BlogOpen 2011 uz predavanja po prvi puta predstavlja i startupe

BlogOpen 2011 uz predavanja po prvi puta predstavlja i startupe

BlogOpen se i ove godine održava u Novom Sadu u Srbiji, okupljajući tako blogere i stručnjake iz IT područja, a po prvi puta i startupe. Netokracija kao medijski pokrovitelj prati BlogOpen što znači da ćemo prenositi sve što se događa upravo u ovom postu. Iako oba dana BlogOpena imaju iznimno zanimljiva predavnja, svaki dan ima svoju specijalnost. Tako će se na početku prvog dana predstaviti šest startupa, dok će se u drugom danu održati BlogOpen Short program, set od devet 10-minutnih predavanja sa kratkim savjetima o bloganju.

BlogOpen održava se u Novom Sadu u Srbiji

BlogOpen se i ove godine održava u Novom Sadu u Srbiji, okupljajući tako blogere i stručnjake iz IT područja, a po prvi puta i startupe. Netokracija kao medijski pokrovitelj prati BlogOpen što znači da ćemo prenositi sve što se događa upravo u ovom postu.

Iako oba dana BlogOpena imaju iznimno zanimljiva predavnja, svaki dan ima svoju specijalnost. Tako će se na početku prvog dana predstaviti šest startupa, dok će se u drugom danu održati BlogOpen Short program, set od devet 10-minutnih predavanja sa kratkim savjetima o bloganju.

Netokracijino praćenje BlogOpena omogućila je Nokia. Nokia razvija nove mobilne usluge i olakšati vam nabavu novih mobilnih aplikacija. U slikanju konferencije koristili smo i Nokiju N8. Novi Symbian Anna naći ćete na Nokiji X7 i E6, a za modele Nokia E7, Nokia N8, Nokia C7 i Nokia C6-01 Symbian Anna nadogradnju možete preuzeti

Blogeri Blog Opena 2011 (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Prije samog početka, Nebojša Radović, u internetskim krugovima poznatiji kao Eniac, odaje počast Steveu Jobsu koji je preminuo prije dva dana. Nakon uvoda Tatjane Vehovec, kreće StartupOpen, gdje će se predstaviti šest startup projekata iz regije.

Sjećanje na Jobsa (Snimila Marina Filipović Marinshe)
Uvodni pozdrav Tatjane Vehovec (Snimila Marina Filipović Marinshe)

StartupOpen

VolimRadio.rs je prvi startup koji se predstavlja na prvom StartupOpenu. Prezentacija je započela videom u kojem poznati glumci i umjetnici govore zašto vole radio. VolimRadio.rs napominje kako u Srbiji ne postoji pravi internet radio, poput hrvatskog Radia 808, već jedino internetski streamovi lokalnih radio postaja. Kao pravi internet radio, VolimRadio koristi i društvene mreže kako bi komunicirao sa svojom publikom.

Ono što VolimRadio izdvaja jest tzv. Audio Overlay, koji im omogućuje da svakom slušatelju puštaju prilagođene reklame. Tako ako često slušate rock, reklame koje ćete čuti biti će upravo od onih proizvoda koji bi mogli zanimati slušatelja rock glazbe. VolimRadio.rs će uskoro biti dostupan na svim mobilnim platformama.

Mobni.net je drugi startup koji se predstavlja. Mobni.net je news platforma koja želi na jednom mjestu, kroz mobilnu aplikaciju, korisniku pružiti sve bitne informacije poput vremena, ali i ponude portala za grupnu kupovinu, ovisno o lokaciji na kojoj se nalazite. Projekt se izdvaja po tome što platforma može učiti po vašim navikama, pa nakon što podesite koje i kakve vijesti želite čitati ili kakve vas ponude zanimaju, Modni.net će moći predložiti nove stvari koje smatra da bi vam bile bitne.

Treći finalist startup natjecanja - Quick Fix (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Quick Fix je treći finalist StartupOpena. Predstavljaju se kao platforma za mikroplaćanja na Internetu koja prikuplja podakte o svojim korisnicima. Ono za što će Qucik Fix koristiti te podate ide isključivo vama kao korisniku u korist – prema vašim navikama će pretpostaviti što želite kupiti i ukoliko je potrebno, odobriti vam pozajmicu. Kao platforma, Quick Fix bi se uskoro mogao naći na mnogim internetskim trgovinama odmah uz PayPal, T-Comov PayWay i slične načine plaćanja.

