Airbnb: iznajmite sobu viška ili apartman na moru geekovima u nekoliko internetskih koraka

Airbnb: iznajmite sobu viška ili apartman na moru geekovima u nekoliko internetskih koraka

U zadnje se je vrijeme dignula poprilična prašina oko Airbnba, investicija od 112 milijuna dolara koje su dobili i što sve to znači za tržište iznajmljivanja te konkurentne servise poput Booking.com i LastMinute.com. Vrijeme će pokazati je li sav taj hype (bio) opravdan ili ne. Ono što nas trenutno zanima je da li se u nas može izvući ikakva korist od tog servisa ako ste privatni iznajmljivač i isplati li se uopće trošiti vrijeme na još jedan internetski katalog smještaja?

Iznajmite smještaj na Airbnbu.

U zadnje se je vrijeme dignula poprilična prašina oko Airbnba, investicija od 112 milijuna dolara koje su dobili i što sve to znači za tržište iznajmljivanja te konkurentne servise poput Booking.com i LastMinute.com.

Vrijeme će pokazati je li sav taj hype (bio) opravdan ili ne. Ono što nas trenutno zanima je da li se u nas može izvući ikakva korist od tog servisa ako ste privatni iznajmljivač i isplati li se uopće trošiti vrijeme na još jedan internetski katalog smještaja?

Dodavanje nove ponude/smještaja

Krenuti ćemo redom a to je dodavanjem vlastitog smještaja u Airbnbovu ponudu s obzirom da već znate kako unajmiti smještaj na Airbnbu. Nakon što stvorite Airbnb račun ili prijavu odradite putem Facebook connecta potrebno je kliknuti na List your space kako bi krenuli sa procesom dodavanja vlastitog smještaja u Airbnb bazu.

Opis vašeg apartmana.

Slijedi biranje željene lokacije upisivanjem adrese u prazno polje nakon čega se otvara nešto detaljniji upitnik o smještaju kojeg želite dodati. U njemu se traže podaci od tipu, vrsti i cijeni smještaja te naslov i opis vaše ponude. Nakon unosa osnovnih podataka o smještaju i spremanjem vaše ponude ona se objavljuje i postaje javno dostupna svim Airbnb korisnicima.

Otvaranjem objavljene ponude pristupa se složenijem i detaljnijem administratorskom sučelju za tu ponudu koji je podijeljen u četiri dijela:

 • Opis (Description) služi za detaljnije promjene svih podataka iz početnog unosa smještaja u Airbnb ponudu te je uz njih još moguće navesti dodatne pogodnosti koje smještaj nudi;
 • Fotografije (Photos) su namijenjene objavljivanju fotografija smještaja. Što više fotografija objavite to bolje, a uz svaku fotografiju moguće je dodati i njezin opis;
 • Kalendar (Calendar) se koristi za unos dostupnosti smještaja u određenom terminu te definiraju cijena za slobodne dane (ova opcija za cijene nije jasna na prvu pa je shvatite kao Tips&Tricks). Postoji mogućnost importa/exporta podataka u Google ili Yahoo kalendar ukoliko ih koristite za praćenje i upravljanje rezervacijama;
 • Zadnja cjelina, Plaćanja i uvjeti dolaska (Pricing and Terms),  podijeljena je na još 3 dijela. U osnovnom (Basic) dijelu se mogu definirati dodatni troškovi za dodatne osobe (koji nema svrhu jer se ne mogu odabrati kod rezervacija), čišćenje i sigurnosni polog ako ga tražite. Ako ih imate ovdje možete upisati i kućna pravila.

Moguće je odabrati minimalni i maksimalni broj noćenja te od kada se gosti najranije mogu prijaviti i najkasnije moraju odjaviti iz smještaja. Ako dođe do otkazivanja rezervacije možete odabrati uvjete po kojima je to moguće, točnije želite li primiti odštetu za otkazivanje ili ne.

Advance je namijenjen cijenama, popustima i njihovim varijacijama ovisno o tome da li korisnik želi unajmiti smještaj na samo nekoliko noći, više od tjedan dana ili čak mjesec dana. Ovaj dio nama nije nešto zanimljiv pošto iznajmljivači tako ne definiraju cijene i popuste, ali opet možda se nađe netko kome će ovo biti korisnije nego standardna domaća praksa. Uz njega stoji i Tools gdje možete brzo testirati izračunavanje cijene smještaja ovisno u unesenim brojevima u Advance dijelu.

