Blockchain NEAR u koji je investirano 533 milijuna USD, dobiva i regionalni hub!

Blockchain NEAR u koji je investirano 533 milijuna dolara globalno, dobiva i svoj regionalni hub – vodi ga Ida Pandur

O web3 sve se više priča, ali malo toga se ozbiljnog događa u Hrvatskoj i široj regiji kako bismo mogli reći da pratimo ostatak svijeta. NEAR Balkans Hub, intitucionalni nastavak na blockchain NEAR protokol, kojeg predvode poznata imena hrvatske tech zajednice, nada se biti korak prema uspostavljanju web3 temelja u regiji.

Osim ako niste već dublje zagrabili u blockchain i vezana web3 područja, o NEAR Protokolu možda još niste imali priliku čuti. U narednoj godini sigurno budete. Naime, ovaj prilično tehnološki moćan blockchain obećava dobru skalabilnost za web3 projekte, što je jedan od kamena spoticanja mnogih drugih sustava.

Dodatan poticaj da nas baš NEAR projekti uvedu u web3 budućnost, ali i dokaz da mnogi vjeruju kako NEAR ekosustav imaj potencijal da to uspije, dokazuje i nedavna investicija od 350 milijuna dolara. Ova runda uslijedila je samo tri mjeseca nakon prethodne od 150 milijuna dolara, a među investitorima obje runde našla su se poznata imena u sferi – Mechanism Capital, Dragonfly Capital, Andreessen Horowitz (a16z)…

Potencijal NEAR-a prepoznali su i neki hrvatski stručnjaci koji su duže vrijeme aktivni u kripto svijetu – Luka Sučić i Edi Sinovčić. Njih dvoje suosnivači su Borderless Tech Associationa koji je u suradnji sa NEAR Foundationom pokrenuo NEAR Balkans Hub usmjeren na podržavanje i dodatno osnaživanje NEAR ekosustava u Hrvatskoj i regiji, točnije: Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

Luka i Edi kao NEAR Balkans Hub Advisori potpomagat će menadžment NEAR Balkans Huba koji čine – Ida Pandur, General Manager, koja je od vlastite digitalne agencije do EY-a napokon odlučila svoj privatni interes za blockchain sferu realizirati i karijerno, te Velimir Žagar koji će voditi inovacijski dio Huba, nakon višestrukih funkcija u IT kompanijama, digitalnim agencijama i konzultantskim kućama.

Ali prije nego se uhvatimo detalja oko toga što nam ovaj hub donosi, krenimo od početka.

Zašto baš NEAR?

Nalazimo se na još jednoj prekretnici razvoja interneta. Svi tehnološki pomaci u vezi blockchaina ukazuju na to da nas čeka decentralizirana digitalna budućnost. Internet kakvog poznajemo, sada znan i kao web2, naslijedio bi prema tome web3 koji predstavlja novu verziju interneta na kojem će se graditi aplikacije i servisi koje pogoni tehnologija ulančanih blokova.

Temelj tih aplikacija su decentralizirane financije – kriptovalute – mnogima najprepoznatljiviji oblik blockchain tehnologije. One su danas, unatoč preprekama u regulativi, prepoznate od mnogih privatnih institucija, ali i vladinih tijela različitih država, kao digitalno dobro koje treba ozbiljno uzeti u obzir.

Međutim, kao i na svakoj prekretnici koju akcelerira brzi razvoj tehnologije – načini rada nisu optimalni. Ethereum, najpoznatiji blockchain koji pogoni pametne ugovore, a time i razvoj decentraliziranih aplikacija, spor je, skup i nije skalabilan. Gdje bi došao razvoj web3 sa sustavom kojemu prijenos kriptovaluta u iznosu od 500 dolara može potrajati i do 20+ minuta, a za što naknada može biti i trećina samog iznosa koji se šalje…

NEAR želi popraviti nedostatke prethodnika

Zadnjih godina pojavilo se nekoliko novih igrača na blockchain sceni upravo s premisom da optimiziraju proces obavljanja transakcija na blockchain mreži. Jedan od najnovijih je sam NEAR.

