Bitstrips iliti zašto su vam društvene mreže pune stripova vaših prijatelja

Bitstrips iliti zašto su vam društvene mreže pune stripova vaših prijatelja

Facebook su u posljednje vrijeme preplavili Bitstrips crtani likovi - u statusima, slikama, cijelim albumima, generički ili poosobljeni, s boljim ili lošijim forama, no činjenica je da su posvuda. U posljednja dva mjeseca korisnici sa svih strana svijeta u ovoj su aplikaciji napravili više od 30 milijuna avatara, no osim korisnika, ovaj je startup privukao i investicije, a privukao je i nas Netokrate, iako smo ga prvotno gledali ispod oka kao blago iritantan prolazni trend.

Pa i nije, zapravo.
Pa i nije, zapravo.

Facebook su u posljednje vrijeme preplavili Bitstrips crtani likovi – u statusima, slikama, cijelim albumima, generički ili poosobljeni, s boljim ili lošijim forama, no činjenica je da su posvuda. U posljednja dva mjeseca korisnici sa svih strana svijeta u ovoj su aplikaciji napravili više od 30 milijuna avatara, no osim korisnika, ovaj je startup privukao i investicije, a privukao je i nas Netokrate, iako smo ga prvotno gledali ispod oka kao blago iritantan prolazni trend.

Ideja iza Bitstripsa jest da svaki korisnik stvori svoj avatar koji će potom koristiti u stvaranja personaliziranih stripova. Cijeli je proces poprilično dugačak zbog mogućnost podešavanja tridesetak karakteristika, no što je utrošenih pola sata života na lik kojim ćete sljedećih nekoliko mjeseci maltretirati sve Facebook prijatelje? Proces je sličan onom stvaranju likova u Simsima ili Nintendo Mii avatara, gdje se odabire sve od odjeće do oblika brade i veličine zjenica.

Stvaranje ovisnosti

Slaganje samih stripova je brže i bezbolnije, uz velik broj unaprijed određenih scenarija u kojima možete biti jedini protagonist ili dodati prijatelja, a konačni se  proizvod može i donekle doraditi dijaloškim okvirima. Tri opcije koje Bitstrips omogućava su slikovni status, strip ili čestitka, od kojih svaka nudi niz podtkategorija i scena, a novi se stripovi dodaju svakog dana. U Facebook aplikaciji se na već generiranim stripovima može promijeniti izraz lica likovima, kao i položaj tijela, dok mobilne aplikacije za Android i iOS podržavaju manje opcija, no  za malo mobilnosti, nije problem žrtvovati tu stavku.

Nakon što kreirate avatar, stvaranje stripova je dječja igra
Nakon što kreirate avatar, stvaranje stripova je dječja igra.

Iako su neke scene zabavnije, a neke tek “meh”, na aplikaciju se vrlo lako navući, što dokazuje činjenica da smo pola dana u redakciji proveli igrajući se s njom i letimično i sporadično tipkajući tekstove, iako smo je se prvotno prihvatili sa skepsom i ciničnim komentarima o ljudima koji druge njome teroriziraju na Facebooku. Da skratimo priču, sada smo mi ti ljudi.

Bitstrips osvaja međunarodno tržište, a zasjeo je na prvo mjesto u App Storeu u preko 40 zemalja. CEO Bitstripsa Jacob Blackstock smatra da je razlog tomu lansiranje mobilnih aplikacija:

Bitstrips već neko vrijeme postojano raste, ali tek je lansiranje mobilnih aplikacija omogućilo da ljudi stvaraju stripove bilokad, bilogdje. Taj je aspekt mobilnog iskustva omogućio da Bitstrips tako naglo postane viralan.

Tri milijuna dolara investicije

Ova je pomama posebno zanimljiva jer pri lansiranju mobilnih aplikacija nikakva sredstva nisu uložena u oglašavanje. Unatoč tome, diljem svijeta, od New Yorka i Lime do Hong Konga i Hrvatske, stvaraju se novi avatari, dok suosnivači Bitstripa u budućnosti planiraju svoje scenarije prevesti na druge jezike, a možda i dodati lokaliziran sadržaj.

Za sad ne razmišljaju mnogo o monetizaciji, već im je na prvom mjestu razvoj proizvoda i korisničkog iskustva, no s vremenom bi mogli uvesti mogućnost kupovine unutar aplikacije. Horizons Ventures svakako je svojom investicijom od 3 milijuna dolara omogućio da se usmjere na razvoj platforme, a Blackstock je potvrdivši priče o investiciji dodao i kako će ovo partnerstvo imati ključnu ulogu u stvaranju globalnog Bitstrips brenda.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.