Mogu li AI, blockchain i IoT spasiti hrvatske poduzetnike od administracije?

Mogu li AI, blockchain i IoT spasiti hrvatske poduzetnike od administracije?

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, a neke od najčešćih prepreka toj odluci su nedostupnost informacija i kompleksan administrativni postupak. Kako doskočiti tome? Donosim par rješenja za zagrijavanje, a siguran sam da vi imate i bolje od ovih!

U nedavnom tekstu raspisao sam se o poduzetničkom ekosustavu u Hrvatskoj i nedostatku poduzetničke aktivnosti, ponudio sam i nekoliko ideja za razmišljanje kako tome doskočiti. Za dio onih koji prijeđu “crvenu liniju” i upuste se u poduzetništvo, ima puno noviteta, ali i izazova na putu do uspjeha.

Jedan način kako olakšati upoznavanje s tim novitetima i izazovima jest unapređenjem administrativnih postupaka kod osnivanja i vođenja poduzeća za početnike. U ovom tekstu tako ću se prvo pozabaviti tehnologijama koje nam u tome mogu pomoći. Konačno, i sam ću se okušati u osmišljavanju rješenja koja mogu pomoći poduzetnicima da ulažu što više resursa u aktivnosti koji stvaraju novu vrijednost za poslovanje.

Za početak, opišimo nekoliko danas atraktivnih trendova koji me inspiriraju za promišljanje o rješenjima.

Kako AI pomaže marketingu, prodaji, medijima…

Umjetna inteligencija ili AI (artificial intelligence) najširi je pojam koji podrazumijeva upotrebu računalnog programa u svrhu analize okoline te donošenje odluka temeljem zadanih pravila. Uz pomoć ove tehnologije strojevi mogu biti donekle autonomni, odnosno zahtijevaju manju ljudsku intervenciju za obavljanje zadataka različite vrste složenosti. Danas je AI jedan od najbrže rastućih trendova u tehnologiji, revolucija od koje očekujemo znatno povećanje produktivnosti, ali ne znamo gdje je granica. Primjena ima neograničeno mnogo, a koristimo ju već i danas da možda toga nismo uopće svjesni.

Istraživanje koje je proveo Intuit pokazuje kako nove tehnologije poput AI-ja prodiru u poslovanje malih biznisa, tako se u području financija i računovodstva događa najviše automatiziranih radnji, a slijede ih marketing i prodaja.

Intuit, SlideShare

Netflix najpopularniji streaming sustav na svijetu primjenjuje AI. Analizira sadržaj koji korisnik gleda i s obzirom na preferencije preporučuje druge sadržaje na izbor.

Jedna od najširih primjena koju smo sigurno svi imali prilike isprobati su chatbotovi i osobni asistenti, poput Google Assistant koji se nalazi na Android telefonima.

AI je prema istraživanju koje je proveo Salesforce najbrže rastuća nova tehnološka grana u primjeni za potrebe marketinga, gdje više od 50% profesionalaca u marketingu i stvaranju sadržaja već koristi rješenja bazirana na umjetnoj inteligenciji.

Većina vas je vjerojatno naišla na neki tekst ili naslov na medijima kao što su Forbes ili New York Times, a da niste ni znali da su nastali pomoću AI alata kao što su Wordsmith ili Quill. Ovi alati temeljeni na AI oblikuju vijesti u svrhu podizanja čitanosti.

Možda je buzzword, a možda i može pomoći

Tehnologija koju je popularizirala kriptovaluta Bitcoin ima primjenu u mnogo širem području od financijskih transakcija. Blockchain se u osnovnim crtama rečeno sastoji od niza računalnih dokumenata čija je prednost enkripcija, distribucija pohrane na više mjesta i otvorenost podataka. Bila bi potrebna tri ovakva teksta da pojasnim značenje i važnost svake od osnovnih karakteristika, uostalom, na Netokraciji ste već imali priliku čitati i slušati o blockchain startupima i primjenama u poslovanju.

Ukratko, blockchain omogućava transparentnu i poštenu razmjenu informacija koja do sada nije bila dostupna bez treće posredničke strane. Na primjer, u novčanoj transakciji između dvije osobe posrednik je barem jedna banka, dok u primjeni blockchaina posrednik nije potreban, već transakciju direktno mogu izvršiti dvije strane.

