Upoznajte 13 hrvatskih healthtech timova "Get Started in Health Innovation" programa

Upoznajte 13 hrvatskih healthtech timova “Get Started in Health Innovation” programa

Pred vama je prva generacija jedinog programa u Hrvatskoj koji se sustavno posvetio podršci stručnjaka koji žele razvijati nešto u segmentu healthtecha. Njihova rješenja fokusirana su na razne probleme u zdravstvenom sustavu: od alata za efikasnije pružanje zdravstvene pomoći, ali i onih koji olakšavaju rad samih zdravstvenih djelatnika do rješenja koja i pacijentima omogućavaju jednostavnije pratiti svoje zdravstveno stanje.

Na mnogim poljima hrvatskog startup ekosustava nešto se zaista uzbudljivo počelo događati! Nakon aktivacije i momentuma koji je nastao iza prvih jednoroga, i značajnih investicija u njihove nasljednike, pokreće se faza globalizacije našeg ekosustava.

Digitalne agencije unatoč rastu poslovanja postaju venture builderi, broj investitora koji djeluju lokalno se povećava i uskoro će u našoj zemlji biti utemeljeno ukupno 5 VC fondova, inkubacijski programi se pokreću u gotovo svakom dijelu Hrvatske, nastaju serije novih tehnoloških i poslovnih meetupa, utemeljene su udruge koje okupljaju i predstavljaju tehnološke poduzetnike.

A ono što me najviše raduje su početci sektorske specijalizacije. Tako se Novska razvija u području gaminga, Lipik postaje AI središte sa svojim centrom za umjetnu inteligenciju, a sjeverozapadna Hrvatska konsolidira se u području inovacija u zdravstvenoj industriji.

Uz Sveučilište u Zagrebu i Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije koji već nekoliko godina razvija zajednicu inovatora u zdravstvu u obliku EIT Health Huba Hrvatska, tu su AI4Health, kandidat za eDIH pokrenut na Institutu Ruđer Bošković i digitalno inovacijski centar Z-MED koji je pokrenuo Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije.

Prvi koraci u healthtechu

Inovatori i poduzetnici u zdravstvenoj industriji od ove godine po prvi puta dobili su specijalizirani program podrške – Get Started in Health Innovation u organizaciji  Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatska.

Imate ideju za pokretanje health tech projekta? Evo programa koji bi vam mogao pomoći

Program je započeo krajem svibnja kickoff bootcampom o kojem je ispred tima organizatora svoje dojmove podijelila koordinatorica EIT Health Huba Hrvatska, dr.sc. Vlatka Petrović, voditeljica Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu:

Oduševljeni smo interesom za program i kvalitetom timova koji su se prijavili te smo imali težak zadatak odabrati timove koji će sudjelovati u programu. Jedna od tema koju je prepoznalo više timova, iz različitih perspektiva, je  svakako osnaživanje i uključivanje pacijenata u upravljanje svojim zdravljem.

Timovi su također prepoznali potrebe za unapređenje procesa razvoja lijekova, unaprjeđenje donošenja odluka u odabiru određenih terapija, organizacije pružanja zdravstvenih usluga, te edukacije profesionalaca u zdravstvu kojom će se postići veća otvorenost prema uvođenju inovacija.

Među predloženim rješenjima zastupljene su inovacije u poslovanju, komunikaciji i organizaciji, kao i visokotehnološka rješenja i unaprjeđenja – što sve pokazuje iznimnu razinu inovativnosti timova.

Timovi Get Started In Health Innovation u brojkama:

  • 13 timova.
  • 33 članice i člana tima.
  • 60% ženskih članova tima.
  • 21 član tima s obrazovanjem u području bioznanosti.
  • 6 doktora znanosti i 4 studenta doktorskog studija u području biomedicine.

Predakceleracijski program zasnovan na metodologiji razvoja korisnika dizajnirao je i provodi tim iz Lean Startup Hrvatske. U hibridnom formatu uz pomoć 9 digitalnih alata sudionici prolaze kroz gejmificirano iskustvo prateći suvremene metode razvoja startupa.

Tko su fantastičnih 13 koji će pokušati unaprijediti hrvatsko zdravstvo, na kojim projektima rade i kako će svojim idejama oživjeti zdravstveni ekosustav, donosimo u nastavku.

