključivo međunarodne ili od strane već etabliranih game developera u novonastale game developere. Kratkoročno gledajući, najveća promjena će se dogoditi u privatnim investicijama gdje će hrvatski investitori početi slijediti trend međunarodnih investitora i investirati u naše studije za razvoj igara.

3. Pristup tržištu

Brexit nije uvelike utjecao na sposobnost plasiranja britanskih video igara na svjetsko tržište. Game developeri osjetili su slabljenje funte kao i sve ostale industrije, no kako su većina platformi distribucije u Americi, odnosi Ujedinjenog Kraljevstva s Europskom unijom ne igraju preveliku ulogu u samoj distribuciji. UK je već 2001. potpisala s Amerikom sporazum o duplom oporezivanju, tako da su od samog početka digitalne distribucije Britanci izbjegli nepotreban gubitak prihoda. Postoji mogućnost da će budući međudržavni dogovori utjecati na carinske tarife, ali platforme distribucije imaju ispostave u više država tako da će se lakše prilagoditi potrebama britanskih game developera.

Hrvatska, nažalost, nema potpisani ugovor o duplom oporezivanju s Amerikom, što znači da svi naši game developeri koji posluju iz Hrvatske gube minimalno 30% svojih prihoda na američki porez. Ironično, veliki broj naših IT tvrtki je osnovalo podružnice baš u Londonu kako bi se taj problem riješio, pa postoji mogućnost da će se te podružnice prebaciti u neku drugu EU zemlju, kao što je Irska. Ova se komplikacija neće ubrzo riješiti jer pregovori s Amerikom glede duplog oporezivanja nisu zapeli u Hrvatskoj, već u Americi. Hrvatskim developerima ne preostaje ništa dugo nego biti strpljivi i snalaziti se kako znaju i mogu do potpisivanja povelje o duplom oporezivanju.

U konačnici, Brexit će najviše utjecati na lokalno poslovno okruženje za britanske game developere. Redovito poslovanje postat će im teže i kompliciranije dok se njihova sposobnost plasiranja proizvoda neće uvelike promijeniti. Gledajući kako hrvatski game developeri posluju u znatno težem poslovnom okruženju, sumnjam da će britanska industrija stagnirati zbog Brexita…

…jedino se nadam da ćemo vidjeti sve više hrvatskih video igara na svjetskom tržištu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?

Startupi i poslovanje

Croatia osiguranje prepoznalo je potrebe korisnika u 2020. i u deset mjeseci je nastao LAQO

Usred krize i pandemije Croatia osiguranje napravila je ozbiljan iskorak prema digitalizaciji svojih usluga - okupili su vrhunski tim domaćih stručnjaka s kojima su razvili digitalni proizvod na razini punokrvnog insurtecha. Kako je nastalo LAQO, otkrivamo.

Digitalni marketing

#jedvačekam: Kad se industrija udruži, a javnost postane kreativac – kampanja osvaja medije i nagrade

Kafići, teretane, kazališta, tržnice i još mnogo drugih poslovanja i brendova u vrijeme društvene izolacije nisu mogli doći do svojih kupaca. Kako su 3 hrvatske agencije uz HURA-u pripremile projekt koji je u korist svih njih ostvario milijun kuna medijske vrijednosti?

Intervju

Najčešći mentori u IT-u su Google, StackOverflow… A 4 naše entuzijastice žele tome dodati Mentoring Byte

Iako mnoge tehnološke tvrtke imaju organiziran sustav mentoriranja, najčešće se on fokusira na tehničke vještine. Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško žele to promijeniti i uvesti kulturu mentoriranja – i tehničkih, ali i mekih vještina u ponekad poprilično “tvrdu” IT zajednicu.

Mobilno

Krajnje je vrijeme da konačno bacimo naljepnice i papire: Stiže era aplikacija za vjernost

Točite gorivo, dobijete naljepnice na papirić pa onda popuste. I onda izgubite papirić pa naljepnice... A kartice vjernosti redovito nemate uza sebe. I onda nikakve koristi. Česta je to praksa u Hrvatskoj već niz godina, ali se polako mijenja. Vrijeme je digitalizirati i takvo iskustvo, a Inina loyalty aplikacija je sjajan primjer.