Isplativost objave smještaja na Airbnbu

Nakon unosa svih podataka za svaki pojedini smještaj koji nudite ne preostaje ništa drugo nego čekati da vam se Airbnb korisnici počnu javljati i potvrđivati rezervacije.

Podstranica vašeg smještaja na Airbnbu.

Kako je Airbnb kod nas još uvijek nov i nedovoljno poznat i iskorišten web servis vrlo ga malo hrvatskih iznajmljivača koristi i putem njega reklamira vlastitu ponudu. Zbog nedostatka konkurencije brojni korisnici iz inozemstva gdje je Airbnb stekao zavidnu popularnost prije će vidjeti vašu ponudu. Ovo je posebno vidljivo za manja mjesta gdje lako možete biti i jedini prijavljeni iznajmljivač.

Kada vas jednom potencijalni gost kontaktira ili zatraži potvrdu rezervacije na vama je da sa njim kroz nekoliko poruka dogovorite sve detalje oko njegovog smještaja te u konačnici potvrdite rezervaciju. A nakon njegovog dolaska k vama Airbnb vam šalje cjelokupan iznos rezervacije umanjen za 3 posto koliko sebi ostavljaju za pokrivanje troškova prijenosa sredstava. Uplata možete primiti na PayPal ili izravno na bankovni račun.

U Airbnbu možete pratiti kalendar rezervacija.

Rezervacije za sve smještajne jedinice bilo da su napravljene kroz Airbnb ili ste ih napravili nekim drugim putem možete pregledavati putem posebnog kalendara dostupnosti. Ako imate više apartmana/soba/kuća koje iznajmljujete ažuriranje ovih podataka može biti zamoran posao (kao i kod svih drugih sličnih servisa), a samo iščitavanje rezervacija malo otežano u odnosu na specijalizirane aplikacije za ovu namjenu.  Kako to nije glavna svrha Airbnb, oprostit ćemo im.

Savjet i pokoja kritika

Premda je unos vlastitog smještaja u Airbnb ponudu djelovalo dosta jednostavno i brzo u praksi to nije bio slučaj.  Naprimjer, pozicija smještaja na karti stvara probleme ako Google ne prepoznaje unesenu adresu kao što je to slučaj sa Hrvatskom i većinom njezinih otoka i manjih mjesta. Točno pozicioniranje na karti koje nam je u prvom koraku omogućeno zapravo je bilo nepotrebno jer se ne koristi dalje u procesu objave smještaja tako da ga slobodno zaobiđite.

Iz osobnog iskustva zbog ovog problema karta prikazuje 10 km udaljeno mjesto kao našu točnu poziciju, što je loše (naknadnim kontaktom Airbnb help centra rekli su da se kod takvih problema koordinate smještaja mogu poslati direktno njima pa da će oni srediti ostalo, što je pohvalno).

Problem nastaje i sa klasifikacijom smještaja jer u Hrvatskoj možemo imati apartmane u kući, vili i sl. pa će logičnim razmišljanjem većina domaćih korisnika prvo odabrati tu opciju pod tip objekta i tek kasnije shvatiti da je ipak najbolja opcija Tip objekta definirati kao Apartman a tip sobe kao Cijeli apartman.

Od dodavanja fotografija su napravili mukotrpan posao. Iz nekog razloga morate dodavati jednu po jednu fotografiju. Pogotovo ako imate više od jednog apartmana/sobe koje želite uvrstiti u ponudu i za svaki desetak fotografija.

Primjedbu bi imao i na način ocjenjivanja ponude. Kako sustav ne prepoznaje i ne grupira ponude iz istog objekta možete dobiti dobre kritike za jedan ili više apartmana koje neće biti vidljive niti vam pomoći kod iznajmljivanja trećeg apartmana u ponude koji još nije dobio pozitivnu ocjenu. Ali i to je samo sitnica koju ne sumnjam da će riješiti u budućnosti.

