Kako je Agroklub, uz milijun posjetitelja, postao 'online' središte za poljoprivrednike

Kako je Agroklub, uz milijun posjetitelja, postao ‘online’ središte za poljoprivrednike

Svi koji se bave poljoprivredom, a nije im strano korištenje interneta, vjerojatno su čuli za Agroklub, poljoprivredni portal s motom (R)Evolucije poljoprivrede. Tome u prilog ide i brojka od više od milijun posjeta Agroklubovim web stranicama koju su dosegli u ožujku ove godine. Međutim, Agroklub je više od samog medija te svojim korisnicima nudi različite usluge, poput internetske aplikacije za dokumentiranje poljoprivredne proizvodnje, a pruža im i usluge digitalne agencije. Bio je to odličan povod da o svemu tome, budućim planovima, ali i stanju u agrotechu razgovaramo s Vedranom Stapićem, voditeljem razvoja poslovanja.

agroklub_tim
Agroklub danas posluje na tri tržišta te zapošljava 13 osoba u Osijeku i Novom Sadu, dok mrežu dopisnika čini više od 70 novinara iz šire regije.

Poljoprivredni portal Agroklub osnovan je prije devet godina s ciljem informiranja poljoprivrednika o temama od njihovog interesa. Od tada se podosta toga promijenilo – osim u Hrvatskoj, danas djeluje još i u Bosni i Hercegovini te Srbiji s jezično i tržišno prilagođenim sadržajem. Zapošljava 13 djelatnika u Osijeku i Novom Sadu, dok mrežu dopisnika čini više od 70 novinara iz šire regije. Do sada je na Agroklubu objavljeno više od 30.000 tekstova, više od 27.000 poljoprivrednih oglasa, a mogu se pohvaliti i sa zavidnim brojkama o posjetama njihovim web stranicama. Naime, u ožujku ove godine premašili su broj od milijun posjetitelja u razdoblju od 30 dana.

No, iako je lijepo vidjeti takve brojke, za razliku od masovnih medija, poslovni model onih vertikalnih, kao što je i sama Netokracija, ne temelji se na velikoj posjećenosti, a to jako dobro zna i Agroklub. Tako je tijekom proteklih devet godina, osim pružanja informacija, razvio i niz usluga za svoje korisnike. Pa možemo li i dalje govoriti o portalu, zajednici poljoprivrednika, davatelju usluga za ciljane korisnike ili je Agroklub sve to pomalo? Vedran Stapić, voditelj razvoja poslovanja Agrokluba, odmah na početku pojašnjava:

Mi smo davno sebe prestali nazivati portalom, jer je taj dio Agrokluba samo jedan komad mozaika. U novije vrijeme kada se želimo opisati koristimo termin ‘Agroklub, informacijski sustav na internetu’. Portal je prvi servis s kojim je Agroklub startao davne 2008. godine, ali iza toga u različitim fazama razvoja dolazili su mnogi drugi, koji danas čine sustav.

Kvalitetna informacija ima važnu ulogu u razvoju poljoprivrede

Vedran objašnjava da je u prvim godinama uslijedio Oglasnik jer su željeli korisnicima i klijentima dati mogućnost prezentiranja vlastite ponude drugima. Kada se susreli s potrebom da na internetu predstave različite podatke koji imaju zahtjevnu strukturu i dugotrajniji karakter, nastao je koncept AgroBaze. Ondje korisnici mogu naći mnoštvo informacija o sredstvima za zaštitu bilja, gnojivima, sadnom materijalu, isplaćenim poticajima i dr. S KLUB-om su htjeli korisnicima ponuditi veći prostor za sukreiranje sadržaja, kaže Vedran i dodaje da je u konačnici to i njihov medij – pa zašto ga ne bi i sami donekle oblikovali?

Danas bih rekao da smo mi regionalna internetska platforma za proizvodnju hrane i ruralni prostor. Želimo pomoći razvoju poljoprivrednika, a tu kvalitetna informacija igra važnu ulogu.

Poslovni model: Od oglašavanja do digitalne agencije za korisnike

vedran-stapic_agroklub
Kako objasniti što je Agroklub? Vedran Stapić, voditelj razvoja, kaže da je Agroklub regionalna internetska platforma za proizvodnju hrane i ruralni prostor.

