Airbnb: potpuni vodič za unajmljivanje stanova na plaži ili kuće na drvetu putem Interneta

Airbnb: potpuni vodič za unajmljivanje stanova na plaži ili kuće na drvetu putem Interneta

Airbnb je web stranica koja se na prvi pogled čini kao najjednostavniji pregled smještaja, a zapravo nudi mnogo više od većine stranice s kojima počinjemo putovanja. Za razliku od mnogih “servisa”, Airbnb naglašava svoju zajednicu korisniku pomoću koje su nedavno zaključili novu rundu financiranja od ukupno 112 milijuna dolara pomoću koje se iz San Francisca šire na strana tržišta. Airbnb je očito zanimljiv startup koji napredni korisnici vole, ali je li u praksi dovoljno dobro rješenje za rezervaciju kuće na plaži ili sobe u gradu kad nemate živaca trošiti vrijeme i novac?

Airbnb vam nudi smještaj u lijepom sučelju.

Airbnb je web stranica koja se na prvi pogled čini kao najjednostavniji pregled smještaja, a zapravo nudi mnogo više od većine stranice s kojima počinjemo putovanja. Za razliku od mnogih “servisa”, Airbnb naglašava svoju zajednicu korisniku pomoću koje su nedavno zaključili novu rundu financiranja od ukupno 112 milijuna dolara pomoću koje se iz San Francisca šire na strana tržišta.

Airbnb je očito zanimljiv startup koji napredni korisnici vole, ali je li u praksi dovoljno dobro rješenje za rezervaciju kuće na plaži ili sobe u gradu kad nemate živaca trošiti vrijeme i novac?

Da odmah riješimo nešto što će vam biti očito čim posjetite Airbnb. Airbnb je jedan od najljepših web stranica u svojoj kategoriji, toliko da Lastminute.com i Booking.com više nikad nećete gledati na isti način, već s gađenjem. Korice su ugodne, pogledajmo sadržaj…

Airbnb vam ne nudi hotele, već apartmane, kuće, brodove, kuće na drveću pa čak i iglue. Predstavljaju se kao idealan način za iznajmljivanje smještaja koji ne upotrebljavate kako biste nešto zaradili ili barem pokrili vlastite troškove stanovanja, a trenutno uključuju oko 100 tisuća pojedinačnih “listinga” u 16 tisuća gradova u 186 zemalja širom svijeta.

Airbnb su 2007. osnovali dizajneri Brian Chesky i Joe Gebbia nakon što su iznajmljivanjem vlastitog smještaja zaradili dovoljno za najamninu, a uskoro im se pridružio Nathan Blecharczyk. Zanimljivo je što su nekoliko godina jedva spajali kraj s krajem, a danas svakodnevno broje 10 tisuća rezervacija, nakon što je u njih investirao američki Ycombinator čiji je Paul Graham mislio da im je ideja loša, ali da imaju dobar tim. Gledajući Airbnb danas, dečki očito znaju što rade, ali što su zapravo napravili?

Nađite apartman, kuću ili… brod?

Poput bilo koje druge web stranice za smještaj, Airbnb nudi vrlo napredno pretraživanje koje se temelji na lokaciji, broju gostiju te vremenu kada želite negdje odsjesti. No, za razliku od mnogih konkurenata, Airbnb dopušta vam da koristite pretraživanje bez datuma ili gostiju koje možete kasnije koristiti za filtriranje.

Filtrirajte, pretražujte...

Na stranici rezultata pretraživanja popis možete prolaziti “normalno”, putem karte, a dodatni filtri uključuju: vrstu smještaja, cijenu, dodatke, ključne riječi. Pregled može biti popis, pregled po glavnim fotografijama ili puna karta, a vrlo korisno je i što konačni, filtrirani popis možete podijeliti s drugima tako što će vam Airbnb dati link koji potom možete postaviti na Facebook, Twitter, Google+, blog ili e-mail.

Svaki smještaj ima vrlo detaljnu stranicu na Airbnbu.

Stranica svakog smještaja daje vam prvenstveno slike i tekstualni opis. Integrirani su Google Maps kao karte, kao i Googleov Street View te kalendar koji vam daje do znanja kad možete unajmiti smještaj. Kako bi izbjegli manipulaciju sistemom ocjena smještaja, recenzije na Airbnbu isključivo su kvalitativne tj. morate ih pročitati kako biste dobili dojam o tome u što se upuštate. Domaćine možete kontaktirati ili odmah rezervirati smještaj nakon čega vas domaćin mora odobriti.

Smještajte osim kao popis možete gledati kao skup fotografija ili na karti.

Smještaje možete otvarati ili označavati pomoću zvjezdice. Uz svaki smještaj pojavit će vam se broj recenzija te još zanimljivije: broj vaših prijatelja na Facebooku povezanih s domaćinom.