Iznajmljivati na Airbnbu?

Ovdje neću pričati kako Airbnb štiti vaše korisničke podatke već bi se samo kratko osvrnuo na nedavni slučaj jednog iznajmljivača i njegovo loše iskustvo s Airbnbovim gostima. Naime, nakon njegovog žalosnog slučaja u kojemu mu je ukradena imovina i vandaliziran stan postavlja se pitanje koliko je sigurno primati goste preko Airbnb servisa i da li je potrebno uvesti neke mjere da se tako nešto ne ponovi i vama.

U Airbnbu možete pratiti kalendar rezervacija.

Smatram da za taj i slične slučajeve Airbnb ne bi trebao snositi nikakvu odgovornost jer nije na njima da provjeravaju svakog svojeg korisnika i njihove namjere.

Iznajmljivač je taj koji bi trebao provjeravati legitimnost svake rezervacije i gosta kojega primi bez obzira da li je upit stigao putem Airbnba, emaila ili telefona. Zato iznajmljivanje putem Airbnb servisa nije ništa manje (ne)sigurno od bilo kojeg drugog načina iznajmljivanja, čak i kada je onaj stari “zimmer frei” oblik iznajmljivanja u pitanju. Ono što je bila greška Airbnb support tima je to što su jako loše odradili komunikaciju sa EJ. Na kraju su se i za to ispričali te objavili neke mjere koje bi trebale povećati sigurnost i jamčiti za goste koje putem njih primate, poput validacije korisnika.

Tea Kružić, iznajmljivačica iz Rijeke prisutna na Airbnbu od sredine 2010., za Netokraciju je navela vlastiti primjer:

Cilj je u početku bio, zašto ne, zaraditi malo za pokrivanje troškova stanovanja. Ubrzo je, međutim, za mene osobno, Airbnb postao i puno više. Imam 29 godina i trenutno nisam u mogućnosti putovati, a gosti koje sam upoznala preko Airbnba sa svojih putovanja i relativno kratkih odsjedanja u Rijeci u mojoj “sobi za spavanje i odmor” donijeli su sa sobom puno više od plaćanja cijene sobe.

Donijeli su, dakle, sa sobom, svježinu jednog putnika. Donijeli su svoje priče i razlici teme o kojima smo vodili zanimljive razgovore. Otvorenost i opuštenost svakako je lajtmotiv ovih gostiju koji preferiraju privatni smještaj.

Moj motiv je i dalje primati goste na neformalnoj i prijateljskoj razini, goste koji trebaju “last minute room” i koji sa zahvalnošću primaju ponuđeno, koji o tvom domu brinu kao da je njihov vlastiti i koji respektiraju tvoja kućna pravila.

Nedostaci vezani za pozicioniranje na karti, dodavanje slika, definiranje cijena i općenito potrošeno vrijeme za unos više od nekoliko ponuda su zanemarivi u odnosu na sve ono što Airbnb nudi i na koji način to nudi. Danas je prava rijetkost vidjeti ovako ispolirano korisničko sučelje i cijeli servis koji vuče korisnike na korištenje.

Đani Banovac, iznajmljivač iz Dubrovnika, koji je na Airbnbu od kraja prošle godine izjavljuje za Netokraciju:

Korist od Airbnb-a je zaista izvrsna. Kvaliteta gostiju koji posjećuju naš apartman je vrlo dobra, radi se o mlađim osobama koje su na proputovanju ovim dijelom Europe. Isplativost i korist ove stranice javlja se u predsezoni i podsezoni što je iznimno bitno, zato bih ga preporučio svakoj osobi koja se bavi iznajmljivanjem apartmana.

Zbog sučelja i kvalitete servisa, ali i velike popularnosti koju ovaj servis trenutno uživa i broju korisnika koji ga koristi stvarno ne vidim razlog zašto svatko sa nekom sobom, apartmanom ili kućom ne bi potrošio malo vremena i unio svoju ponudu u bazu te redovno održavao kalendar rezervacija.

