Anctu već u 'alfi' pokazuje pedantnost spremnu za američko 'social media' tržište
Anctuov četveročlani tim

Anctu već u ‘alfi’ pokazuje pedantnost spremnu za američko ‘social media’ tržište

Rijetko kada otvorim komad softvera u najranijoj alfa verziji i u sebi osjetim da bi ta aplikacija zaista mogla nešto postići kao startup. U ovom slučaju radi se o osječkom Anctuu, ambicioznom startupu koji se namjerava usmjeriti na popularno, zasićeno, ali itekako profitabilno područje alata za upravljanje društvenim mrežama. Anctu danas, kako ekskluzivno saznajemo, izlazi u najranijoj verziji spremnoj za korisnike, a po onome što smo vidjeli - i pohvale!

Anctuov četveročlani tim
Anctuov četveročlani tim: Goran, Marko, Alexander i Minja!

Rijetko kada otvorim komad softvera u najranijoj alfa verziji i u sebi osjetim da bi ta aplikacija zaista mogla nešto postići kao startup. U ovom slučaju radi se o osječkom Anctuu, ambicioznom startupu koji se namjerava usmjeriti na popularno, zasićeno, ali itekako profitabilno područje alata za upravljanje društvenim mrežama. Anctu danas, kako ekskluzivno saznajemo, izlazi u najranijoj verziji spremnoj za korisnike, a po onome što smo vidjeli – i pohvale!

Anctuov četveročlani tim, kojeg čine kojeg čine osnivač; Marko Pavlovićfrontend developer Goran Blažević, dizajner Alexander Abulelas koji se timu pridružuje iz Grčke te backend developer Minja Malović, već više od tri mjeseca razvija prvu verziju svoje platforme koja se već konceptom razlikuje od konkurencije. Anctu je krajem prošle godine od dosad neotkrivenog angel investitora osigurao 50 tisuća dolara potrebnih za inicijalni razvoj.

Osnovne aplikacije su spremne, kao i platforma

Naime, dok najpopularnija rješenja poput Hootsuitea žele biti potpuni alati, Anctu želi postati platforma koja neće ovisiti samo o njihovim aplikacijama, već i aplikacijama niza partnera koji će za Anctu raditi social alate, kao što Pet minuta ili Infinum razvijaju “appove” za Appleov ili Googlev app store.

anctu_3store

 

Unatoč tome, Anctu ipak sadrži najosnovnije aplikacije koje će služiti kao temelj korisnicima, ali i drugim developerima, poput Composera za pisanje sadržaja ili pak Schedulera za objavljivanje sadržaja u točno određeno vrijeme. Osnivač Marko Pavlović za Netokraciju ekskluzivno otkriva planove s razvojne strane:

Aplikacije poput Edge, Twap ili FollowBro su fokusirane na riješenja za društvenu analitiku i automatizaciju, koje bi se trebale ticati svakog profesionalca ili poslovanja, a koje pokušava poboljšati i mjeriti aktivnosti na društvenim medijima. Malo se sramimo prve verzije, no ipak smo ponosni što smo uspjeli doći do prvog MVP-a (op.ur. minimum viable product). U planu imamo često ažurirati, popravljati te lansirati nove aplikacije na našoj platformi.

Podijeli pa vladaj – aplikacijama

Trenutno su im u internom razvoju integracija s Google Analyticsom te rješnje za praćenje mentionaIako se čini da ovim “balkaniziraju”, odnosno, raspodjeljuju dobro poznate mogućnosti u što manje komade, radi se o potezu koji bi im itekako mogao koristiti u budućnosti. Ukoliko se svaki od developera usredotoči na specifičan dio i razvije aplikaciju do “savršenstva”, krajnji rezultat će zaista biti alat kvalitetniji od konkurencije. Pavlović ističe kako je najbitnije da razviju ispravan “okoliš” za developere, u kojemu će oni moći razvijati i prodavati svoja rješenja – a za to je potrebno vrijeme.

Anctuov "onboarding"
Anctuov “onboarding”

Pavlović kaže i kako je svakako bilo interesa drugih developeraali da su zasad ipak usredotočeni na razvoj što boljeg korisničkog iskustva. Iako u ovom članku nećemo ulaziti u recenziju Anctua, moram vam reći da govori istinu. S obzirom da sam imao priliku testirati bezbroj social media alata, moram priznati da je za “alfa” verziju Anctu itekako sofisticiran, što se vidi prvenstveno po sučelju. Onboarding koji vas u početku vodi kroz sve Anctuove mogućnosti je jednostavan i savršeno radi, što je izuzetno pohvalno, s obzirom da slične detalje, na žalost, rijetko viđamo kod softvera iz regije. Testiranje je bilo najbitnije za dovršavanje rješenja, ističe Pavlović:

Testiranje, testiranje i još malo testiranja. Postoji mnogo stvari na Anctuu koje moramo poboljšati i popraviti, no ovaj MVP će nas odvesti u pravom smjeru. Standardi za naš MVP na ovom tržištu su vrlo visoki, stoga sam jako ponosan na naš tim od četvero ljudi koji su uspjeli obaviti veliki posao u ovako kratkom vremenu, a planiramo tako i nastaviti.

Pavlović naglašava kako su im tri mjeseca razvoja iza zatvorenih vrata prošla te kako sad kreću u potragu za novim prilikama, što uključuje i sljedeću investiciju koja će im biti potrebna kako bi nesmetano razvili mrežu developera.

(Social) app store je Anctu!
(Social) app store je Anctu!

S trenutnom razinom pedantnosti koju su uložili u prvu verziju Anctua, tim je svakako spreman za izazove (američkog) tržišta. S obzirom pak na tržište i interes velikih igrača poput Salesforcea za social cloudom, Anctu bi se dugoročno mogao naći na meti akvizitera (poput splitskog Socialbranda), koji će vidjeti itekakav potencijal u platformi za upravljanje društvenim mrežama na kojima svaki dan pratite Netokraciju. 

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?