Biti na tržištu već niz godina, a uz to širiti poslovanje te okupljati sve veći broj korisnika, rezultati su kojima bi mnogi pozavidjeli. Kad je riječ o Agroklubovom poslovnom modelu, Vedran ističe da su povećanjem posjećenosti, izgradnjom medijskog prostora i rastom utjecaja postali zanimljivim svim subjektima na tržištu koji žele komunicirati s proizvođačima hrane. Dodaje da veći dio prihoda ostvaruju upravo kroz oglašavanje tvrtki iz sektora poljoprivrede, a klijenti dolaze iz kemijske industrije, mehanizacije, sjemenskih kuća… Vedran naglašava i još jednu zanimljivost:

Mnogima od njih smo i digitalna agencija, jer poznajemo i njihove proizvode i sektor poljoprivrede i suvremene komunikacijske alate. Na vrijeme smo se etablirali na tržištu, iako sami početak nije bio jednostavan. Prije desetak godina nije bilo jednostavno uvjeriti oglašivače da postoje farmeri koji su prisutni na internetu. Danas je situacija drastično drugačija, a naš utjecaj značajan. Imamo mogućnost utjecaja na promjene u agraru, što je i velika odgovornost.

Također, dodaje da dio prihoda dolazi i od samih čitatelja koji prihvaćaju njihove servise te tako rade na disperziji prihoda i rizika.

Kao medij koji želi povećati stupanj neovisnosti, želimo raditi baš na toj budućoj strukturi, jer nije dobro imati jedan kanal prihoda. To se kosi i s pojmom neutralnosti.

Nema smisla raditi proizvode koje tržište ne želi

A kad je riječ o razvoju vertikalnog medija, treba stalno osluškivati i pratite želje i potrebe tržišta i korisnika. Pa kako to rade u Agroklubu i je li bilo nekih rješenja koje su morali ukinuti ili mijenjati? Vedran kaže da su kod besplatnih servisa KLUBa i AgroBaze imali slučajeve da nisu bili potpuno zadovoljni, ali su ih u hodu restrukturirali.

Nema smisla raditi na sadržajima koje tržište ne želi. S druge strane, kod naplatnih servisa nemamo taj problem jer se financiraju direktno od korisnika, što im jamči održivost. A u razvoj ta dva proizvoda (eGAP i aWEB) smo ušli vrlo promišljeno, tek kada smo vidjeli da je tržište spremno za taj vid usluga.

eGap i aWEB: Velika očekivanja u narednim godinama

agroklub-tablet-vizual

Ističe da danas aplikaciju za dokumentiranje poljoprivredne proizvodnje eGap koriste brojni proizvođači bilja, a s ciljem da zadovolje zahtjeve tržišta i regulatora za evidencijom proizvodnih procesa.

Sve je veća pažnja javnosti u smislu sigurnosti i zdravstvene ispravnosti hrane, povećava se regulacija, a posljedično i sama papirologija svakog subjekta. Kupac želi znati kako je neka namirnica uzgojena, a trgovci i zakonodavac ne žele tu odgovornost i prebacuju dio na farmere. Gledamo da im olakšamo taj dio obveza.

Kod aWEB-a im se pomaže u domeni digitalnog marketinga i već se izašlo na širu regiju, kaže Vedran.

Svakodnevno predstavljamo nove proizvode i usluge naših farmera u virtualnom svijetu. Od domene do promocije, a nazvali smo taj koncept ulaznicom u svijet interneta. Radi se o low-cost proizvodu, za one koji prave prve korake na webu. Od ta dva proizvoda puno očekujemo u narednim godinama.

Poljoprivrednik nema koristi od drona bez druge suvremene opreme

ivana-nadj_agroklub
Ivana Nađ, urednica Agrokluba, ističe važnost kvalitetnog sadržaja – točnih, korisnih i pravovremenih informacija za njihove korisnike.