Što prije to učinite veće su šanse da ćete iskoristiti početnu poziciju koja vam se pruža ovim servisom na našim prostorima i njegovim nekorištenjem od strane drugih hrvatskih iznajmljivača. Neki su već dobili i po nekoliko upita za ovu sezonu putem Airbnba. Što čekate?

ponuda

Komentari

  • Neno

   Neno

   02. 09. 2015. u 4:00 pm Odgovori

   Ovo je druga sezona da se oglašavam preko Airbnbia i nisam imao još njihovog gosta.
   Možda sam preskup ili nisu apartmani interesantni Ali ono sto me čudi je to da mi uporno šalju mogućnost oglašavanja i dodatne zarade. Zar i nakon dvi godine još uvijek nisu prepoznali da se već oglašavam a njihov fotograf mi je slikao apartmane i oni su postavili slike.

 1. Božica Vukas

  Božica Vukas

  19. 01. 2015. u 10:22 pm Odgovori

  Imam kuću u središnjoj Hrvatskoj – Bilogora. Zanima me postoji li mogućnost ponude kuće ili soba za iznajmljivanje. Kuća se nalazi u urbanom naselju. okolica je prikladna za izlete biciklom. Hvala

 2. Mira

  Mira

  15. 02. 2015. u 11:31 pm Odgovori

  Željela bih oglasiti studio i apartman u Istra. Idividualni sam iznajmljivač. Da li postoji s Vaše strane aplikacijska podrška. VAT da li je obavezano ispuniti. Koji je to broj koji se mora upisati . Da li mogu dobiti kontakt broj s kim mogu kontaktirati u vezi oglašavanja u slučaju problema. Hvala

 3. Ankica

  Ankica

  17. 03. 2015. u 11:50 am Odgovori

  Dobar dan
  Željela bi surađivati s Vama. Imama dva apartmana na moruj. u Svetom Jurju. Mogu li dobiti kontakt broj s kime bi mogla razgovarati. Unaprijed se zahvaljujem.

 4. Andrijana

  Andrijana

  10. 04. 2015. u 11:35 am Odgovori

  Poštovani željela bih da u svoju ponudu uvrstite i moje smještajne kapacitete. Posjedujem 3 apartmana, 2 studio-apartmana i sobu sa kupatilom u centru Makarske. Molim da me kontaktirate na navedenu e-mail adresu. Zahvaljujem!

 5. LIDIJA

  LIDIJA

  11. 04. 2015. u 2:04 pm Odgovori

  Poštovani željela bih da u svoju ponudu uvrstite i moje smještanje kapacitete.
  Iznajmljujem 1 apartman , 5 soba sa kupatilom sa uslugom doručka .
  Kuća se nalazi u turističkom centru Lopar ,na otoku Rab .
  U blizini poznate rajske plaže .
  Moja web stranica ;www.lidija.lopar.com
  Molim da me Kontaktirate na moju navedenu e-mail adresu .zahvaljujem uz pozdrav .
  LIDIJA

 6. Anita

  Anita

  18. 04. 2015. u 4:28 pm Odgovori

  zanima me sto je jos osim registracije iznajmljivaca na stranici airbnb i unosa podataka iznajmljivac duzan uciniti vezano uz papirologiju. da li je potrebno kod lokalnih vlasti sto sredjivati, jer mi se cini malo vjerojatnim da se u hrv ne treba ovakav vid zarade nikome prijaviti tj. postotak iste uplatit u drz. proracun.puno vam hvala na odgovoru!

 7. Berto

  Berto

  10. 07. 2015. u 10:16 am Odgovori

  Jako dobar servis za smještaj i apartmane, ali pošto se ja oglašavam već dužni niz godina stekla sam i određeno iskustvo vezano za portale koje nude smještaj u Hrvatskoj. Moji apartmani oglašeni su na ciljanim portalima koji dobro kotiraju na google za moje mgrad, izdvojila bi i portal http://www.apartmani–hrvatska.com kod njih vrlo jednostavno vaš smještaj može biti i na početnoj stranici u kategoriji preporučujemo ako posjedujete vlastitu web stranicu. Konačno mišljenje je da trebate provjeriti pozicije na google određenih portala koji nude smještaj i apartmane u Hrvatskoj za vaš grad, jer gubljenje je vremena oglašavati se, ako taj isti portal nema dobre pozicije za Vaš grad.

