Agrokorova Abrakadabra od početka nudi 100 tisuća proizvoda

Abrakadabra od početka nudi 100 tisuća proizvoda, među njima Greyp i Bellabeat Leaf

Danas je službeno predstavljena Abrakadabra, internetska trgovina gdje ćete, po riječima voditelja projekta, ‘poslati svoje prste u kupovinu’. Radi se o Agrokorovom projektu A007 u koji je dosad uloženo preko 40 milijuna kuna te zaposleno 25 profesionalaca u internetskog trgovini na čelu s Anitom Lacmanović kao operativnom direktoricom te Hrvojem Kraljevićem kao direktorom.

Abrakadabra

Iako je na početku predstavljanja A007 od danas službeno Abrakadabra, čitatelji Netokracije još su prije mjesec dana dobili potvrdu imena.

Tajno oružje: Što širi asortiman!

U razgovoru s brojnim osobama uključenim na projekt, kao i tvrtkama koje su bile u kontaktu radi prodaje svojih proizvoda na Abrakadabri, nazire se jasna slika o tome kako smatraju da se mogu (i moraju) nametnuti kao najveća internetska trgovina u regiji: Asortiman.

Abrakadabra neće, kao jedan od njenih uzora, Amazon, krenuti samo s jednom vrstom robe poput knjiga. Minimum viable product će u ovom slučaju, sudeći i po promocijskim materijalima koji su brojni korisnici Agrokorovih MultiPlus kartica dobili u pošti, uključivati najširi mogući spektar proizvoda. Jedina iznimka bit će “špeceraj”, odnosno hrana i svakodnevne potrepštine već dostupne u Konzum Kliku, novoj verziji Konzumove internetske trgovine o kojoj smo već detaljno pisali.

U asortimanu će od samog početka biti preko 100 tisuća proizvoda, pri čemu je Abrakadabrin cilj imati preko 1000 brendova u trgovini do kraja 2016. Među proizvodima bit će brojni hrvatski dizajneri, ali i hrvatski tehnološki proizvodi poput Bellabeatovog Leafa, Kishe pa čak i Rimčevog Greypa.

“Startup” u koji je uloženo preko 40 milijuna kuna

Da je Agrokor ozbiljno shvatio investiciju u ecommerce vidljivo je već nekoliko godina, primjerice, u tome što su prisutni na Netokracijinom OMGcommerceu kao najvećoj regionalnoj konferenciji posvećenoj internetskoj trgovini. Direktor Abrakadabre, ujedno i direktor Tiska, Hrvoje Kraljević, na predstavljanju je izjavio kako je Abrakadabra zapravo Agrokorov startup. U taj “startup” dosad je, prema njihovim riječima, uloženo preko 40 milijuna kuna.

abrakadabra_3

Najbliža usporedba sa spomenutom pak širinom ponude vjerojatno je eKupi, internetska trgovina MSAN grupe, koja osim proizvoda koje inače zastupaju i prodaju poput laptopa i elektronike nudi i auto opremu, kućanske aparate, sport i modne dodatke.

Od igle do lokomotive, komentirali bi mnogi. Unatoč dugogodišnjoj prisutnosti na ne samo hrvatskom, već i regionalnom tržištu, eKupi i dalje nije uspijevao postati sinonim za internetsku kupovinu u rangu američkog Amazona ili kineske Alibabe.

No, od svih ovdašnjih internetskih trgovina zaista je došao najbliže, što je vjerojatno i razlog zbog kojega je Abrakadabra upravo tamo našla svoju izvršnu direktoricu, odnosno COO-a, Anitu Lacmanović, koja je prije toga bila više od tri godine regionalni ecommerce manager u eKupi!

Osim nje, zaposleno je još 25 profesionalaca u internetskoj trgovini koji će se baviti razvojem nove internetske trgovine.

Još jedna internetska trgovina?

Širok asortiman. “Pa što?” – pitat će mnogi. Već imamo cijeli niz uspješnih internetskih trgovina koji prodaju proizvode od ljutih umaka do igara. Čak i Rimčev Greyp možete “namjestiti” putem njihove web stranice – a sad i naručiti putem Abrakadabre!

