Kakav je utjecaj digitalizacije na politiku i gospodarstvo?

‘U digitalnom marketingu nitko ne kuka za starim dobrim vremenima, jer nisu bila dobra’

Konferencija "Od digitalnog marketinga do marketinga digitalne ere" završena je panelom na kojem se raspravljalo o digitalnoj transformaciji, koja nije zaobišla niti politiku ni gospodarstvo.

Kako se digitalizacija odražava u gospodarstvu i politici biola je tema završnog panela.
Kako se digitalizacija odražava u gospodarstvu i politici bila je tema završnog panela.

Panel je moderirao Netokracijin Ivan Brezak Brkan, a o gospodarsko-političkoj perspektivi digitalnog marketinga raspravljali su Marijo Volarević (Hrvatski telekom), Anđelko Milardović (Institut za europske i globalizacijske studije), Igor Pureta (Grawe), Davor Runje (DRAP), Velimir Srića (Ekonomski fakultet u Zagrebu) i Robert Kopal (Algebra, IN2data).

Digitalni marketing sve je prisutnija pojava u svim domenama koja se uz marketing vežu, no odražavaju li to budžeti? Tim se pitanjem pozabavio Davor Runje, ukazavši na to da se na domaćem terenu budžeti za digitalno oglašavanje službeno vrte između 8 i 12 posto, no mnogo se ulaže i u produkciju sadržaja, pogotovo videa, u Google oglašavanje i različite druge aspekte pa je teško odrediti koliki je to na kraju iznos.

Ono što znamo, napomenuo je, jest da taj iznos raste, te da se digitalni marketing iz dana u dan razvija.

Napreduje i kvantitativno i kvalitativno. Nekad kad pogledamo stvari koje smo radili prije godinu dana me sram – toliko brzo sve napreduje. Ne mogu govoriti o brojkama, jer ih ne znam, ali kada gledate kako to sve izgleda vidi se jedan polet, i nitko ne kuka za dobrim starim vremenima, jer nisu bila dobra.

Ograničenja i nove mogućnosti

Neke djelatnosti, ipak, imaju i svoja ograničenja kada je riječ o digitalnom marketingu. Na primjeru osiguranja objasnio je to Igor Pureta:

Svaku oglašavačku aktivnost treba odobriti nadzorno tijelo, dio državne institucije, a zakonodavac kaže što se smije ili ne smije. Neovisno o kanalu, možemo osmisliti kampanju koja odgovara porukom i metrikom, a da je zakonodavac sreže u korijenu. Riječ je o zaštiti potrošača, koja ograničava našu komunikaciju s njima, ali i poboljšavanje njihove pismenosti u području kojim se mi bavimo.

A upravo je u ovoj domeni online komunikacija iznimno bitna, jer većina potrošača prije donošenja odluke intenzivno istražuje opcije preko interneta.

Digitalizacija je usto napravila i velik pomak sa samog proizvoda na (kvalitetu) usluge, smatra Marijo Volarević iz Hrvatskog telekoma, a korisnici sada imaju izravan komunikacijski kanal preko kojeg tu uslugu mogu i zahtijevati:

Po prvi puta kupci imaju stvarnu i neograničenu moć zahvaljujući digitalnoj transformaciji koja je preskočila neke ranije barijere pa kupci danas mogu odlučiti kada, gdje i na koji način će prihvatiti informaciju ili kupiti uslugu koja njima treba.

Ni politika nije imuna na digitalizaciju

Konferencija je okupila  više od 350 posjetitelja.
Konferencija je okupila više od 350 posjetitelja.

Promijenio se i tip političkog marketinga, objasnio je Anđelko Milardović iz Instituta za europske i globalizacijske studije:

Politički marketing se, naravno, veže uz model demokracije, ali se danas mnogo veže i uz tehnologiju. Mnoge od suvremenih metoda na ovom području krenule su proteklih godina iz SAD. Tehnologija je postala neizostavni dio političkog marketinga koji je intenzivno komunikacijska djelatnost – a upravo ta tehnologija čini razliku između postmodernog i ranijeg, modernog, političkog marketinga. Bio bih najsretniji kada bi se sve kampanje vodile online i kada bi se i glasovanje održavalo online – to će vrijeme sigurno doći.

Mogućnosti koje pruža umreženost u političkoj djelatnosti isprobao je Velimir Srića, danas profesor na Ekonomskom fakultetu, kada je kao gradski zastupnik prije nekih 5 do 6 godina napravio “politički Facebook”, Izaberi Zagrebe. Na njemu su pozivali građane da daju prijedloge, iskušavajući digitalnu demokraciju, no tužan zaključak je bio da je tehnologija nebitna u borbi s velikim strankama.

Rezultat bi možda bio mnogo drukčiji danas, kada dobivamo velike količine podataka koje možemo iskoristiti – ako znamo kako. Trik je znati što napraviti s njima, napomenuo je Robert Kopal, a za to je nužna podatkovna znanost. Umijeće analiziranja podataka je umijeće postavljanja pitanja, a za to je potrebna kreativnost i inovativnost, metodološko, ne faktičko znanje.

Više o toj temi možete saznati iz predavanja s konferencije, zabilježenima na snimci:

ponuda

Komentari

  1. Miro

    Miro

    24. 03. 2015. u 2:23 pm Odgovori

    Ne znam kako je ekipa uspjela doći do zaključka da prijašnja vemena nisu bila dobra za marketingaše. Budžeti su bili veći a odgovornost za rezultate manja tj nije bilo precizne metrike uspjeha kao na digital danas. Poznata američka sintagma ‘reklama je uspješna ako se sviđa šefovoj ženi’ otkriva puno istine.

    Za razliku od toga danas je digi marketing iscjepkan stotinama različitih kanala koji svi tvrde da su najbolji. A oglašivači i mediji povezuju se direktno, bez posredstva marketingaša. Pojava in-house marketing kanala na YouTube, FB, Twitter itd potpuno isključuje marketingaše kao posrednike, jer više ne treba toliko kreativnosti za FB baner koliko je trebalo za TV oglas. Ne znam stoga kako je to bolje nego prije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Internet marketing

Prvi Euro Effie za hrvatsku agenciju! Imago Ogilvy nagrađen za kampanju Boranka

Sinoć su u Bruxellesu dodijeljene najprestižnije europske nagrade za marketinšku učinkovitost – Euro Effie. Zlatna Effie nagrada po prvi put pristiže i u Hrvatsku, zahvaljujući reklamnoj agenciji Imago i kampanji Boranka, osmišljenoj za Savez izviđača Hrvatske.

Kultura 2.0

Formalno obrazovanje, neformalni klub: Čemu kultni KSET već 43 godine uči svoje članove?

Što znači sudjelovati u nečem većem od nas samih? KSET je klub koji je u odajama bivše kotlovnice okupio desetke generacija, dajući im prostor da šire svoje vidike kroz nova poznanstva, hobije i aktivnosti. Ususret Tech Consultant meetupu u KSET-u otkrivamo što studentima to iskustvo zapravo donosi u profesionalnom smislu.