Društveni smještaj

Zapošljavamo temeljem preporuka svojih kolega, a u restoranima klopamo zahvaljujući preporukama prijatelja. Hoteli nisu ništa drugačiji po pitanju preporuka pa je Airbnb odlučio na još očiti način integrirati preporuke za smještaj unutar svog sustava. Putem Airbnb Social connections koji je u praksi Facebook integracija povezat ćete svoj Facebook profil s profilom na Airbnbu.

Jeste li društveni putnik?

Nakon spajanja s Facebookom, dobivate novi kriterij za filtriranje smještaja koji možete koristiti sam po sebi ili pak sa svim drugim pretraživanjima. Primjerice, nakon uključivanja za pretraživanje splitskih sadržaja mogu vidjeti koji su mi prijatelji s Facebooka povezani s domaćinom:

Social connections vam otkriva koji su vam prijatelji povezani s domaćinima.

Ako nisam siguran gdje bih putovao, mogu koristiti isključivo Connections za pretraživanje sadržaja i naći primjerice vikendicu koju mi prijatelj iznajmljuje u Budvi (dok ćemo biti na Web festu?).

Volite putovati? Imate Collections

Ako ste došli do ovog retka, morate putovati ili pak još vjerojatnije volite putovati. Iako je Airbnb nastao zbog potrebe, pobrinuli su se ponuditi pregled svima koji žele istražiti smještate na Airbnbu širom svijeta pod imenom Collections. Radi se o kolekcijama odnosno popisima smještaja usklađenim po raznim kriterijima. Primjerice, “Life’s a beach” je popis smještaja koji se nalaze na plažama, “The Lowdown on London” najzanimljivijih londonskih smještaja, a “Grape Expectations” smještaje u blizini ili ponekad čak i u sklopu vinograda i vinarija.

Na plaži ili na stablu, pratite kolekcije.

Collections nisu jedini način kojim Airbnb izlazi ususret članovima koji vole putovati. Grupe su vrlo slične bilo kojoj društvenoj mreži, a okupljaju korisnike sa sličnim interesima poput jedrenja ili dobre klope.

Foodie!

U Airbnbovom slučaju grupe itekako imaju smisla s obzirom da je u njima integrirano iznajmljivanje soba članovima. Uz službeni blog, Airbnb organizira i Airbnb TV, podstranicu za video sadržaje od kojih su neki vodiči kroz web stranicu, a drugi pregledi smještaja u Airbnbovoj ponudi.

Airbnb za iPhone

Airbnb ima vlastitu, besplatnu iPhone aplikaciju putem kojeg ćete vrlo vjerojatno i otkriti prije spomenute Collectione. Kako će većina Airbnbovih korisnika biti na putu i možda neće imati pristup računalu, Airbnb za iPhone nudi zaista mnogo mogućnosti. Putem ove iPhone aplikacije možete naći smještaje, kontaktirati domaćina i rezervirati željene datume.

Lijepa, ali i vrlo korisna iPhone aplikacija.

Ako primjerice večeras morate naći sobu u blizini, Airbnb vam putem geolokacijskeog pretraživanja nalazi najbliže dostupne smještaje. Domaćini koji iznajmljuju svoje sadržaje mogu pratiti rezervacije i dodavati fotografije svojih smještaja iz aplikacije, a svi je mogu besplatno preuzeti s iTunes App Storea.

Web servis ili društena mreža za putovanja: je li bitno?

Profil koji dobivate na Airbnbu sličniji je Facebooku nego Booking.com-u. Imate prijatelje, preporuke, poruke… Mogućnosti praćenja vaših rezervacija i putovanja su pak mnogo bolja od sličnih servisa i uz mnogo kvalitetnije sučelje vam daju pregled prijašnjih i budućih rezervacija smještaja. Nema nebrojenih menija, nego kvalitetno sučelje.

Želite ponuditi sobu, kuću ili stan na Airbnbu? Airbnb nudi vam također vrlo jednostavno sučelje za dodavanje svog smještaja, ali detaljnu uputu i recenziju iz perspektive domaćina ostavit ćemo za sljedeći članak o Airbnbu koji ćete uskoro naći na Netokraciji.

Iako ćete sigurno i na drugim stranicama poput Lastminutea naći povoljnije sadržaje, Airbnb kroz predivno i upotrebljivo sučelje te odličan niz alata nudi nešto više od web servisa. Zovite to društvenom mrežom ili servisom, ali Airbnb je u konačnici dobro ugodno iskustvo putovanja… prije samog putovanja. Što mislite o Airbnbu u usporedbi s drugim servisima za rezervaciju sadržaja, kako konceptom tako i poslovnim modelom?

ponuda

Komentari

 1. Davor

  Davor

  26. 07. 2011. u 3:55 pm Odgovori

  Moram priznat da sam i ja imao wow iskustvo sa airbrb, sajt je jako lijepo dizajniran, ali je i funcionalnost jako dobro rijesena, a i konstantno rade na poboljsanju sustava. Nedavno sam si trazio smjestaj u NY u broklyinu radi konferencije, i svi stanovi koji su bili u krugu 2-3 bloka, su bili sa super pogledom, opremljenim kuhinjama i kolko vidim po komentarima, ljudi su zadovoljni sa domacinima. da ne govorim o cijenama koje su do 60% bile nize nego u nekom hotelu u istom krugu.