Za sve koje zanima više preporučujem da se zapute na njihove stranice i pročitaju “manifesto” te sve druge bitne osnivačke dokumente. Za potrebe ovog upoznavanja, NEAR ćemo predstaviti kao proof-of-stake Layer1 blockchain sustav koji su 2018. godine pokrenuli Ilija Polosukhin i Aleksandar Skidanov.

Zbog posebnog mehanizma, poznatog i kao sharding, NEAR može obraditi transakcije iznimno brzo i po rekordno niskim troškovima. Okvirno u brojkama to znači čak 100,000 transakcija u sekundi, a prema NEAR-u to u budućnosti može značiti i do tisuću puta manje naknade od Ethereuma. U konačnici, sharding tehnologijom koja im omogućuje da podijele cijelu NEAR blockchain mrežu u manje particije (i time manje opterete čitav sustav svaki put kad se nešto na njemu odrađuje), NEAR Protokol postaje mnogo skalabilnija opcija za buduće web3 projekte. Iliti kraće rečeno – omogućuje blockchain developerima da razvijaju funkcionalna rješenja koja imaju smisla za krajnjeg korisnika.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

NEAR se može pohvaliti i ozbiljnijim nastojanjima da postane “carbon neutral blockchain” što je bitan faktor u održivosti ekosustava. Za one koji slabo prate – tldr: obrada podataka na blockchain mreži energetski je sve skuplja, tone grafičkih kartica koje ju primarno pokreću ne idu na vjetar (još). No, možda je i najvažnija stvar NEAR Protokola što je prilično user-friendly, a što se zajednica stručnjaka oko NEAR-a nada da će privući kako korisnike tako i pokretače web3 projekata.

Može li nas NEAR dovesti blizu web3 budućnosti?

S Idom Pandur smo, u ovoj službenoj najavi o početku rada NEAR Balkans Huba, prošli detalje kako su se uopće oni odlučili da je NEAR ono čemu se žele posvetiti u blockchain sferi, što će NBH donijeti za sve koji se žele uključiti u rad samog huba, ali i u razvoj projekata na NEAR protokolu.

Ida Pandur vodit će novi hub za NEAR u regiji. Foto: Mislav Mesek

Osim same tehnologije, NEAR se u kratko pandemijsko vrijeme uspio razviti kao kolektiv i zaklada. Iz tih korijena nastala je i balkanska verzija.

NEAR je od samog početka fokusiran na podržavanje i dodatno osnaživanje svog ekosustava. U praksi to znači da je NEAR već uložio preko 8 milijuna dolara u 400 projekata, kroz grantove razvojnog fonda. U cilju boljeg prepoznavanja potreba pojedinaca i biznisa lokalnih zajednica, NEAR je u kolaboracijama s partnerima lansirao takozvane Regionalne razvojne hubove. NEAR Balkans Hub, kao regija prepuna talenata i izvrsnih projekata, jedan je od prvih takvih hubova.

Ida smatra da je NEAR u dobroj poziciji da nas uvede u web3 budućnost jer ima fokus na krajnje korisnike – jednostavan je i za razvoj i za korištenje usluga i servisa na njemu.

Primjerice, umjesto adrese walleta koja počinje sa 0x…i ima 40 znakova, u NEAR-u se ID pojednostavljuje do razine npr. tvojeime.near. Web3 je prepun komplicirane terminologije koja zna preplašiti ljude, NEAR želi upravo to demistificirati. Zbog toga je jedan od ciljeva NEAR fondacije decentralizirati način upravljanja ekosustavom kako bi u idućih nekoliko godina mogli pomoći preko milijardu ljudi da uđu u web3, a to je moguće isključivo edukacijom, pojednostavljenjem funkcioniranja itd.

Primjerice mi smo kao Hub zaista dobili otvorene ruke akcelerirati regiju na način koji će biti najbolji na Balkanu, a ne da pratimo pristup Njemačke, Švicarske i sl. Svaka regija je posebna, i zaslužuje poseban pristup.