Jedan od zanimljivijih primjera van financija jest onaj u kompleksnom području logistike, Maersk i IBM stvorili su TradeLens, sustav za organizaciju i planiranje logističkih procesa.

Hrvatski IoTaaP, kao hardver i cloud, omogućava tvrtkama, startupima i pojedincima ispitivanje poslovnog modela veoma brzo i uz vrlo male troškove. Foto: Josip Ninković

S druge strane imamo nešto više opipljivu tehnologiju – Internet of Things (IoT), odnosno internet stvari, a kojemu je cilj povezati fizičke uređaje na internet i omogućiti razmjenu informacija između više uređaja. Podaci na uređajima nastaju njihovim korištenjem ili su prikupljeni pomoću senzora za posebnu namjenu, a dobavljanjem takvih informacija možemo optimizirati korištenje uređaja i razvijati nove značajke.

Turizam u Hrvatskoj posljednjih je godina u trendu rasta kao i iznajmljivanje privatnog smještaja. Sve više građana upustilo se u ovaj biznis i ponudilo svoje sobe, stanove i apartmane stranim i domaćim gostima preko platformi kao što je AirBnB. Pametne brave koje primjenjuju IoT tehnologiju omogućavaju im dočekivanje gosta na daljinu, jedan od primjera je i domaći startup MyRent.

A za poslovanja koja samo žele proširiti već postojeće značajke svojih uređaja ili općenito poslovanja, tu je IoTaaP, alat za brzi razvoj IoT proizvoda, hrvatskog MVT Solutionsa.

Jeste sigurni da znate kako funkcionira igrifikacija?

Igrifikacija označava primjenu elemenata i dizajna igara u poslovnim procesima koji inače nemaju veze s igrama, a koriste se u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Najčešće se primjenjuje kako bi se povećao korisnički angažman na web stranicama ili računalnim programima.

Većina nas koji smo samostalno pokušali naučiti strani jezik, naišli smo na aplikaciju Duolingo koja pomoću psiholoških principa igre motivira korisnike da uče strani jezik i napreduju kroz razine znanja. Svi koji se bave biciklizmom sigurno znaju i za popularnu platformu Zwift za treniranje u zatvorenom. Virtualna okolina Zwifta reproducira uvjete vožnje po izmišljenim svjetovima, stvara natjecateljski duh između više korisnika i motivira vozača da uloži više truda u svoj trening.

Kombinacijom senzora koji se nalaze na biciklu i opremi vozača, sustav Zwift prima informacije o uloženoj snazi i brzini koje reproducira na virtualnu okolinu i tako stvara potpuno drugačije iskustvo vožnje na trenažeru.

OK, sve to zvuči super, ali kako bismo mogli unaprijediti administrativne postupke kod osnivanja i vođenja poduzeća za poduzetnike početnike?

U strahu od prekomjerne administracije

Kada počinju svoj prvi biznis većina poduzetnika nalazi se na prekretnici, poslovnoj ali i životnoj. Odluka o samostalnom poslovnom pothvatu često nije jednostavna (o nekim razlozima možete pročitati u prvom članku), a uz neizvjesnost i odgovornost tu dolaze i nove obaveze te načini organizacije rada.

Za sam postupak osnivanja, u posljednje vrijeme imamo nekoliko unapređenja kojima je proces ubrzan i ključne informacije su pregledne i dostupne. Mnogim pojedincima veliku prepreku u pokretanju vlastitog poslovanja čini upravo strah od prekomjerne administracije i birokracije.

Većina poduzetnika početnika zapošljava samo sebe ili ima mali tim i svako nepotrebno opterećenje im oduzima energiju i vrijeme koje mogu uložiti u stvaranje svog tržišta i konstruktivne izgradnje poslovanja. S unapređenjem administrativnih postupaka kod osnivanja i vođenja poduzeća za početnike cilj nam je rasteretiti poduzetnike i olakšati im da ulažu što više resursa gdje je to najpotrebnije.