Kao što je jasno iz razgovora s Vedranom, internet i tehnologija postaju sve prihvaćeniji u poljoprivrednom sektoru, što prihvaćaju i starije generacije. No, iako većina danas shvaća važnost prezentiranja proizvoda putem vlastite web stranice, koliko je poljoprivrednika spremno otići korak dalje? Recimo, koristiti različite senzore povezane s aplikacijama ili upotrebljavati dronove, o čemu je bilo riječi i na nedavnom održanom DRONEfestu. Vedran objašnjava da imamo proizvođače koji iz brojnih razloga nisu danas spremni na korištenje novih tehnologija, dok s druge strane raste val novih tehničkih rješenja koja mogu pomoći.

Te dvije krivulje se sve više razdvajaju, jer tehnologije rastu velikim stopama, a proizvođači to ne mogu financijski pratiti. Da svakom poljoprivredniku danas u Hrvatskoj poklonimo dron, on od njega neće imati koristi, sve dok ne bude imao drugu suvremenu opremu, koja će omogućiti primjenu tih informacija. Suvremeni traktori i priključci imaju GPS i računala koja su razvijena za potrebe precizne poljoprivrede, ali takvih je danas relativno malo.

Zaključak panelista na DRONEfestu bio je da će biti važno u postojeći sustav poljoprivrednih potpora uvesti dio koji će stimulirati farmere u nabavi adekvatne mehanizacije i druge opreme, kaže Vedran.

Sektor je opterećen brojnim izazovima, promjene se događaju iz dana i dan, a u javnosti se često površno komuniciraju teme poljoprivrede. Ako taj sektor promatramo strateški, sigurno da je važno sačuvati proizvodnju hrane, a i okoliš u kojemu tu hranu uzgajamo.

Za 10. obljetnicu redizajn cijelog sustava

Za kraj, razgovarajući s Vedranom, vratila sam se pitanju Agrokluba i onoga što spremaju u budućnosti. Vedran kaže da im je 10. obljetnicu cilj dočekati u još boljem izdanju, a kao podlogom za budući rast te zaključuje:

Upravo privodimo kraju opsežan redizajn cijelog sustava s ciljem da našim poljoprivrednicima ponudimo još bolje korisničko iskustvo, veću brzinu rada kao i dodatne mogućnosti. Raduje nas činjenica da svojim radom pomažemo dio gospodarstva koji nas hrani. U bliskoj budućnosti javnosti ćemo predstaviti četvrtu generaciju Agrokluba od koje svi puno očekujemo.

Komentari

 1. Dejan

  Dejan

  06. 04. 2017. u 12:03 pm Odgovori

  Uz dužno poštovanje, nekako sumnjam u ovih milijun posjetitelja u mjesec dana. Toliko imaju Top 5 sajtovi na Gemius listi a ovog sajta nema tamo. Pogotovo što ne ciljaju na široku publiku. Jesam li nešto propustio?

 2. Vedran Stapić

  Vedran Stapić

  08. 04. 2017. u 2:30 pm Odgovori

  @Dejan. Naravno da ne bi javno komunicirali neistine. Nismo političari. Na gemiusu nismo prisutni unazad 2 godine iz više razloga. Iako još uvijek možete vidjeti njihov kod na našim stranicama. Ima i većih medija od nas kojih tamo nećete naći, pa samim time dolazimo do pojma smisla komparacije/istraživanja. A Google Analytics smatramo relevantnim u svom poslovanju. I svakoga dana unazad 9 godina pratimo na GA gdje smo i na taj način donosimo odluke.

  Kod Gemiusa se broje unique posjete samo iz RH i u tom slučaju bili bi među 20-30, dok je u našim posjetama koji se navode u tekstu 50% iz Srbije i BiH, koje na Gemiusu u RH ne bi vidjeli.

  Ukoliko želite, javite mi se pa ću Vam dati pristup na naš GA Agrokluba

 3. rajko polić

  rajko polić

  17. 04. 2017. u 6:28 pm Odgovori

  masu je elemenata tu bitno, a neki i bitnijji od samih suhih brojeva…….. radi se o promjeni svijesti i stvaranju novih vrijednosti a sve u cilju ne samo dostatne količine nego i u humanom smislu vrijednije hrane

 4. rajko polić

  rajko polić

  17. 04. 2017. u 6:32 pm Odgovori

  masu je elemenata tu bitno, a neki i bitnijji od samih suhih brojeva…….. radi se o promjeni svijesti i stvaranju novih vrijednosti a sve u cilju ne samo dostatne količine nego i u humanom smislu vrijednije hrane

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.