Bonaventura medic

Gabrijela Birkić bacc.med.techn. svoje iskustvo u zdravstvu je od početka gradila terenskim radom usmjerenim na pružanje skrbi u određenoj dobi, specifičnim stanjima i posebnim životnim okolnostima. Uvidjevši izazove iz svakodnevne prakse i rada s pacijentima, Gabrijela i Manolo Jure Brkić, mag.oec. uočili su nedostatak adekvatnog rješenja za zdravstveno praćenje pacijenta.

Potaknuti problemima s kojima se suočavaju pacijenti starije dobi – poput udaljenosti gradskih ambulanti od ruralnih područja – odlučili su rasteretiti zdravstveni sustav te uvesti modernu tehnologiju u zdravstvenu ustanovu za kućnu njegu i rehabilitaciju Bonaventura medic koja je u procesu osnivanja.

CollisGriseo

Problem koji su uočili braća Krešimir i Ivan Dželalija, zasigurno zahvaća velik broj zdravstvenih djelatnika, a to je sastavljanje rasporeda na radnom mjestu i raspodjela dežurstva. Kod planiranja radnog vremena, organizator smjene često se susreće s izazovima uvažavanja želja djelatnika za pojedinim smjenama, odabira djelatnika za odrađivanje dežurstva, iznenadnim promjenama nakon sastavljanja rasporeda i slično.

Braća imaju potreban spoj vještina jer Ivan Dželalija, dr. med. je specijalizant treće godine na KBC-u Split a Dr. sc. Krešimir Dželalija je fizičar, poslijedoktorand na Sveučilištu u Splitu s iskustvom na području numeričke fizike te ima potrebna znanja i vještine za kreiranje modela optimizacije. Kako bi riješili ove izazove i povećali zadovoljstvo djelatnika, žele inovirati i modernizirati proces sastavljanja rasporeda te olakšati odluke organizatora smjene.

Corona Dentis

Trenutni načini edukacije stomatologa uglavnom podrazumijevaju posjete kongresima, koji temama često zaostaju za modernim inovativnim postupcima tvrdi Dario Novak dr.med.dent. osnivač platforme Coronadentis.com u sklopu koje drži online predavanja i hands-on radionice uživo. Dario smatra da sponzorirana predavanja često gube objektivnost jer je pri prezentiranju u fokusu samo jedan proizvod koji se želi promovirati.

Rješenje ovih izazova vidi u razvoju jedinstvene edukativne platforme koja će nuditi on-demand sadržaj bez sponzorskih opterećenja što ostavlja slobodne ruke predavačima za objektivnije predavanje. Dario je diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2016. godine, od tada je zaposlen u privatnoj poliklinici u Zagrebu i područje interesa su mu protetika, digital Smile-design te minimalno invazivni postupci s naglaskom na estetiku.

Gamefication

Tim pod nazivom Gamefication kojeg su osnovali sestra i brat, Magdalena i Marko Pisačić, studentica medicine i student elektrotehnike, ostao je zapanjen izuzetno malim brojem odaziva pacijenata na screeninge.

Također, tijekom svoje studentske prakse u bolnicama, Magdalena je primijetila da se pacijenti često ne odazivaju na kontrolne preglede i nerijetko ne pridržavaju dogovorene terapije. S obzirom na to da veći odaziv na screeninge znači i veći postotak spašenih života, a redovite kontrole i pridržavanje terapije, bolju regulaciju bolesti, tim Gamefication rješenje vidi u jednostavnijoj vizualizaciji svoje zdravstvene aktivnosti i ojačavanju pacijenta u njegovom proaktivnom zdravstvenom ponašanju.

Kaliks

Diplomirane nutricionistice Paula Franceković i Tea Vučković upoznale su se na studiju Human Nutrition u Kopenhagenu gdje su kroz istraživanje razvoja kroničnih kardiovaskularnih bolesti i mogućnosti očuvanja endotelnog glikokaliksa dobile inspiraciju za Kaliks.

Projektom Kaliks žele razviti metodu za preventivno mjerenje zdravlja krvnih žila i ojačati svijest o važnosti kvalitetnih prehrambenih navika. Shvativši kako je uništenje endotelnog glikokaliksa uzrokovano brzorastućim “lifestyle” bolestima, ali i neistraženo područje, zaključili su kako su upravo oni ti koji trebaju nešto poduzeti. Svojim rješenjem žele omogućiti korisnicima uvođenje ciljanih prehrambenih i lifestyle preinaka, ali u isto vrijeme njegovati zdrav odnos prema hrani i bezbrižnost u svakodnevnom životu.