Inspiriran trendovima s početka razmišljao sam o novim rješenjima koja mogu pomoći olakšati administrativni teret ne bi li riješio izazov. Nekoliko ideja dajem u nastavku.

Kako bismo mogli unaprijediti administrativne postupke kod osnivanja i vođenja poduzeća za poduzetnike početnike? Izazov je to i BizHack hackathona koji se održava naredni vikend od 6. do 8. studenog.

Rasterećni poduzetnici uz tehnologiju

Većina poduzetnika kod administrativnih pitanja vezanih uz poslovanje oslanja se na računovodstvene servise, ali odgovori često nisu tamo. Znati pravo mjesto za pronaći određenu informaciju već je velik dio do pravog odgovora. Zgodno rješenje mogao bi biti AI chatbot koji odgovara na najčešća pitanja poduzetnika i usmjerava kome se obratiti u slučaju specifične potrebe za pomoći.

Predloženi bot trebao bi naučiti najvažnije zakone koji se odnose na poslovanje, većinu informacija koje se nalaze na stranicama državnih tijela, ureda i agencija te klasificirati kontakte tih institucija.

Koji pravni oblik odabrati možda je jedno od najčešćih pitanja koje imaju poduzetnici početnici. Jedna aplikacija potpomognuta AI-jem, mogla bi temeljem upisanih karakteristika pojedinca i budućeg biznisa dati preporuke za najbolji pravni oblik uz objašnjenje prednosti i nedostataka za svaki specifični slučaj. Za svaki oblik sustav bi pojasnio korake za osnivanje i ukupne troškove. Ovo bi uvelike moglo olakšati donošenje odluke o pravnom obliku, ali i potaknuti više ljudi na poduzetnički put.

Gotovo svi poduzetnici u poslovanju koriste računala i računalne programe. Većina nisu napredni informatički korisnici i često se služe rješenjima na koja su navikli ili su im najjednostavnija. Učenjem o naprednom korištenju nekih standardnih alata (npr. Excel) ali i preporuke novih programa za specifične potrebe, uvelike bi mogli unaprijediti produktivnost poslovanja poduzetnika. Rješenje, naziva primjerice Moj IT, osmišljeno tako da poduzetnicima kroz standardizirane upitnike pomogne definirati njihove najčešće aktivnosti na računalu i način poslovanja, na kraju bi moglo dati preporuke za tečajeve kako unaprijediti postojeća znanja iz osnovnih alata te koje nove računalne programe uzeti u obzir za povećanje produktivnosti poslovanja.

Većina poduzetnika početnika zapošljava samo sebe ili ima mali tim i svako nepotrebno opterećenje im oduzima energiju i vrijeme koje mogu uložiti u razvoj poslovanja.

Jedna od administrativnih boljki u vođenju poslovanja je i vođenje putnih naloga i upotrebe privatnih vozila u poslovne svrhe. Zamislimo sustav “Locco locco” koji na osnovu sastanaka u našem kalendaru i definirane lokacije automatski ispunjava loko vožnju i izrađuje putne naloge koje odobravamo krajem mjeseca, a dokument koji je automatski ispunjen može se dodatno urediti te odobriti za konačan ispis.

S druge strane, organizacija rada kod poduzetnika početnika često je izazov sam za sebe zbog velike količine obaveza i potrebne proaktivnosti za ostvarenje rezultata. Granica između poslovnog i privatnog često je tanka ili ne postoji. Moji prioriteti bi bila ideja za rješenje koje prati vrijeme utrošeno na dnevne obaveze i s obzirom na zadane prioritete preporučuje kako povećati produktivnost i stvoriti bolje organizacijske navike, a mogla bi pomoći mnogo poduzetnika djelovati u skladu s prioritetima.

Kako pristupiti izazovu?

Ovaj niz opisanih ideja temeljene su na tehnološkom trendu umjetne inteligencije i time želim demonstrirati matricu trendova (trends matrix), metodu za generiranje ideja prema sljedećem postupku:

  1. Definiranje izazova u obliku “Kako bismo mogli…” – u ovom slučaju: Kako bismo mogli unaprijediti administrativne postupke kod osnivanja i vođenja poduzeća za poduzetnike početnike?
  2. Odabiremo inspirativne i relevantne društvene ili tehnološke trendove s primjerima – AI, Blockchain, IoT, Gamification.
  3. Razmišljamo o izazovu i trendovima, tražimo poveznice i moguće primjene te generiramo nove ideje.