Zašto će NEAR biti zanimljiv startupima, organizacijama…?

NEAR Balkans osmišljen je kao hub koji će podržavati i pomagati inovativne regionalne projekte koji će se razvijati na NEAR-u. Plan je tome se posvetiti kroz partnerstva i suradnje s timovima, tvrtkama i organizacijama zainteresiranima graditi na NEAR-u. Organizacije i projekti koje zanima mogućnosti razvoja i prelazak na web3 ili prebacivanje s drugog blockchain na NEAR, slobodno im se mogu javiti, poziva Ida.

Pritom će im NEAR Balkans tim pomagati i u pripremi i jednostavnim prijavama za dobivanje brzih grantova. A u planu je kroz određeno vrijeme i akcelerator te u konačnici i fond.

NEAR će davati bespovratna sredstva (grant) poduzetnicima koji žele graditi svoje projekte na njihovom blockchainu. Zaklada NEAR financirala je više od 400 projekata s ukupnim iznosom većim od 8 milijuna dolara. NEAR se također udružio s Open Web Collective, jednim od najvećih web3 startup akceleratora, kako bi pomogli osnivačima implementirati svoje ideje i lansirati ih na NEAR protokolu.

Osim sredstava za nove projekte, NEAR Balkans je otvoren i za suradnje, prvi takvi dogovori s tech tvrtkama već su otvoreni s Electrocoinom i Circuitmessom. Detalje o tome još ne mogu podijeliti, ali nam je Ida rekla više o tome na kakve suradnje ciljaju:

Na početku ćemo biti fokusirani na brze, jednostavne projekte za široke mase ljudi, a kroz koje će partnerske kompanije i šira javnost moći na jednostavan način shvatiti benefite Web3 kroz NEAR ekosustav. Zbog toga nam je cilj projekte raditi upravo s timovima i kompanijama koji imaju isto razmišljanje, bilo manje, bilo veće.

Zašto će NEAR biti zanimljiv developerima?

NEAR je u listopadu 2020. postao potpuno funkcionalan blockchain sustav i od tada su fokusirani na izgradnju pristupačne platforme za developere koji će razvijati decentralizirane aplikacije (dapps) na NEAR blockchainu.

Osim što im je cilj privući developere koji nisu nužno dosad radili s blockchain sustavima, omogućili su i onima koji jesu da se lako priuče. NEAR tako trenutno nudi arsenal alata za programere kao što su SDK-ovi, CLI, API-jevi, i još mnogo toga. Uz to, NEAR je povezan i s Ethereum mrežom što omogućava programerima da premjeste svoju dokumentaciju i materijal u tren oka.

Generalno, NEAR se veoma potrudio da se pozicionira kao developer-friendly ekosustav. Primjerice, pametni ugovori se mogu pripremiti u Rustu ili verziji JavaScripta, a okruženje je osmišljeno tako da je za deployment dovoljan jedan klik.

Za sve studente i developere koji žele napraviti korak u web3, dobra vijest je da NEAR Balkans trenutno priprema besplatne edukativne programe:

Kroz razgovore s lokalnom zajednicom, i uz detaljnu analizu regionalnih razvojnih potreba, smatramo da je omogućavanje besplatnih treninga od velikog značaja. Upravo iz tog razloga organizirat ćemo certificirane edukativne programe za sve zainteresirane, ne samo za teorijsku edukaciju, već i praktičan rad na razvoju vještina. Povezano s tim je i nadolazeći program plaćene prakse, za sve one koji su zainteresirani da nas podrže u misiji osnaženja i razvoja tehnološke pismenosti u regiji.

Što nas dalje čeka?

Osim spomenutih edukacija i suradnji, pred NEAR Balkans timom je i razdoblje razvijanja zajednice oko NEAR protokola i web3 tema. U narednih pola godine u planu im je organizirati dva hackathona i meetupe u više od 25 gradova u regiji.