Nullus

Nakon što su i sami kao studenti imali problema s nabavom antibiotika i lijekova protiv bolova u kasnim večernjim satima te udaljenom dežurnom ljekarnom, Petar i Stanko Jozak shvatili su da je vrijeme da se netko pozabavi ovim pitanjem.

Najveći izazov vide u neoptimalnom i neprikladnom pristupu lijekovima, osobito kada su ljudi u gužvi na poslu ili kada zbog bolesti ne možemo sami kupiti lijek. U skladu s time, započeli su s razradom ideje koja će na suvremen način riješiti problem dostupnosti lijekova i omogućiti kontinuiranu i cjelovitu ljekarničku skrb.

NusPojave

Diplomirana fizioterapeutkinja Matea Perković Popović, IT poduzetnici Vladimir Perković i Mihaela Popović članovi tima NusPojave nisu zadovoljni trenutnim rješenjem za prijavu nuspojava na lijekove, stoga su ga odlučili razviti sami.

Smatraju da je problem od velike važnosti upravo iz razloga što pacijenti nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i ne shvaćaju važnost svoje uloge u razvoju lijekova. Svojim rješenjem žele povećati aktivnost pacijenata te broj prijavljenih nuspojava kako bi se samim time poboljšala i kvaliteta lijekova na tržištu.

MenoAge

Menopauza pogađa 1,2 milijarde žena diljem svijeta svake godine te je potrebno u prosjeku 6-7 godina da se postavi dijagnoza, a čak 66% žena završi s pogrešnim planom liječenja. S obzirom na to da ne postoji odgovarajući dijagnostički alat za perimenopauzu, tim MenoAge kojeg predvode Julija Jurić, Iwona Wojcik i Borna Rapčan žele riješiti taj problem i smanjiti broj krivo postavljenih dijagnoza.

dr.sc .Julija Jurić je diplomirala molekularnu biologiju i doktorica je znanosti sa 6-godišnjim iskustvom rada u najvećem svjetskom laboratoriju za analizu glikana Genos. mag.med.biochem. Borna Rapčan student je doktorskog studija medicinske biokemije u Zagrebu. Iwona Wójcik je diplomirala Biotehnologiju na Sveučilištu u Poljskoj nakon čega dobiva Marie S.Curie stipendiju za upis doktorskog studija na Sveučilištu u Leidenu u Nizozemskoj. U sklopu doktorskog rada razvija analitičke metode za analizu glikoproteina poput masene spektrometrije i tekućinske kromatografije te pokušava pronaći kliničku primjenu svojih istraživanja u području glikoproteomike.

OH! (Optimize your health!)

Tijekom pandemijskog razdoblja, osnivačice tima OH!, Irena Abramović, Dora Raos i Helena Čičak primijetile su da se fokus ljudi vratio na njihovo zdravlje, ali da ne postoji dubinska sistemska kvantifikacija zdravstvenog statusa pojedinca što se tiče laboratorijskih parametara, koja seže iznad standardne brige kod liječnika primarne zaštite. Također, trenutno korišteni laboratorijski parametri i njihove vrijednosti u rijetkim se slučajevima objasne pacijentu i stave u perspektivu kako bi se osoba mogla osjećati da ima kontrolu nad vlastitim zdravljem.

sc. Irena Abramović, mag. med. biochem. diplomirala je medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu (Zagreb), a doktorirala je na Medicinskom fakultetu (Zagreb). Helena Čičak, mag. med. biochem., diplomirala je medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. dr. sc. Dora Raos, mag. biol. exp. diplomirala je eksperimentalnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (Zagreb), a doktorirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

RadiationSelect

Godišnje se u svijetu dijagnosticira 2.3 milijuna karcinoma dojke te se procjenjuje da će tijekom svog života svaka 8 žena oboljeti od karcinoma dojke. Većina pacijentica se liječi zračenjem, tj. radioterapijom te bi za unaprjeđenje liječenja bilo iznimno korisno predvidjeti koji će pacijenti imati korist od tog pristupa.

Tim RadiationSelect kojeg čine Josip Vrančić, Jakov Vuković i Stela Marković razvija neinvazivni dijagnostički postupak baziran na detekciji mutacija 15 gena koji bi predvidio odgovor na zračenje.