Sva četiri trenda s početka ovog teksta smatramo relevantnima u području unapređenja poduzetništva i definiranih izazova poduzetništva na BizHack hackathonu.

Za svako od područja izabrali smo vrlo iskusne mentore. Za područje AI tu su jake snage iz Microsofta, Anela Husković i Luka Lovošević. O blockchainu će vas savjetovati Luka Sučić iz Mega Change Capitala, o igrifikaciji Emir Džanić iz Funifiera i Deana Banić-Križaj iz Nanobita.

BizhHack Hackathon počinje ovog petka, 6. studenog. Svoje ideje možete prijaviti na službenim stranicama.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi

57hours Viktora Marohnića narastao 4 puta i osigurao još 2,75 milijuna dolara

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, suosnivač brzorastuće avanturističke platforme Viktor Marohnić, sa svojim investitorima, otkriva planove.

Tvrtke i poslovanje

7 savjeta za učinkovitu izradu poslovnog plana (posebno za one koji nemaju vremena)

Nisu bez razloga velikani povijesti od Sun Tzua do Dwight D. Eisenhowera pričali o planiranju kao o svetom gralu uspjeha - i ne stoji bez razloga ona narodna: dobra organizacija je pola posla.

Novost

Peta kriptomarka Hrvatske pošte su neponovljivi profesor Baltazar i njegovi izumi

Peto izdanje kriptomarke, koja dolazi u analognom i digitalnom obliku, Hrvatska pošta pustila je u optjecaj!

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

Sretan mu 25. rođendan: Kako smo počeli koristiti Googleove proizvode – i zašto (ne)ćemo nastaviti?

Povodom Googleovog rođendana prisjećamo se njegove prošlosti, nepobitnog utjecaja na sve digitalno što danas radimo, ali gledamo i u blisku budućnost koju će obilježiti dvije ključne riječi - umjetna inteligencija i monopol. Nismo propustili priliku ni nostalgično se prisjetiti pozivnica za Gmail, Googleovih pokušaja da napravi društvenu mrežu ili prvih susreta s Googleom, što je za neke zapravo bio YouTube.

Novost

U ZICER-u startupe čeka 150.000 eura, a prijave za akceleracijske programe traju još samo ovaj tjedan

Vodeći hrvatski startup hub ZICER otvorio i program za uspješno lansiranje na globalno tržište.

Umjetna inteligencija

500 tisuća korisnika koristi tehnologiju ovog hrvatskog AI startupa

S vremena na vrijeme, pojavi se neki startup koji marljivo radi "ispod radara", a onda odluči podijeliti svoju priču. Prvi donosimo intervju s TensorPixom koji od nedavno broji preko pola milijuna korisnika.

Izvještaj

Lekcije inženjerke iz Shopifya: kako koristiti AI za brži, bolji i lakši razvoj softvera?

Umjetna inteligencija i inženjeri. Nekada se vole, nekada mrze, ali činjenica je da AI inženjerima može olakšati pisanje koda... (ako i sami znaju što rade).

Tvrtke i poslovanje

Sofascore i Span: Zašto se nismo prodali? Jer nam to ne treba – ako imaš tri auta, možeš voziti samo jedan.

Investicije i preuzimanja domaćih tvrtki glavne su teme naše male poduzetničke scene, ali koliko god se pričalo, često tema o neovisnosti ostane postrani. Srećom, ove godine se otvorila na 16. Weekendu.

Programiranje

“Design Handoff” je proces zbog kojeg developer i dizajner ne moraju imati “standoff”

Predaja bilokakvog projekta ne završava s vašom točkom na kraju - nego svih kojih se taj projekt usko tiče. Uz Neuralab prolazimo kako od “ja sam svoje riješio” doći do kvalitetnog, strukturiranog “design handoffa” koji će značajno olakšati život svima uključenima: dizajnerima, developerima, PM-ovima, klijentima…