NEAR Balkans organizirao je već nekoliko mjesečnih okupljanja s lokalnom zajednicom. Preko 150 ljudi u Beogradu i Sofiji imalo je dosad priliku čuti, upoznati i diskutirati na neke od tema, ne samo usko vezanih za NEAR tehnologiju, već i blockchain tehnologiju kao takvu, uključujući brzonastajuće promjene na tržištu. Slijedi još preko 20 planiranih okupljanja.

Uskoro kreću i meetupovi u Hrvatskoj od kojih su prvi na redu meetup u Osijeku i upoznavanje s NBH na BlockSplit konferenciji u Splitu. Do tad, ako vas zanima više pratite NBH na Twitteru i pridružite im se u razgovorima na Discordu.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Lovro Ribar

  Lovro Ribar

  19. 04. 2022. u 6:42 pm Odgovori

  Malkeca zalosno napomenuti zadnje dvije VC runde investicija bez da se spomene da su heavyweights kao a16z, Pantera Capital, Metastable ili Coinbase Ventures bili dio Series A davne ’19te.
  OWC je Pagodin (ex-Near Inc) spin out isto kao Satori, Proximity, Calimero i drugi. Nije bas rijec o nekakvom “udruzivanju” ili limitirano samo na projekte na Near protokolu.
  To jeftino bashanje da ETH nije skalabilan, jeftin ili kompliciran (0x…) bez da se educira publiku o ETH2 ili ENS je u najmanju ruku silly. Nightshade se ocekuje Q3/Q4 ove godine tako da ni tih 100k tps na Nearu jos nije realnost (trenutno oko 3-4k tps sto je i dalje impresivno). Near spirit nikada nije bio “mi protiv njih” i zato su uvijek bili otvoreni za suradnje, knowledge exchange i savjete bilo interviews ili whiteboard series.
  Future is “near” and was always meant to be multichain.
  “Verzija JavaScripta”=/=TypeScript=/=AssemblyScript i za to je dovoljno pogledati iskustva developera koji prezale sa TS na AS i zasto AS SDK nije fully supported na Nearu.
  Nevertheless… sretno i godspeed NBHu.

 2. ivan

  ivan

  19. 04. 2022. u 11:17 pm Odgovori

  VISA može provesti 65.000 transakcija po sekundi.

  zašto ozbiljno razmatrati projekt koji može izvršiti samo 100.000 transakcija a očekivanja su da će biti znatno više područja interesa.

  bez 10x više od VISA standarda nema nikakvu šansu

  • Lovro Ribar

   Lovro Ribar

   20. 04. 2022. u 12:28 pm Odgovori

   Zato sto bilo koji blockchain projekt koji se moze pouzdano pribliziti VISAi po transaction throughputu (jos bolje ako moze uz to i smart contract callove) je vec poprilicno bolji od VISA mreze.
   Open source dozvoljava nadzor puno vece skupine ljudi nego samo VISA QA. Interoperabilnost donosi fleksibilnost prijenosa sredstava sa jednog chaina na drugi (VISA/MasterCard/AE i Discover su odvojeni sustavi). Decentralizacija sprijecava bilo kakvu cenzuru ili zamrzavanje sredstava korisnika. Nemojmo zaboraviti da se i VISA sama igra sa blockchainom vec poduze vrijeme.
   Poanta je da na kraju dana ljudi samo zele da kada “peglaju” karticu da ona radi, nije ni potrebno da se zamaraju jel consensus layer blockchain… a ako usput ne moraju platiti 3-5% nekom karticaru…
   A za sve ostalo tu je master… ovaj… one crypto topup kartice koje vec neko vrijeme uspjesno bridgeaju crypto transakcije u fiat.

