7 zlatnih pravila za uspješan newsletter

7 zlatnih pravila za uspješan newsletter

Mnogi misle da je newsletter kao kanal za prodaju zastarjeli koncept, nešto što je vrlo nisko na listi prioriteta "pravih" digitalnih marketaša koji bi trebali misliti samo o viralnim video kampanjama i gerila marketingu. No istina je malo drukčija; činjenica je da newsletter još uvijek spada među vrhunske kanale prodaje s najvišim stopama konverzije. U vašem arsenalu za preživljavanje apokalipse newsletter kampanje su poput pajsera - ne pretjerano sofisticiran alat, ali itekako učinkovit u pravim rukama!

Newsletter

Bez obzira na to jeste li veteran digitalnih voda ili tek skupljate inspiraciju za pokretanje prvog vlastitog newslettera, u ovom članku biste trebali pronaći barem nekoliko stavki koje bi vam mogle pomoći u poboljšavanju kampanja.

1. Kvalitetna lista pretplatnika

Kvalitetna lista pretplatnika gradi se s vremenom. Vjerujte mi na riječ, “bigger is not always better” u ovoj situaciji. Ne želite što veći mogući broj pretplatnika na vaš newsletter, želite što više mogućih zainteresiranih pretplatnika za vaš newsletter. Danas se često nailazi na trgovanje bazama podataka, tako da određeni posao jednostavno kupi listu od 10.000 email adresa i počne spamati ljude. Problem se pokaže vrlo brzo jer većina pretplatnika ne želi taj email, brišu ga, prijavljuju kao spam, što povećava šanse da će se taj i svi idući newsletteri s te domene početi tretirati kao spam. Koji je ispravan način pristupiti ovom problemu? Gradite vaše liste pretplatnika postupno, ali temeljito. Radije imajte 3000 ljudi koji su doista zainteresirani za vaše proizvode nego 30.000 primatelja koje vaš email ne zanima. Vjerujte da će prvi scenarij s probranom publikom vrlo često biti čak i do deset puta učinkovitiji nego scenarij s većim brojem pretplatnika koje ne zanima što vi nudite.

2. Izbor kategorija koje pretplatnik želi vidjeti prilikom prijave

Veliki web shopovi s brojnim kategorijama u opasnosti su da u isti newsletter stave nekomplementarne proizvode. Prosječnog korisnika zanimaju samo određene kategorije nekog web shopa. U slučaju da imate široku paletu proizvoda trebali biste biti relevantni za svakog svog korisnika tako što ćete mu predočiti samo one kategorije za koje je on zainteresiran. eKupi, primjerice, nudi korisniku mogućnost da izabere kategorije kada se prijavljuje za newsletter. Modularni i po dizajnu odlično koncipiran newsletter će vam u tom slučaju prenositi samo vama relevantne i interesantne dijelove newslettera – nema potrebe gurati kosilice za travu ljudima koji žive u stanovima u centru grada.

3. Responzivan dizajn

Responzivne web stranice za novu generaciju uređaja.

Jedna od najčešćih pogreški koju danas web shopovi i web stranice čine je situacija u kojoj šalju newslettere koji nisu prilagođeni za pregledavanje na mobilnim uređajima. Davno je prošlo vrijeme kada je čitanje mailova na smartphoneovima bila iznimka, danas nije neobično vidjeti da se određeni newsletteri otvaraju više na mobilnim platformama i tabletima nego na desktopu. Držite korak s vremenom, neka vaš newsletter bude prilagođen svim platformama.

4. Frekvencija newslettera

Please, please, pretty please – don’t spam! Velikim i kvalitetnim igračima kao što je Sports Direct će se i oprostiti (pre)česti mailovi, jer doista imaju odlične i raznovrsne ponude, no za većinu web shopova ili web stranica vrijedi pravilo – manje je više! Teško je reći koji je optimalan broj newslettera, ali sve što je više od dva puta tjedno povlači za sobom vrlo realnu mogućnost da postanete dosadni vašim pretplatnicima i da će se oni početi odjavljivati s vaše liste.

5. Basic value

Basic value je ono što vaš newsletter mora nuditi da bi bio učinkovit – nipošto nije dovoljno samo nabacati vaše usluge i proizvode i reći ljudima: “Kupujte!” Minimum minimuma je obavijest o raznim akcijama, rasprodajama, posebnim ponudama i drugim relevantnim informacijama. Ono što se od vas traži je da ponudite nešto što vašem pretplatniku treba, što je zanimljivo i aktualno, vrijedno newslettera. Ako nemate što važno reći vašim pretplatnicima – nemojte slati newsletter.

6. Additional value

Ponekad se newsletteri izdignu iznad “minimalca” i tu ćete zbilja otkriti onu posebnu, dodatnu vrijednost koja se rijetko pronalazi. U moje inboxe redovito stižu brojni newsletteri, no većinom su to mailovi koji se gube u moru istih ponuda i “navlakuša”, no s vremena na vrijeme se tu da pronaći pravi dragulj. Jedan od takvih je Simpfinity newsletter Višnje Željeznjak kojeg vam najtoplije preporučujem; s frekvencijom od cca 14 dana između slanja. Svaki od ovih ekskluzivnih članaka, koji se nigdje drugdje ne objavljuju, je itekako vrijedan čitanja i dat će vam korisne informacije iz prakse i osobnog iskustva autorice. Ako želite svojim newsletter kampanjama dati onaj dodatni “oomph”, pretplatite se na Simpfinity newsletter.

7. Analiza

Da ne biste tapkali u mraku, pobrinite se da su sve vaše newsletter kampanje ispravno tagirane i da imate programe i sredstva analitike uz pomoć kojih možete pratiti njihove performanse. Analitika će vam pomoći da procijenite koje su vaše ponude najzanimljivije, u koje doba dana ili tjedna biste trebali slati meailove te čak i koji naslovi mailova će imati bolje rezultate kod otvaranja, ukoliko radite A/B testiranje. Ovdje vam ponajprije preporučujem newsletter servis Mailchimp koji će vam omogućiti besplatne kampanje za liste do 2.000 pretplatnika, a dolazi sa svim potrebnim alatima za analizu učinkovitosti email marketinga.

Ispravno koncipirane i obavljene newsletter kampanje mogu polučiti nadprosječne rezultate u odnosu na druge digitalne kanale prodaje. Ako imate još neko zlatno, pa makar i “samo” srebrno pravilo koje biste htjeli podijeliti s nama, ne suzdržavajte se!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Gaming

Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

U novoj gaming epizodi Netokracija Podcasta prisjećamo se bitnih prošlogodišnjih vijesti iz najveće zabavne industrije, a o već tekućoj 2020. komentiramo poznate najave i naslove koje željno iščekujemo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.