Wall Wave je četvrti finalist. Nakon predugog uvoda koji nije vezan uz projekt, napokon se saznaje da se radi o novoj društvenoj mreži koja neće imati “lajkanje”, već ocjenjivanje prijateljskih aktivnosti sa ocjenom od -5 do +5. Prema vašim ocjenama i vašim statusima Wall Wave bi mogao predvidjeti kako će vam se raspoloženje promijeniti. Primjerice, nakon što napišete da “vani pada kiša :(“, mreža će pretpostaviti da ostajete u stanu i da ćete popiti kavu, na što će vam se prikazati logotip nekog proizvođača kave.

Vibor Cipan prezentira Wall Of Tweets (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Wall of Tweets je proizvod koji je postao profitabilan unutar 12 mjeseci otkako postoji, a radi se o aplikaciji koja prikazuje tvitove na konferencijama. Ističe se po tome što tim iz UXPassiona za svakog klijenta radi prilagođeni dizajn i dodaje nove funkcionalnosti. Kako ističe Vibor Cipan, Twitter je samo temelj ovog proizvoda, ali ono što im daje prednost nad ostalim (besplatnim) twitter-wall rješenjima jest primjerice implementacija prijava na Foursquareu, dodatne funkcionalnosti koje bi mogle zanimati sponzore konferencije i slično.

Mrkva.hr je također finalist StartupOpena koji želi povezati restorane i njihove goste kroz online narudžbe. Iako postoje stranice za online narudžbe, Mrkva.hr želi svoju uslugu proširiti po cijeloj Hrvatskoj. Također, žele uvesti plaćanje karticama, jer smatraju kako nema smisla raditi samo online narudžbe, a da se plaćanje odvija gotovinom dostavljaču. Korisnici će kroz ovu stranicu moći i prilagoditi narudžbu, a Mrkva.hr će restoranima pružiti i uslugu data managementa, odnosno izvlačenja informacija o njihovim naručiteljima.

Ovom prezentacijom završava i predstavljanje finalista StartupOpena. Sada idemo na pauzu, nakon čega objavljujemo ime pobjednika.

Pobjednik prvog StartupOpena je Wall off Tweets, čestitamo!

Pobjednik prvog StartupOpena je Wall off Tweets, čestitamo!

Predavanja

Nakon StartupOpena, krećemo s predavanjima. Prvo predavanje je ono Marka Voermansa, a govori o važnosti inovacije. Mark Voerman dolazi iz Nizozemske gdje radi u Microsoftu kao Emerging Business Manager gdje ima zadatak pronaći startupe sa dobrom idejom i inovacijom. Ukratko, radi kao headhunter za startupe.

Mark Voerman (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Govorio je kako je za uspjeh startupa nužna inovacija u svakom pogledu, od dizajna do razine titula u tvrtci – zašto se dizajner ne bi imao titulu Chief Design Officer, kako bi nadgledao sve procese u dizajnu proizvoda ili usluge? Uz to, Mark je napomenuo bitnu stvar za sve koji se upuštaju u startupe, a to je da se ne bojite pogrešaka ili potpune propasti, jer taj strah će vas dovesti upravo tamo; ako vam stalno okupira misli, teško ćete razmišljati o ičemu drugome.

Razgovor ugodni Dragane i Matta (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Matt Gierhart ima predavanje na temu Social Trends in Emerging Markets u čijem uvodu govori o tome kako društvene mreže polako rastu na tržištima poput Meksika, ali i u drugim zemljama koje nisu SAD. Primjerice, iako se Rumunjsku povezuje s vampirima, prema njegovom osobnom iskustvu, Matt tvrdi da u toj zemlji malo tko zna za TV emisiju True Blood.

Daje i primjere restorana u kojima konobari primaju narudžbe putem iPhonea ili ekrana osjetljivog na dodir, što se u nekim kulturama smatra kao hi-tech stvarima, dok će neka druga kultura to smatrati normalnim, ako uopće gosti i opaze tehnologiju oko njih. U Keniji se velik dio zdravstva (primjerice, izdavanje recepata) odvija upravo putem SMS poruka, kaže Matt.

Simone Brunozzi radi kao evanđelist Amazonovih cloud usluga. Kroz svoje predavanje je pojasnio o čemu startupi trebaju voditi računa i što izravno utječe na njihov uspjeh. Između ostalog je i znanje engleskog jezika, koje omogućuje širenje (namjerno ili ne) na globalno tržište. Zaustavite li se na nekom lokalnom ili najviše regionalnom tržištu, doći ćete do granice gdje više nećete moći rasti.

Kroz raspravu, Brunozzi je najavio kakao će postaviti posebne cloud sustave za vlade i vladine agencije.