Da se Abrakadabra sastoji samo od tvrtke A007, možda bismo zaista očekivanja zaustavili na još jednoj trgovini sa širokim asortimanom. Ali u ovom slučaju u pozadini stoji Agrokor, što projektu daje težinu na nekoliko načina od kojih su najvažniji:

 • Abrakadabra je projekt jednog od najvećih hrvatskih oglašivača. Kao što je u jednoj raspravi komentirao Escapeov Miroslav Varga, hrvatski mediji često plaše javnost pričama o internetskoj trgovini. Nažalost, to je, osim nestručnosti, često rezultat i toga što im internetski mediji nisu oglašivači. S Abrakadabrom su oni upravo to postali. S manje zastrašivanja tržišta, više će kupaca internetskim trgovinama, pa tako i Abrakadabri, dati šansu.
 • Agrokorova mreža u vidu 1300 lokacija Tiskovih kioska automatski postaje distributivna mreža za dostavu proizvoda s Abrakadabre. Napokon, organizirati dostavu do vlastitih lokacija Agrokoru je itekako isplativija s postojećom infrastrukturom.
 • Korak dalje. Tisak je na prošlogodišnjem OMGcommerceu predstavio Paketomat, sustav “kaslića” na lokacijama širom Hrvatske gdje možete naručiti da vam se dostavi koji ćete potom pokupiti kad vam bude odgovaralo.
 • Besplatna dostava i podrška 24 sata dnevno.

abrakadabra_2

Cijena dostave jedna je od najvećih prepreka mnogim potencijalnim kupcima, pri čemu si većina internetskih trgovina u Hrvatskoj može priuštiti besplatnu dostavu tek kod velikih narudžbi.

Abrakadabra će konkurirati na ovom području besplatnom dostavom – na Tiskove kioske! Iako možda nije idealno za sve kupce, radi se o usluzi koju su kupci prilično dobro prihvatili s obzirom na dostupnost lokacija te naviku odlaska na kiosk po različite druge, manje proizvode. Podrška će, pak, prema riječima Abrakadabrinog tima, raditi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu – što će novim kupcima svakako olakšati korištenje usluge.

Abrakadabra platforma za hrvatske proizvođače?

Jedno od pitanja kolega na predstavljanju Abrakadabre je zašto je Agrokor osnovao još jednu novu tvrtku, A007, za ovaj projekt. Naravno, logično je da će se za projekt veličine Abrakadabre osnovati novo pravno tijelo, ali s druge strane pokazuje da Abrakadabra nije nužno Agrokor, niti je Agrokor nužno Abrakadabra.

Naime, Abrakadabra se upravo u svom poslovnom modelu i pristupu više približava Alibabi nego Amazonu. Naglašeno je kako će hrvatski proizvođači koji dosad nisu imali internetsku trgovinu moći jednostavno ponuditi svoje proizvode na Abrakadabri čime, više od internetske trgovine, projekt postaje platforma – s 4 poslovna modela o kojima ćemo dodatno pisati.

Ne radi se tek o drugačijem izrazu, već pristupu. Kako će točno pristupiti malim proizvođačima, tek ćemo vidjeti, ali će im za to svakako trebati još veći tim od sadašnjih 25 osoba…

100 profesionalaca će do kraja godine raditi na Abrakadabri

Bitno za Netokracijinu publiku je svakako da Abrakadabra misli do kraja godine zaposliti još 75 stručnjaka u internetskoj trgovini.

Na pitanje kad će Abrakadabra biti prisutna u regiji, Kraljević je naveo kako će projekt biti regionalan do prvog kvartala sljedeće godine, pri čemu će prvo ciljati Sloveniju, a potom Srbiju.

Konačno predstavljanje Abrakadabre značajan je korak za Agrokor, a tek ćemo vidjeti kako će utjecati na cjelokupnu internetsku trgovinu u Hrvatskoj i regiji. Svakako će dati još jedan poticaj u komunikaciji prema novim kupcima koji su dosad bili sumnjičavi prema kupovanju putem interneta. Abrakadabra kreće s radom sljedeći tjedan u Hrvatskoj – u nedjelju 3. travnja navečer!