 8. Berto

  Berto

  15. 07. 2015. u 6:16 pm Odgovori

  Pa u tom slučaju daje se prednostagenicji koja je prva javila, gleda se u minutu, “ko prvi djevojci njegova je”…. Također i obrnuto… Ako je agenicja meni poslala prva goste a ja nisam na vrijeme javio trebam prihvatiti njihove goste… Taj sistem je najpošteniji i najrealniji…

 9. Mićel Fadić

  Mićel Fadić

  29. 04. 2016. u 8:27 am Odgovori

  Na airbnb.com vas nitko neće postaviti, sami morate napraviti profil i oglasiti svaku jedinicu u zasebnom oglasu. Uđite u dashboard i sami oglasite svoj smještaj, postavite način plaćanja i brzo odgovarajte na upite budućih gostiju.

 10. Stipo Ćurić

  Stipo Ćurić

  16. 10. 2016. u 1:52 pm Odgovori

  Molim vas da mi pošaljete vaš kontakt i upute kako bih preko vas moga oglašavati apartman u Srimi -Vodice.Isti je registriran na tri zvjezdice i već ga 3 godine rentam.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Je li go-go plesačicama i “I tata bi, sine” majicama mjesto na tehnološkoj konferenciji?

Ako ste među onima koji se pitaju koji je pravi odgovor na pitanje iz naslova, preporučujem pozorno čitanje teksta do kraja.

Novost

Mobilna banka Revolut od danas službeno podržava nadoplate u kunama

Od danas svoju Revolut karticu možete nadoplatiti u kunama!

Društvene mreže

Kako je Mislav Kolakušić uz Facebook i Google oglase postao najveće iznenađenje izbora za EP

Mislav Kolakušić zasigurno je jedno od većih iznenađenja jučerašnjih izbora za Europski parlament, a čini se da dobar dio svoje popularnosti, zahvaljujući kojoj je osvojio 68.882 preferencijalnih glasova, može zahvaliti pametnom korištenju društvenih mreža i online oglašavanja.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 18: Može li DAO unijeti promjene u demokraciju?

Što je DAO i kako nam može pomoći da postanemo bolje društvo, ne samo bolji geekovi? Nova epizdoda Blockchain from the Bloc(k)-a ima odgovore na ta pitanja!

Startupi i poslovanje

Ida Pandur, EY: Tek 8% potrošača dobiva korisničko iskustvo koje očekuje

Kad su svi slični, kako biti drugačiji? Odgovor za tvrtke je jednostavan - treba ponuditi bolje korisničko iskustvo. No, da provedba te misli nije toliko jednostavna kao ona sama, pokazuje podatak da tek mali dio korisnika dobiva korisničko iskustvo koje očekuje.

Tehnologija

Facebook najavio Calibru i Libru – vjerujete li im dovoljno da im date uvid u svoje financije?

Facebook se baca u blockchain vode uz podršku MasterCarda, Lyfta, Vise i Ubera i planira napraviti revoluciju plaćanja, ali želimo li im povjeriti svoje financije?

Startupi i poslovanje

Mate Rimac iskreno o krvavom putu do kapitala za Rimac Automobile, Silicijskoj dolini i lažnim investitorima

Sjeo sam s Matom Rimcem kako bismo po prvi put povodom #10GodinaNetokracije, ali i Rimac Automobila otkrili kako je točno izgledao ‘fundraising’ Rimac Automobila; od Silicijske doline i lažnih investitora do toga što to znači za tvrtku sad kad je osnivač manjinski suvlasnik.

Startupi i poslovanje

WeAreDevelopers 2019: Što smo naučili od fintech unicorna s više od 40 autonomnih timova?

Na ovogodišnjoj WeAreDevelopers konferenciji imali smo priliku saznati kako i s današnjih 1600 zaposlenika Transferwise, jedan od najpoznatijih svjetskih fintecha, uspijeva izbjeći korporativnu strukturu.

Vodič

Isplati li se uvesti plaćanje karticama u vaš biznis ?

Bilo da prodajete svoje proizvode u fizičkoj trgovini ili online, čim krenete u posao postavit će se pitanje načina plaćanja koje ćete uvesti - točnije, hoćete li prihvaćati kartice ili ne.