Josip Vrančić liječnik je i istraživač karcinoma s višegodišnjim istraživačkim i kliničkim iskustvom u UK i Hrvatskoj. Trenutno je student završne godine doktorskog studija na Sveučilištu u Glasgowu te je dobitnik prestižnog Clinical Research Fellowshipa najveće svjetske neprofitabilne organizacije za istraživanje raka – Cancer Research UK. Jakov Vuković, dr.med. specijalizant je javnog zdravstva na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, doktorand na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i istraživač na Horizon2020 projektima. Stela Marković studentica je pete godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s iznimnim afinitetom za onkološku kirurgiju. Dobitnica je Rektorove nagrade za rad na vršnjačkoj edukaciji te koautorica više znanstvenih publikacija.

SAMO

Supružnici Lana i Ivica Škvorc čime tim SAMO. Ivica i Lana žele riješiti probleme koji zahvaćaju korisnike zdravstvene skrbi i liječnike. Pacijenti se često suočavaju s otežanom dostupnošću kontakta sa liječnikom i neodgovaranje na pozive i mailove. S druge strane, liječnici su u značajnoj mjeri opterećeni brojnim upitima i dolascima u ambulantu. SAMO će svojim rješenjem pokušati smanjiti pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Ivica Škvorc, dr. med., ima iskustvo u radu u zdravstvenom sustavu više od 18 godina na poziciji liječnika u Zavodu za hitnu medicinu i Domu zdravlja, a trenutno je nositelj ordinacije obiteljske medicine. Mr. sc. Lana Škvorc ima 12-godišnje iskustvo u radu s udrugama civilnog društva i poduzećima raznih djelatnosti (IT, turizam i hotelijerstvo) te je u zadnjih 7 godina uključena u rad na nacionalnim i međunarodnim projektima na poziciji projektnog menadžera – višeg stručnog suradnika na projektima.

Tinka Therapeutics

Tinka Therapeutics pokušava riješiti problem kroničnih bolesti vezanih uz starenje (dijabetes, maligni tumori, neurodegenerativne bolesti, artritis). Veliki udio osoba starijih od 60 godina ima nekoliko kroničnih bolesti. Prosječna dob stanovništva je sve veća te ćemo za 30 godina imati dvostruko više osoba starijih od 60 godina nego danas.

Navedeno povećanje u udjelu osoba starijih od 60 godina bi moglo biti veliko opterećenje za zdravstveni sustav u nadolazećim godinama jer incidencija kroničnih bolesti raste s dobi. Tinka Vidović, Collin Ewald i Michael Robert MacArthur žele uštedjeti vrijeme i novac svojim pristupom za otkrivanje lijekova te razviti učinkovitije i sigurnije lijekove koji bi se u budućnosti mogli koristiti za produženje zdravog životnog vijeka.

Osnivačica Tinka Vidović, dr. med. je stipendistica Foresight Instituta, istraživačkog instituta specijaliziranog za biotehnologiju i dugovječnost te je na završnoj godini doktorskog studija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. dr.sc. Michael MacArthur je stručnjak za molekularnu i računsku biologiju. Doktorski studij završio je na Harvardu , a trenutno je poslijedoktorski suradnik na ETH Zurich gdje radi na pitanjima rješavanja bolesti povezanih sa starenjem i poremećajima preranog starenja. Prof.dr. sc. Collin Ewald ima dugogodišnje iskustvo u području molekularne biologije zdravog starenja. Dobitnik je mnogih nagrada, uključujući nagradu NYAS Future Entrepreneur Award od New York Academy of Sciences. Collin je rangiran među 1000 najboljih svjetskih lidera u dugovječnosti i među 15 najboljih lidera u području dugovječnosti u Švicarskoj.

Zdravstveni semafor

Kako bi osigurali kontinuirano prikupljanje potreba korisnika zdravstvenog i socijalnog sustava te usmjerili istraživanja i izradu policy dokumenata te na taj način doprinijeli reformama, tim Zdravstveni semafor pod vodstvom Mirele Stanić-Popović želi razviti platformu na kojoj će promovirati znanje, objavljivati istraživanja zasnovana na činjenicama te promovirati važnost znanja i točnih informacija.

Program podrške će se prilagoditi potrebama timova i stupnju razvoja

Svi ovi timovi će kroz naš program potpore u trajanju od 6 mjeseci dobiti priliku za dodatno usavršavanje te za daljnji razvoj svojih ideja. Polaznike ćemo provesti kroz glavne faze razvoja proizvoda, od ideje do izlaska na tržište, a Netokracija je već pisala u detalje i što to sve uključuje. U konačnici, vrstu potrebne podrške primarno određuje raznovrsnost timova i stupanj njihovog razvoja.

