Što je makers festival Brave New World donio u Zagreb?

Što je ‘makers’ festival Brave New World donio u Zagreb?

Festival Brave New World, posvećen makerima i inovatorima, okupio je proteklog vikenda u zagrebačkom HUB-u 385 brojne zainteresirane za inovacije u svijetu tehnologije.

easton_bnw_jpg
Iako mu je tek 19 godina, Easton već ima zavidno iskustvo.

Otvaranjem festivala Brave New World, zagrebački HUB385 proteklog je vikenda postao mjesto okupljanja makera, inovatora i svih ostalih zaljubljenika u tehnologiju.

Prisutne je već prvog dana oduševio mladi genijalac Easton LaChappelle, tvorac robotičke ruke upravljane mislima koja je izazvala revoluciju u industriji protetike. S posjetiteljima je podijelio svoju inspirativnu priču, ali i zavidno iskustvo u području primjene novih tehnologija, unatoč tome što mu je tek 19 godina. Easton je naglasio kako nova digitalna revolucija otvara vrata nalaženju inovativnih rješenja u realizaciju kojih se može uključiti čitava zajednica. Easton već radi za NASA-u, a trenutno razvija koncept egzoskeletona koji bi mogao pomoći paraplegičarima da ponovno hodaju.

U jeku polemika o reformi i budućnosti obrazovanja, pažnju je privuklo i predavanje Sabe Ghole, suosnivačice prve službene makerske škole u SAD-u NuVu. Saba je predstavila inovativan model učenja koji potiče razvoj kreativnosti, inovativnosti i kritičkog razmišljanja. Ovaj model školovanja odbacuje sustav ocjenjivanja i do sada je rezultirao nizom uspješnih inovacija kojima mladi makeri rješavaju stvarne probleme u svijetu.

Kulminacija sljedeći vikend uz – hackathon

radionica_bnw_jpg

Uz zanimljiva predavanja, mladi makeri i inovatori također su predstavili svoje projekte poput robota, rješenja za pametno navodnjavanje, parkiranje, turističko razgledavanje, popularnu solarnu klupu, automatiziranu košnicu, meteorološku stanicu, ali i mnoge druge zanimljive projekte.Također, posjetitelji su mogli sudjelovati na nizu radionica, a u nedjelju je održana i utrka dronova.

Vrhunac festivala Brave New World očekuje nas sljedeći vikend, od 10. do 12. lipnja kada je na rasporedu 48-satni hackathon. Najbolji će dobiti priliku sudjelovati u šestomjesečnom programu tijekom kojeg će uz mentorstvo inozemnih i domaćih stručnjaka raditi na razvoju projekata inspiriranih konceptom pametnih gradova. Projekte razvojnih timova sponzorirat će Vipnet, HEP i RiT, a pobjednički tim hackathona očekuje investicija u iznosu od čak milijun kuna za daljnji razvoj projekta. Više informacija o festivalu može se pronaći na službenim stranicama.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?