 3. Michael Burry

  Michael Burry

  17. 05. 2022. u 6:44 pm Odgovori

  Ja nisam protiv kripta i blockchaina, ovo je kritika i to ne nekog ko je u kriptu i ulaze. Nego nekog ko je u financijskom svijetu, psihologija trzista, ljudi, i ko zna kako izgleda manija i ko je to vidio proucavajuci prosle bubble situacije. I sve sto se dogadja u kriptu je vidjeno, 2000te. Internet firme i tech. Crash od 99% s ath i propadanje tako isto preko 70% firmi. Sve je isto, mania, neprofitabilna tehnologija, mjenjaju se makro uvijeti….
  Al cemu tu izmisljanje financijskog sistema opet, i tu da su mi sve transakcije na blockchainu haha. Daj ti keš i da nezivite u svojim glavama u tom kripto svijetu koji je mal.
  90% ekipe koja je u kriptu je tu zbog kockanja i bogacenja. I ti ce lagano nestat a vidi se vec nestaju jer nema vise lasera u ocima kripto bros po tweeteru. Sve je manje i naivaca novih da se ponzi nastavi. A uskoro ce i nestat kad u iducih pola godine troskovi stisnu, kripto se isplati a ne HUDL HODL. Ako se isplati uopce prije nego sto crasha. Najveci bubble u povijesti.
  Cemu onda ti NFT u svemu, guranje kripta uvlacenje u pump and dump sheme, Smisljanje neke ekonomije koja postoji. Kako nevidite da su to mikrotransakcije na steroidima a nista “decentralizirano”. Iz ekonomskog kuta znam da ce 90% projekata umrijet, oni losi a bome i dobri neki zbog novaca jednostavno. Ali lako moguce da ce bit 99% coina mrtvo, u top 10 mozda neko prezivi ali BTC nece jer je to kult, a bome ni ETH jer je Vitalik debil koji se našo u previše novaca i nastavio muljat a bome i dalje. Mozda zna kodirat ali da zna i da vidi kako iskoristit blockchain, bome nezna. Puno njih se naslo tako u ovome nenadano jer ovo je nenormalan bubble.
  Tako da ekipa cilj da se prezivi bubble je smislit kako iskoristit tehnologiju tu i kako ju implementirat da se koristi sto vise. I naravno dobro upravljat financijama. Problem je to sto izmisljate nove gluposti koje su vama mozda 1% populacije zanimljive i za upotrebu umjesto da smisljate kako blockchain moze unaprijedit digitalni prostor, monetizaciju interneta, bez posrednika s decentraliziranim platformama. Sve to postoji samo treba iskoristit i razvijat blockchain, kripto je produkt blockchain tehnologije, a blockchain ima koristi u svemu. Nemojte kopirat druge i usporedjivat se s nekim malim poboljsanjima naspram ETH. opet se usporedjujete s ETH, bolje da dizajnirate svoj blockchain kojeg ce koristit za usporedbu s drugima poslje tog vaseg. Zasad kopirate ETH i sve druge, kopirate NFT i to, kopirate sve doslovno i hvalite se s malo boljim rezultatima.
  Prvo treba naucit kako trenutno internet funkcionira i kako je stvar kao monetizacija preko oglasa usmjerila internet i tehnologiju u jako odvratnom smijeru, koja dovodi do ovakvih prevara i kultova. Internet je raj za prevare kako je dizajnirano sve. Kad vidite koliko sadrzaja je ustvari lazno i botovi kako cine 60% sadrzaja. To i stvara to prividnu grupu ljudi u kriptu, dok je u realnosti drugacije. Pogotovo kad crasha uskoro.

  Da bi blockchain promjenio sustav kako vi mislite, prvo mora nac svrhu i koja bi bila bolja nego da se poboljsa internet. I stvori sustav koji ce bit za ljude online bez utjecaja raznih, stvarajuci vise manjih skupina a ne kao sad gomilanje i polarizacija ljudi. Zaboli 99% ljudi za tokene, NFT, i te gluposti sad. Pogotovo sad kad postane pakao ekonomski. Umjesto da si potvrdjujete bias i raspravljate o nekoj distopiji postanite kriticni, poslusajte sta ovako netko ko ja misli o koristenju kripta. Smislite nacin kako da blockchainom poboljsate nest sto koristi hrpa ljudi a ne izmisljat nove stvari i ocekivat da ce ekipa trcat na sve te gluposti. Te gluposti i usporedbe s transakcijama vise i toga su dalekooo. To guranje NFT u igrice prezire cijeli gaming comunity, ali vi neidete dalje od kripto grupa. Ili ovakvih skupova di se bias samo potvrdjuje. Ak su mikrotransakcije dovele do toga da se igra dizajnira kako bi se ubacile te mikrotr. Sta ce bit s tim NFT sranjima, play and earn hahaha. Igram igrice da se zabavim a ne da zaradjujem, pogotovo da grindam neke gluposti satima koje cu moc stavit na blockchain. Mogucnost mikrotransakcija s NFT sranjima je beskonacan.

