Hrvatski 'svemirski' procesor 20 puta brži je od NASA-inog

Hrvatski ‘svemirski’ procesor 20 puta brži je od NASA-inog, sufinancirat će ga EU

Amphinicy Technologies, hrvatska tvrtka specijalizirana za podršku i razvoj softverskih rješenja u satelitskoj industriji, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Europskom komisijom. Uz pomoć sredstava iz programa Obzor 2020., instrumentom za mala i srednja poduzeća (SME Instrument), financirat će se Blink, ultra-brzi procesor satelitskih podataka, trenutno 20 puta brži od standardnog NASA-inog softverskog rješenja.

Na slici: Mia Bašić Stanić, koordinatorica ljudskih potencijala, i Frane Miloš, direktor Amphinicy Technologies.
Na slici: Mia Bašić Stanić, koordinatorica ljudskih potencijala, i Frane Miloš, direktor Amphinicy Technologies.

Tako je Amphinicy Technologies, koju smo prije nekoliko mjeseci predstavili na Netokraciji, postala prva hrvatska tvrtka koja je dobila sredstva iz ovog programa u “SPACE” kategoriji te druga unutar cijelog programa do sada. Tvrtka je ušla u društvo najboljih 6% tvrtki u EU koje su dobile bespovratna sredstva iz istog programa. Na temelju tehnološke izvrsnosti te potencijalno velikog globalnog utjecaja, agencija HAMAG-BICRO priznala je Blink kao inovativni projekt u 2013. godini, kada je ta agencija financirala provjeru inovativnog koncepta (Proof of Concept – PoC). Rezultati PoC faze premašili su očekivanja – postignuta je iznimna brzina obrade podataka po znatno nižoj cijeni, napominju iz tvrtke.

Najbolji projekt u kategoriji

Amphinicy na izložbi Space Expo.
Amphinicy na izložbi Space Expo.

Temeljem tih rezultata, Amphinicy se odlučio natjecati za SME Instrument u kategoriji “SPACE”. Nakon pozitivnih ocjena četiri neovisna EU ocjenjivača, Blinku su odobrena sredstva. I ne samo to – projekt je ocijenjen najboljim u kategoriji, između 46 sudionika iz cijele Europe. Frane Miloš, COO tvrtke Amphinicy Technologies, komentira ovu novost:

Dobivena sredstva priznanje su našeg dugotrajnog truda i rada, ali i snažan poticaj za daljnji napredak. Zahvaljujući tim sredstvima, imamo izvrsnu priliku za ulaganje u daljnji razvoj projekta Blink kako bismo stvorili globalno prepoznatljiv proizvod, koji bi mogao postati de-facto standard.

Frane napominje kako značajne zasluge za ovaj uspjeh imaju i glavna konzultantica Tajana Barančić iz tvrtke Astra poslovni inženjering, koja je stručnim savjetima usmjeravala prijavu, agencija HAMAG-BICRO i MINPO s radionicom o pripremi projektnih prijava za SME Instrument, te Boris Golob iz tvrtke Step Ri, koji je vodio radionicu i prepoznao potencijal Blinka i dao podršku tijekom cijelog procesa prijave.

Što je Blink?

Amphinicy Blink

Blink je ultra-brz procesor satelitskih podataka dobivenih promatranjem Zemljine površine, što je trenutno izuzetno brzo rastuće tržište. Zahvaljujući iznimno učinkovitim algoritmima za obradu, Blink je već sada najbrži procesor u svojoj kategoriji, napominju njegovi kreatori.

Izravan utjecaj Blinka uključivat će mnogo bržu obradu informacija koje dolaze iz svemira te omogućiti primjereniju reakciju na globalne trendove. Blink će široj svemirskoj industriji omogućiti procesiranje satelitskog signala u približno stvarnom vremenu, a svemirske misije učiniti lakše upravljivima, efikasnijima i znatno jeftinijima za konfiguraciju. U konačnici, to će omogućiti bržu humanitarnu reakciju u kritičnim situacijama (potresi, poplave, migracijske krize…), povećanu sigurnost i obranu (granične kontrole, kontrole požara i poplava…) te snažno unaprijediti poljoprivredu, ekologiju, logistiku i još mnoga područja gdje podaci o promatranju Zemljine površine pružaju vrijedne informacije.

Amphinicy sada ulazi u prvu fazu SME Instrumenta kako bi stvorili referentan proizvod širom svijeta. U idućih šest mjeseci bavit će se studijom izvedivosti i prikupljanjem povratnih informacija od glavnih aktera u europskoj svemirskoj industriji kako bi tim ispravno izgradio Blink i poslovni model iza njega. Nakon toga slijedi druga faza koja donosi mnogo veće mogućnosti financiranja, napominje Frane.

Komentari

  1. Darko

    Darko

    31. 08. 2015. u 3:31 pm Odgovori

    “Procesor” u IT industriji je komad hardvera, dok se ovdje govori o softveru, pa bi pravilno od bilo “ultra-brzi softver za obradu satelitskih podataka…” odnosno “Hrvatski svemirski softer za obradu podataka 20 puta je brži od NASA-inog…”
    Ja sam iz naslova pomislio kako će netko iz Hrvatske proizvoditi procesore koji će biti konkurencija Qualcommu, Intelu i AMD-u 🙂 Ovako sam ostao lagano razočaran…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.