U ovoj fazi najznačajnija podrška je vezana uz provjeru pretpostavki o korisnicima i tržištu, razumijevanje koji su značajni izazovi ciljnih korisnika, te jesu li se usmjerili ka rješavanju tih ključnih izazova.

Za dio timova ovo je i prvi strukturirani kontakt s korisnicima te i trenutak spoznaje koliko je poduzetništvo zasnovano na komunikaciji, interakciji s korisnicima te spremnosti za prilagođavanje potrebama s terena.

Kako bismo im pomogli za timove smo osigurali trening, zajedničke interaktivne radionice te intenzivan niz dodatnih zadataka, kao i individualnu podršku i razgovore kojim ih vodimo kroz te prve ključne korake.

Naših “13 zdravstvenih” osim podrške startup mentora postaju dio inovacijsko-zdravstvenog ekosustava u koji smo okupili niz partnera koji podržavaju program kao što su BIOCentar, Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice, Medicinski fakultet u Zagrebu, Farmaceutsko biokemijski fakultet u Zagrebu, Xelia, PharmaS i drugi. O ulozi partnera programa i mentora dr.sc. Petrović dodaje:

Nakon validacije usklađenosti problema i rješenja, timovima će značajnu podršku predstavljati mentorstvo medicinskih, tehnoloških i poslovnih stručnjaka koji ih mogu usmjeriti u daljnjem razvoju, osiguranju nužnih financijskih sredstava i izlasku na tržište. Zbog toga smo u inicijativu već uključili niz organizacija inovacijskog ekosustava, kao što su bolnice, farmaceutske tvrtke i fakulteti Sveučilišta u Zagrebu.

Pozivamo i daljnje dionike otvorene za suradnju s inovativnim timovima da se pridruže programu i tako podrže nastanak inovativnih rješenja u zdravstvu.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Digitalni marketing

“Želim samo logo za svoj brend” je kao naručivanje hrane bez soli i začina

U dinamičnom svijetu poslovanja, gdje nam se svakodnevno servira tona sadržaja i reklama i gdje se prvi dojam često stvara jednim pogledom – dobro osmišljen logotip izuzetno je važan. Međutim, put kroz brendiranje ide daleko izvan stvaranja logotipa.

Što ste propustili

Startupi

ZICER otvorio prijave za nove akceleracijske programe – startupe čeka preko 200.000 eura

Hrvatski startup hub ZICER otvorio je natječaje za akceleracijske programe kroz koje je na raspolaganju 200.000 eura bespovratnih novčanih sredstava i in-kind potpora od 18.000 eura.

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija ima razorni potencijal, treba je zauzdati etikom, kaže poznati futurolog

Digitalna transformacija je i kulturološka promjena, koja traži stalno izazivanje statusa quo, eksperimentiranje i prihvaćanje neuspjeha.

Društvene mreže

Saga ReeseTeese pokazala je da TikTok postaje novi reality TV

Od 15-sekundnih plesnih videa do osobne drame ispričane kroz 500 minuta nastavaka snimljenih usput: analiziramo zašto sadržaj na TikToku postaje sve sličniji televizijskim emisijama i zašto je sve češće početna točka na putu do slave i ugovora s Netflixom.

Intervju

10 godina Marketing Meet Upa: Ilija Brajković prisjeća se kako je sve počelo

Tko bi rekao da je Marketing Meetup počeo s desetak sudionika u pivnici, a sada broji skoro 6000 članova.

Karijere

Učenice su dobre u STEM-u, ali ih ne zanima karijera u programiranju

Iako tijekom školovanja raste interes za STEM zanimanjima među oba spola, postoje značajne rodne razlike u odabirima. Područja informatike i računarstva snažno su obilježena stereotipima i poslovi u ovom području i dalje djevojkama nisu dovoljno interesantni

Intervju

Što donosi studij primijenjene kognitivne znanosti koji je spojio snage FER-a i Filozofskog?

Do prije samo nekoliko godina suradnja FER-a i zagrebačkog Filozofskog fakulteta smatrala bi se  protuprirodnim činom, a danas zajednički izvode studij za kojim vlada ogroman interes.