Nakon 3D ispisa šećerom na red dolazi i čokolada, i to iz Hersheys laboratorija

Nakon 3D ispisa šećerom na red dolazi i čokolada, i to iz Hersheys laboratorija

Američki proizvođač čokolade odlučio je svoje resurse uložiti u razvoj 3D pisača koji će kao materijal koristiti čokoladu. Dok se to čini kao vrlo logičan korak nakon pisača šećerom, riječ je o mnogo kompliciranijem procesu i složenijim zahtjevima te upitnoj isplativosti.

Choc Edge već nudi uslugu ispisa vašeg lica u čokoladi.
Choc Edge već nudi uslugu ispisa vašeg lica u čokoladi.

Američki proizvođač čokolade odlučio je svoje resurse uložiti u razvoj 3D pisača koji će kao materijal koristiti čokoladu. Dok se to čini kao vrlo logičan korak nakon pisača šećerom, riječ je o mnogo kompliciranijem procesu i složenijim zahtjevima te upitnoj isplativosti.

Na ovogodišnjem je CES-u predstavljen pisač koji topi šećer i njime ispisuje tanke slojeve koji se potom rekristaliziraju, stvarajući tako šaćerne trodimenzionalne dizajne. Sličnim principom stvarat će se i 3D kreacije od topljene čokolade, a substrati koje će pisač ostavljati trebali bi biti debeli tek o,o5 milimetara, što je iznimno problematično uzme li se u obzir kako čokolada loše reagira na promjene temperature i mijenja viskoznost pri svakom malom porastu ili padu iste.

To nije obeshrabrilo Williama Papu, koji je u tvrtke Hersheys nadležan za istraživanje i razvoj:

 Bilo da je riječ o stvaranju novog oblika slatkiša ili razvoja novog načina proizvodnje, spremni smo prigrliti nove tehnologije poput 3D ispisa kako bi poveli svoje bezvremenske slastice u budućnost.

Hersheys, međutim, nije jedina tvrtka koja je došla na ovu ideju- britanski Choc Edge već tvrdi kako može pomoću 3D pisača napraviti odljev vašeg lica u čokoladi, a jedan po vama modeliran i ovom tehnologijom stvoren komad slastice došao između zanemarivih 50 i 80 funti, javlja Telegraph.

Očito nije riječ o isplativom načinu serijske proizvodnje i tehnologiji koja će postaviti slastičarsku industriju na glavu u bližoj budućnosti, no svakako je zanimljiv dodatak ponudi koji bismo mogli i češće viđati, ako zbog ničeg drugog, noviteta radi.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.