Što Brexit znači za britansku industriju video igara

Što Brexit znači za britansku industriju video igara (i koje su lekcije za Hrvatsku)

23. lipnja 2016. ostat će zapamćen kao jedan od značajnijih datuma u povijesti moderne Europe. Britansko "da" za izlazak iz Europske unije promijenit će strukturu ekonomije, politike, pa čak i društva – kako u Europi, tako i diljem svijeta. Ne postoji industrija ili segment društva koji neće osjetiti utjecaj ove odluke, a čak i industrija video igara, koja se pokazala kao iznimno otporna na tržišne promjene, priprema se za moguće ishode Brexita. Što ovo znači za britansku, ali i dio hrvatske industrije video igara?

gamingbrexit_1naslovna

Istraživanje koje je proveo United Kingdom Interactive Entertainment (UKIE) pokazalo je da 80,6% game developera iz Ujedinjenog Kraljevstva smatra da će izlazak iz Europske unije naškoditi njihovom poslovanju. Developeri su identificirali tri glavna polja koja smatraju kao najkritičnija za opstanak ove industrije u Britaniji, a na koja će Brexit utjecati. Ta ista polja ujedno služe i kao dobar vodič za razvoj industrije video igara u Hrvatskoj.

1. Pristup talentiranoj radnoj snazi

Najvažniji resurs industrije video igara su sposobni i talentirani ljudi. Novac, oprema, brend i lokacija manje su bitne stavke koje pospješuju, ali ne garantiraju uspjeh. U ovom pogledu, Brexit je za britanske game developere sigurno korak unazad. Gubitak pristupa europskom tržištu rada smanjit će njihovu konkurentnost i kompetentnost. Doduše, Britanci imaju potencijalni as u rukavu u obliku velikog broja sveučilišta koja nude programe obrazovanja za razvoj igara. Dugoročno je moguće da će ponuda tih sveučilišta donekle zadovoljiti potrebe domaće industrije, no britanski su developeri navikli raditi s top talentima iz cijelog svijeta. Buduća kvaliteta britanskih video igara uvelike će ovisiti o mobilnosti radne snage te o dogovorima koje tamošnja vlada postigne.

U Hrvatskoj je situacija glede radne snage relativno slična. S jedne strane imamo veliku potražnju za talentiranim developerima i pristup cijelom europskom tržištu. S druge strane postoji samo jedna akademija koja educira radnu snagu, a i sama industrija nije dovoljno poznata perspektivnom posloprimcu. Dugoročno, Hrvatska može postati top destinacija za razvoj video igara jer možemo ponuditi visoke plaće, niske troškove života i nešto manje stresni ritam života.

2. Financijski instrumenti

Britanski game developeri do sada su poslovali u vrlo povoljnom financijskom okruženju. Ne samo da su zbog izvozne karakteristike svog proizvoda imali porezne olakšice, već su imali pristup i dediciranim vladinim fondovima za razvoj video igara. Opstanak oba modela uvelike će ovisiti o snazi britanske ekonomije u sljedećih nekoliko godina. Ako se ostvare predviđanja o recesiji, sigurno je da će britanski developeri osjetiti veći teret poreza i teži pristup javnim financijama. Situaciju može potencijalno olakšati privatni investicijski sektor koji već godinama aktivno ulaže u video igre zbog dobrog omjera investicije i povrata. Hoće li investitori biti uglavnom britanski ili međunarodni, opet ovisi o dogovorima koje Ujedinjeno Kraljevstvo potpiše nakon izlaska.

Nažalost, i najcrniji scenarij za britanske developere je još uvijek svjetlosnim godinama ispred trenutne situacije u Hrvatskoj. Naši developeri nemaju pristup nikakvim poreznim olakšicama, a još manje dediciranim fondovima za razvoj igara. Čak ni privatni sektor nije još prepoznao video igre kao isplativu investiciju te su sve veće investicije u Hrvatskoj do danas bile isključivo međunarodne ili od strane već etabliranih game developera u novonastale game developere. Kratkoročno gledajući, najveća promjena će se dogoditi u privatnim investicijama gdje će hrvatski investitori početi slijediti trend međunarodnih investitora i investirati u naše studije za razvoj igara.

3. Pristup tržištu

Brexit nije uvelike utjecao na sposobnost plasiranja britanskih video igara na svjetsko tržište. Game developeri osjetili su slabljenje funte kao i sve ostale industrije, no kako su većina platformi distribucije u Americi, odnosi Ujedinjenog Kraljevstva s Europskom unijom ne igraju preveliku ulogu u samoj distribuciji. UK je već 2001. potpisala s Amerikom sporazum o duplom oporezivanju, tako da su od samog početka digitalne distribucije Britanci izbjegli nepotreban gubitak prihoda. Postoji mogućnost da će budući međudržavni dogovori utjecati na carinske tarife, ali platforme distribucije imaju ispostave u više država tako da će se lakše prilagoditi potrebama britanskih game developera.

Hrvatska, nažalost, nema potpisani ugovor o duplom oporezivanju s Amerikom, što znači da svi naši game developeri koji posluju iz Hrvatske gube minimalno 30% svojih prihoda na američki porez. Ironično, veliki broj naših IT tvrtki je osnovalo podružnice baš u Londonu kako bi se taj problem riješio, pa postoji mogućnost da će se te podružnice prebaciti u neku drugu EU zemlju, kao što je Irska. Ova se komplikacija neće ubrzo riješiti jer pregovori s Amerikom glede duplog oporezivanja nisu zapeli u Hrvatskoj, već u Americi. Hrvatskim developerima ne preostaje ništa dugo nego biti strpljivi i snalaziti se kako znaju i mogu do potpisivanja povelje o duplom oporezivanju.

U konačnici, Brexit će najviše utjecati na lokalno poslovno okruženje za britanske game developere. Redovito poslovanje postat će im teže i kompliciranije dok se njihova sposobnost plasiranja proizvoda neće uvelike promijeniti. Gledajući kako hrvatski game developeri posluju u znatno težem poslovnom okruženju, sumnjam da će britanska industrija stagnirati zbog Brexita…

…jedino se nadam da ćemo vidjeti sve više hrvatskih video igara na svjetskom tržištu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.