  Ocekujete da ce nesto svi koristit jer eto blockchain hahaha, a niste svjesni ili odbijate prihvatit kako vecina misli. Sve sto je kripto omogucio i olakso je uzimanje para masama, prevare i pokusaji glupih nacina da se pokaze korist. Koje nema trenutno. Mozda nije u ljudima problem sto misle ko ja, nego u vama sto ste u balonu s ljudima koji misle isto. Tko bude imo dobar tech i smisli nesto sto ljudi nece morat prihvatit nego kako s blockchainom poboljsat nesto sto postoji ali bi trebalo promjenit. Sto nece ni primjetit da moraju prihvatit.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Kad im USB-om procure podaci milijun građana – javne institucije mogu proći bez sankcija?!

Sa stručnjacima raspravljamo o nedavnom curenju podataka vlasnika svih registriranih vozila u Hrvatskoj i zašto je ono problematično na više razina. Može li ovaj slučaj biti poruka javnim institucijama za ubuduće?

Obrazovanje

Maturanti, pazite koje AI alate koristite za pripremu mature, nisu svi pouzdani…

Jeste primijetili kako je sve više raznih AI alata koji obećavaju uspjeh u školi i pomoć na maturi? Iako imamo pozitivne primjere, nisu svi od povjerenja.

Digitalni mediji

Hrvate od EU izbora više zanimaju Vučić, Međugorje i invazija dabrova!

Ove nedjelje izlazimo na druge po redu izbore u ovoj superizbornoj godini, ali sudeći po pretraživanjima online, Hrvati bi ovog vikenda mogli prije otići na kavu nego na birališta.

Što ste propustili

Veliki intervjui

Kreće Priša! Tjedni izazov za djecu i mlade koji stvara pozitivne navike

Priša je prilika za djecu i mlade da prije početka ljetne zabave i zaslužene lijenosti, naprave nešto pozitivno za svoje navike!

Veliki intervjui

Kad će zaživjeti “hrvatski gaming san”? Ovo su faze 60 milijuna vrijednog projekta u Novskoj

Fakultet, studentski dom, fotonaponska elektrana i sva potrebna infrastruktura uskoro dolaze u Novsku - Centar za gaming industriju bit će prvi takvog tipa u Europi.

Veliki intervjui

“Kao Engineering Manager nisam izgubio dodir s inženjerstvom, naprotiv – naučio sam još više”

Kako izgleda posao Engineering Managera kad radiš za tvrtku koja nezaustavljivo raste saznali smo od Antonia Krističevića. Prošle je godine postao EM u Fonoi, tvrtki koja je prva na svijetu razvila cloud platformu za automatizaciju obračuna poreza na globalnoj razini.

Digitalni mediji

Uloženo je 280 milijuna eura u digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2023. godini

Hrvatska udruga digitalnih izdavača (HUDI) objavila je rezultate najnovijeg istraživanja HUDI Digitalni AdEx za 2023. godinu.

Startupi

Kako vam HR i financije olakšavaju rast, otkriva Infobipov CBO

Infobipov Chief Business Officer Ivan Ostojić podijelio je iskustva iz procesa skaliranja hrvatskog jednoroga te što im je pomoglo da rast učine održivim.

Startupi

Stižu bolja vremena za SaaSove! Paddleov CMO savjetuje kako ih iskoristiti

Od Paddleovog Chief Marketing Officera na konferenciji SaaStanak 2024 saznali smo kako prebroditi ova neizvjesna vremena na tržištu.