Drugi dan BlogOpena

Prvi na pozornicu stupa Rick Falkvinge, osinvač švedske Piratske stranke. Falkvinge se prisjeća kakvo je bilo vrijeme prije izuma tiskarskog stroja, gdje je Crkva imala ogromnu moć; jer nije bilo širenja informacija, odnosno, informacije su bile kontrolirane. Povlači se paralela sa današnjim vremenom, gdje mediji i vlade imaju vlast nad informacijama i određuju što će biti u javnosti, a što ne. Moćni ljudi koriste svoju moć kako bi sačuvali tu moć, kaže Falkvinge.

Također, prema Falkvingeu današnje novinarstvo propada zbog lijenih novinara. Takozvano he-said-it she-said-it novinarstvo gdje se samo prenose činjenice bez provjeravanja istinitosti tih činjenica, objavljivanje objava za tisak bez dodatka vlastitog mišljenja zavladalo je tradicionalnim medijima. Takvo ponašanje novinara zapravo omogućuje ljudima na vlasti da plasiraju bilo koje informacije na način kakav žele; jer nitko na novinarskoj razini ne želi dodati svoje mišljenje.

Deda Bor dugo je odgovarao na mnoga pitanja iz publike. (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Vladimir Stanković, u blogerskim krugovima poznat kao uvijek pozitivan i nasmiješen Deda iz Bora, a držat će predavanje s naslovom Imam blog, kako do uspjeha. Deda kaže kako je danas vrlo lako pokrenuti blog; nekoliko klikova i u minuti imate otvoren blog. No problem nastaje kada se nakon otvaranja postavi pitanje: A o čemu ću pisati i kako će mi se blog zvati? Ističe se kako uspjeh u svijetu bloga nije mjerljiv (i ne treba biti) u novcu, već u tome koliku publiku okupite oko sebe. Uz publiku, bitno je i da ih pridobijete kako bi vas često pratili i kako biste im lakše prenosili vašu poruku.

Srž osobnog bloganja (i uspjeha u tome) je zapravo u iskrenosti, jedinstvenosti. Budite dijete, kaže Deda.

"Budite bolji blogeri, izrazite mišljenje" ~ Ivan Brezak Brkan (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Ivan Brezak Brkan će objasniti publici kako im blog može pomoći u brendiranju, ali i kako napisati kvalitetan post koji će biti prikazan kao rezultat na tražilicama. Ivan kaže kako fokus treba biti na zanimljivom sadržaju, ne na proizvodu; nikoga ne zanimaju tutoriali za vaš proizvod, već primjerice primjeri upotrebe, nešto o ljudima koji koriste vaš proizvod i slično.

Dobri blogeri imaju svoje mišljenje, kaže Ivan. Vaši postovi također trebaju istaknuti koje prednosti proizvod pruža korisniku. Koje mogućnosti ima, manje je bitno. Budite u trendu i sa stavom, takvi tekstovi i tvitovi dobivaju najviše pažnje upravo zato jer se ljudi poistovjećuju s mišljenjem.

Hasan Elahi govori o očuvanju identiteta i privatnosti u današnjem umreženom svijetu. Ispričao je priču o svom iskustvu s američkim FBI-em koji su ga sumnjičili da je terorist. Nakon što se ispostavilo da je bezopasan, pokazalo se da nije tako jednostavno izaći iz te cijele priče, naime, da bi dobio pismenu potvrdu da je slobodan, prvo ga treba optužiti.

Uz takve nelogičnosti, Hasan je dogovorio da će se stalno javljati sa svojom lokacijom, pa je tako počeo voditi arhivu svega što radi, gotovo svaki svoj korak fotografira, doslovno. Fotografirao je sva jela koja je jeo, ali i sve WC školjke koje je koristio. Vodio se logikom da ne treba biti nadgledan kad se može sam nadgledati; ipak ima pristup nekim dijelovima koji ni FBI nema, primjerice upravo WC. No, upravo zbog toga što fotografira svaki svoj korak, Hasan kaže kako živi prilično anoniman život.

Tifanny St James (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Tifanny St James govori o odnosu naroda i njihovih vlada u digitalnom dobu. Napominje kako se danas pojedinci ne procjenjuju po tome što rade ili kakve novine čitaju, već po tome što i kako rade online.

Daje i primjer jakih lobija kojih se treba paziti; nakon ekološke katastrofe BP-a, iako je postojao službeni profil na Twitteru sa tri tisuće poruka i 18 tisuća followera, postojao je i sarkastični profil koji je sa samo 400-njak poruka okupio preko 180 tisuća followera koji je imao velik utjecaj na mišljenje javnosti o cijelom slučaju i otežavao krizu u samom BP-u.

Napomena: tekst se piše uživo

Tokom Viborovog predavanja na StartupOpenu se saznalo kako smo osvojili i Swarm badge na Foursquareu 😉

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ prijeći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft ga kupiti za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?