Komentari

 1. Goran

  Goran

  31. 03. 2016. u 3:06 pm Odgovori

  “Abrakadabra će konkurirati na ovom području besplatnom dostavom – na Tiskove kioske!” – ako naručim proizvode koji dimenzijama ne stanu u kiosk – hoće li oni imati i skladišta pored tih kioska ili? 🙂

  To je ipak malo pretjerana izjava i to baš i neće držati vodu, odnosno hoće ali samo za manje pakete (ograničenih dimenzija) i to ograničeni broj paketa.

 2. David G.

  David G.

  31. 03. 2016. u 11:34 pm Odgovori

  Nadam se da će projekt uspiješno zaživijeti. Voditeljica ekipe sa e-kupi je tu; znanja i iskustva ne nedostaje. Potencijal priče nije mali (distribucija preko Tiska, zatim cijeli niz Konzum dućana sa vlastitim skladištima, vlastiti vozni park…. ima tu puno čimbenika koji mogu odraditi puno posla za samo malo više uloga), nestrpljivi smo i čekamo da vidimo kako će to doista raditi.

 3. Deni

  Deni

  01. 04. 2016. u 8:33 am Odgovori

  Čini se da stižu kasno. ostaje im da otmu pola zarade eKupi , i to zarade koja ionako nije naročita. Ovu investiciju neće nikad vratiti

 4. rradosevic

  rradosevic

  01. 04. 2016. u 9:29 am Odgovori

  Upravo tako! Ako im je uzor eKupi odn. ako su akvizirali njihove strucnjake valjda su i skicnuli eKupi jeve poslovne rezultate i nevjerojatno je da tvrtka poput Agrokora svjesno radi takve greske. Angazirati nekoga tko je na takav nacin organizirao i vodio platformu u eKupi i ocekivati da ce kod tebe biti drugacije je neozbiljno. Cijeli projekat je isiljen i najbolje se to vidi po nacinu na koji su angazirani ostali suradnici i sto je puno bitnije, cinjenica koji to suradnici.

 5. kristijan

  kristijan

  02. 04. 2016. u 12:15 pm Odgovori

  nadam se da ne treba imati račun za naručiti robu…dovoljno bi bilo ime, prezime i adresa kada je ovako i onako dostava paketa na kiosk besplatan…ako netko ne podigne paket u roku tri dana paket se vraća nazad…manje gubite prodajom ne registriranima i turistima nego da svi moraju imati račune…koliko bi običnih ljudi i turista tako kupovalo…puno više…ima rizik da se ne podigne paket ali taj rizik postoji i sa nekim registriranim…a dostava je i onako besplatna tamo ili ovamo odnosno dostavu na kiosk bez obzira na pakete vršite svaki dan…

 6. Marin

  Marin

  04. 04. 2016. u 5:53 pm Odgovori

  Znači dizajn zastarjeo, stranica sve skupa spora, ukupan dojam 3 / 10. Ekupi je loš, ali ovo je preloše. Kad napune bazu proizvodima biti će nečega. Samo da mi je znati koji stručnjak je uzeo milijune za development ovako nečega. Sam Konzum KLIK funkcionira odlično i puno bolje od Abrakadabre u svakom segmentu. Za mene osobno: puno sam očekivao, a u globalu totalno razočaranje.

 7. Don Kihot

  Don Kihot

  04. 04. 2016. u 9:55 pm Odgovori

  Svaki imalo pametan dobavljač im neće dati odgodu jer lovu neće nikad vidjeti. Išla bu kompenzaicja s Todorićevim tvrtkama i to 6 mjeseci nakon isteka valute, tako da, dobavljači OPREZ!!!! Robu im dajte samo za avans.

 8. jozo

  jozo

  14. 04. 2016. u 7:26 am Odgovori

  Ne možeš otjerati negativnu reputaciju ma koliko se trudio to postići na umjetan način… Zbog toga neću ništa kupovati u bilo kakvom Konzumovom dućanu. Moje nofce ne bute videli!

 9. Muzurović Milanka

  Muzurović Milanka

  25. 11. 2016. u 7:54 am Odgovori

  Ne mogu naći drugi način da zamolim da mi se više ne šalju newletters te to činim na ovome mjestu nadajući se da će moja zamolba biti uvažena.Molim za razumijevanje i zahvaljujem na pozitivnom reagiranju!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.