Što Brexit znači za britansku industriju video igara

Što Brexit znači za britansku industriju video igara (i koje su lekcije za Hrvatsku)

23. lipnja 2016. ostat će zapamćen kao jedan od značajnijih datuma u povijesti moderne Europe. Britansko "da" za izlazak iz Europske unije promijenit će strukturu ekonomije, politike, pa čak i društva – kako u Europi, tako i diljem svijeta. Ne postoji industrija ili segment društva koji neće osjetiti utjecaj ove odluke, a čak i industrija video igara, koja se pokazala kao iznimno otporna na tržišne promjene, priprema se za moguće ishode Brexita. Što ovo znači za britansku, ali i dio hrvatske industrije video igara?

gamingbrexit_1naslovna

Istraživanje koje je proveo United Kingdom Interactive Entertainment (UKIE) pokazalo je da 80,6% game developera iz Ujedinjenog Kraljevstva smatra da će izlazak iz Europske unije naškoditi njihovom poslovanju. Developeri su identificirali tri glavna polja koja smatraju kao najkritičnija za opstanak ove industrije u Britaniji, a na koja će Brexit utjecati. Ta ista polja ujedno služe i kao dobar vodič za razvoj industrije video igara u Hrvatskoj.

1. Pristup talentiranoj radnoj snazi

Najvažniji resurs industrije video igara su sposobni i talentirani ljudi. Novac, oprema, brend i lokacija manje su bitne stavke koje pospješuju, ali ne garantiraju uspjeh. U ovom pogledu, Brexit je za britanske game developere sigurno korak unazad. Gubitak pristupa europskom tržištu rada smanjit će njihovu konkurentnost i kompetentnost. Doduše, Britanci imaju potencijalni as u rukavu u obliku velikog broja sveučilišta koja nude programe obrazovanja za razvoj igara. Dugoročno je moguće da će ponuda tih sveučilišta donekle zadovoljiti potrebe domaće industrije, no britanski su developeri navikli raditi s top talentima iz cijelog svijeta. Buduća kvaliteta britanskih video igara uvelike će ovisiti o mobilnosti radne snage te o dogovorima koje tamošnja vlada postigne.

U Hrvatskoj je situacija glede radne snage relativno slična. S jedne strane imamo veliku potražnju za talentiranim developerima i pristup cijelom europskom tržištu. S druge strane postoji samo jedna akademija koja educira radnu snagu, a i sama industrija nije dovoljno poznata perspektivnom posloprimcu. Dugoročno, Hrvatska može postati top destinacija za razvoj video igara jer možemo ponuditi visoke plaće, niske troškove života i nešto manje stresni ritam života.

2. Financijski instrumenti

Britanski game developeri do sada su poslovali u vrlo povoljnom financijskom okruženju. Ne samo da su zbog izvozne karakteristike svog proizvoda imali porezne olakšice, već su imali pristup i dediciranim vladinim fondovima za razvoj video igara. Opstanak oba modela uvelike će ovisiti o snazi britanske ekonomije u sljedećih nekoliko godina. Ako se ostvare predviđanja o recesiji, sigurno je da će britanski developeri osjetiti veći teret poreza i teži pristup javnim financijama. Situaciju može potencijalno olakšati privatni investicijski sektor koji već godinama aktivno ulaže u video igre zbog dobrog omjera investicije i povrata. Hoće li investitori biti uglavnom britanski ili međunarodni, opet ovisi o dogovorima koje Ujedinjeno Kraljevstvo potpiše nakon izlaska.

Nažalost, i najcrniji scenarij za britanske developere je još uvijek svjetlosnim godinama ispred trenutne situacije u Hrvatskoj. Naši developeri nemaju pristup nikakvim poreznim olakšicama, a još manje dediciranim fondovima za razvoj igara. Čak ni privatni sektor nije još prepoznao video igre kao isplativu investiciju te su sve veće investicije u Hrvatskoj do danas bile isključivo međunarodne ili od strane već etabliranih game developera u novonastale game developere. Kratkoročno gledajući, najveća promjena će se dogoditi u privatnim investicijama gdje će hrvatski investitori početi slijediti trend međunarodnih investitora i investirati u naše studije za razvoj igara.

3. Pristup tržištu

Brexit nije uvelike utjecao na sposobnost plasiranja britanskih video igara na svjetsko tržište. Game developeri osjetili su slabljenje funte kao i sve ostale industrije, no kako su većina platformi distribucije u Americi, odnosi Ujedinjenog Kraljevstva s Europskom unijom ne igraju preveliku ulogu u samoj distribuciji. UK je već 2001. potpisala s Amerikom sporazum o duplom oporezivanju, tako da su od samog početka digitalne distribucije Britanci izbjegli nepotreban gubitak prihoda. Postoji mogućnost da će budući međudržavni dogovori utjecati na carinske tarife, ali platforme distribucije imaju ispostave u više država tako da će se lakše prilagoditi potrebama britanskih game developera.

Hrvatska, nažalost, nema potpisani ugovor o duplom oporezivanju s Amerikom, što znači da svi naši game developeri koji posluju iz Hrvatske gube minimalno 30% svojih prihoda na američki porez. Ironično, veliki broj naših IT tvrtki je osnovalo podružnice baš u Londonu kako bi se taj problem riješio, pa postoji mogućnost da će se te podružnice prebaciti u neku drugu EU zemlju, kao što je Irska. Ova se komplikacija neće ubrzo riješiti jer pregovori s Amerikom glede duplog oporezivanja nisu zapeli u Hrvatskoj, već u Americi. Hrvatskim developerima ne preostaje ništa dugo nego biti strpljivi i snalaziti se kako znaju i mogu do potpisivanja povelje o duplom oporezivanju.

U konačnici, Brexit će najviše utjecati na lokalno poslovno okruženje za britanske game developere. Redovito poslovanje postat će im teže i kompliciranije dok se njihova sposobnost plasiranja proizvoda neće uvelike promijeniti. Gledajući kako hrvatski game developeri posluju u znatno težem poslovnom okruženju, sumnjam da će britanska industrija stagnirati zbog Brexita…

…jedino se nadam da ćemo vidjeti sve više hrvatskih video igara na svjetskom tržištu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.