 2. Zoran

  Zoran

  26. 07. 2011. u 9:26 pm Odgovori

  Dizajn ali i funkcionalnost su izvrsno riješeni. U narednih par dana ću si rezervirati smještaj u Miami-u, nadam se da će biti pozitivno iskustvo 😉

 3. Davor

  Davor

  27. 07. 2011. u 2:38 pm Odgovori

  Uh, gadan link Senko 🙂 Ali ovakve stvari ne treba ignorirati. Takav rizik je uvijek moguc. To je samo poticaj da u servis uvedu mozda koju provjeru vise ne samo tko renta vec i onaj tko ostaje.

 4. damir2

  damir2

  28. 07. 2011. u 11:27 pm Odgovori

  odlican sajt i lijepo dizajniran, jednom sam nasao smjestaj u Italiji. No pati kao i vecina usluga danas od povrsnosti. Tj vazna je forma a ispod nje je manje vazno. Ono sto je ispod nje naravno je ono sto spominje Damir, nedovoljno razradjen nacin kako osigurati nesmetano poslovanje. eBayu je za to trebalo deset godina i tek danas se vidi da im je sigurnost u transakcijama vrlo dobro razradjena (nesto sto nije moguce napraviti bez puno prakticnog iskustva).

  Takodjer nije mi jasna vrlo velika valuacija od preko 500M USD. Malo pretjerano ipak

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Je li go-go plesačicama i “I tata bi, sine” majicama mjesto na tehnološkoj konferenciji?

Ako ste među onima koji se pitaju koji je pravi odgovor na pitanje iz naslova, preporučujem pozorno čitanje teksta do kraja.

Tehnologija

Zašto Facebookove Libra i Calibra nisu pravi blockchain, a trebaju ih se bojati najviše – banke?

Svaka osoba na svijetu koja koristi Facebook, Instagram ili WhatsApp će uskoro nesumnjivo imati i svoj crypto novčanik, što je gotovo trećina svih ljudi na svijetu.

Društvene mreže

Kako je Mislav Kolakušić uz Facebook i Google oglase postao najveće iznenađenje izbora za EP

Mislav Kolakušić zasigurno je jedno od većih iznenađenja jučerašnjih izbora za Europski parlament, a čini se da dobar dio svoje popularnosti, zahvaljujući kojoj je osvojio 68.882 preferencijalnih glasova, može zahvaliti pametnom korištenju društvenih mreža i online oglašavanja.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Hrvatski Red Sky osigurao 200.000 dolara za AI koji slijepima i slabovidnima omogućuje navigiranje prostorom

Što imaju u planu s investicijom i samim razvojem Sarah sustava kojeg razvijaju već sedam godina?

Intervju

#DigitalnaKarijera: Zrinka i Lana novinarke su koje su tiskanu riječ zamijenile digitalnom

A karijeru u redakciji - poduzetničkom! Od Fakulteta političkih znanosti do poduzetništva u svijetu digitala, provjerili smo kako su dvije novinarke napravile zaokret i ostvarile svoju digitalnu karijeru.

Mobilno

Harry Potter: Wizards Unite – nova AR igra tvoraca Pokemon Go-a dostupna je i u Hrvatskoj

Harry Potter: Wizards Unite nova je igra tvoraca globalnog hita Pokemon Go-a, a ovo će nas ljeto izmamiti na ulice kako bismo pronalazili razna bića i likove iz Harry Potter svemira, bacali čarolije i skupljali iskustvo.

Intervju

Hrvatska Ars Futura uz Blizzard i Activision: Donedavno su njihove igre samo igrali, a danas s njima surađuju

Poput mnogih gamera, naslove Blizzarda i Activisiona, jednih od najvećih imena gaming industrije, igrali su i članovi tima zagrebačke agencije Ars Futura, a sad već nekoliko godina s njima izravno surađuju. U intervjuu otkrivamo kako je sve započelo i što se to veliko priprema za dalje.

Tehnologija

Zašto Facebookove Libra i Calibra nisu pravi blockchain, a trebaju ih se bojati najviše – banke?

Svaka osoba na svijetu koja koristi Facebook, Instagram ili WhatsApp će uskoro nesumnjivo imati i svoj crypto novčanik, što je gotovo trećina svih ljudi na svijetu.

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 18: Može li DAO unijeti promjene u demokraciju?

Što je DAO i kako nam može pomoći da postanemo bolje društvo, ne samo bolji geekovi? Nova epizdoda Blockchain from the Bloc(k)-a ima odgovore na ta pitanja!