Od žene ženama

Žena je ženi u poslovanju… Vučica?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Hjoj, tko je OVU zvao da dođe? Znaš li ti kakva je ONA prema svojim zaposlenicima? Jednom sam bila na nekom susretu s OVOM i nikad više… Parafrazirani su to komentari koje sam u prolazu načula u petak na Ladies of New Business. U otprilike prvih deset minuta od početka konferencije. O panelisticama, mentoricama, drugim sudionicama. Od žene ženama.

dan zena

Što to ima u ženama da su tako stroge i kritične jedna prema drugoj, iako će nedužnom prolazniku izvana sve izgledati veselo i mirisno poput proljetne livade pune poljskog cvijeća, sve će prštati pohvalama i podržavanjem?

Ovih smo se dana, bilo uživo, na događanjima Ladies of New Business, bilo online, putem društvenih mreža, dotakli nekih teških tema. Tema kojih smo svi svjesni, ali ih često ostatak godine potiskujemo te aktualiziramo većinom samo oko Dana žena, iako znamo da je to pogrešan pristup. Od nekih vanjskih faktora koji postavljaju prepreke našem napretku, poput diskriminacije na radnom mjestu temeljem spola, do onih unutarnjih, koji možda nas same koče da idemo dalje, poput nesigurnosti zbog koje ćemo se teže odvažiti da prihvatimo neki novi poslovni izazov.

No, nismo se mnogo dotakli odnosa među samim ženama, poput onih u kojima jedne na drugu stavljamo dodatni pritisak u poslovnom smislu (iako se to događa i u privatnom, ali tu ću temu sada zaobići). Mnoge su od nas pune horor priča o drugim ženama koje su nam zagorčale svakodnevno poslovanje, bilo da je riječ o kolegicama ili nadređenima, što se nerijetko pretače i u privatni život. Često je jedna žena na radnom mjestu daleko stroža i kritičnija prema kolegici, nego što bi to bila prema kolegi. Pogotovo ako je kolegica, po njenom mišljenju, napravila nešto – krivo. Kriva odjevna kombinacija? Tipfeler u prezentaciji? Previše uzrečica u izlaganju? Oh, ne!

Neuspjeh nije prihvatljiv. A tek neuspjeh žene

U poslovnom je svijetu neuspjeh nešto neprihvatljivo, posebno na ovom području. Iako se u startup kulturi neuspjehu sve češće pristupa na način da je to nešto iz čega se mnogo toga može naučiti (Fail Fast, Fail Often pristup), kod nas bi se moglo izmijeniti nekoliko generacija prije no što se na neuspjeh prestane gledati poprijeko.

No, neuspjeh jedne žene kroz oči druge žene nešto je sasvim… Drugo. Kako to obično biva, percepcija takvog neuspjeha često je višestruko kompliciranija. Uz dužnu čast iznimkama.

Kad jedna žena uoči ili zaključi da je druga bila u nečemu neuspješna, bilo da je riječ o nečemu krupnome, što može utjecati na poslovanje cijele organizacije, ili nekoj nebitnoj sitnici, poput gore spomenutog tipfelera u prezentaciji, osjećaji i reakcije postaju komplicirane na mnogo razina. Možda će doći do naslađivanja jer je NJEN neuspjeh potvrdio sve ono što smo do sada mislili ili naslućivali o NJOJ, bit će tu i doza suosjećanja s NJOM jer smo se i same, dok smo bile neiskusnije i mlađe, možda našle u sličnoj situaciji (iako si sada to nikad ne bismo dopustile), s treće ćemo možda biti daleko oštrije prema NJENOM neuspjehu jer imamo dojam da će okolina pomisliti i da su sve ostale žene jednako nesposobne zato što jedna nije u nečemu uspjela, odnosno da će pomisliti i da smo mi same – neuspješne, s četvrte strane će se naći onih koje će NJEN neuspjeh okrenuti u vlastitu korist i pokazati se u što boljem svjetlu, s pete strane…

Žene su više izložene kritikama

Priča ne staje tu. Pogodit će nas i uspjeh druge žene, jer ćemo misliti da ga nije zaslužila, odnosno da ga je zaslužila manje od nas, pogodit će nas i kad se druga žena ne trudi dovoljno, jer znamo da može bolje, pogodit će nas kad je druga žena stroga prema nama, jer nema razumijevanja, iako se suočavamo sa sličnim izazovima, pogodit će nas kad druga žena mnogo radi jer ćemo smatrati da zapostavlja svoj osobni život, pogodit će nas kad stavlja osobni život prije karijere, jer…

Žene su u poslovnom svijetu sklonije dobivanju više kritika, i to podjednako od žena i muškaraca, ali čini se da kritika žene upućena drugoj ženi jače zapeče, čime je i njen efekt dublji. Mnoga su istraživanja pokazala i da su žene okrutnije prema drugim ženama, nego prema muškarcima. Činjenica jest da mnogo toga u poslovanju shvaćamo emotivnije i osobnije, zbog čega i jesmo kritičnije. No, dobar dio kritika upućenih prema drugima proizlazi i iz vlastite nesigurnosti, o čemu se u petak također pričalo. Kad smo sigurni u sebe i u ono što radimo, manje ćemo pratiti što drugi, odnosno druge rade i konstantno se uspoređivati s njima. I imati osjećaj da se svaki uspjeh ili neuspjeh drugih žena direktno reflektira i na nas.

Zašto na nas toliko utječe tuđe mišljenje?

Mrski začarani krug kritika i podbadanja možda je teško prekinuti, ali lijepa riječ ili gesta dobar su početak. (Slika: Luka Travaš)

Mrski začarani krug kritika i podbadanja možda je teško prekinuti, ali lijepa riječ ili gesta dobar su početak.
(Slika: Luka Travaš)

Tara Mohr, autorica knjige Playing Big, u jednom je intervjuu izložila zašto na žene toliko utječe tuđe mišljenje, s čime se mogu i složiti. S jedne smo strane duboko orijentirane na međuljudske odnose, čiju kvalitetu duboko cijenimo. Također, lakše “kupimo” informacije iz okoline te ono o čemu drugi razmišljaju, jer su istraživanja pokazala da dublje razumijemo čak i najsuptilniju mimiku od muškaraca.

Tu su i drugi faktori – kritike koje dobivaju žene često su na osobnijoj razini od onih koje dobivaju muškarci, tu su i naučena ponašanja, poput onih da su djevojčice, djevojke, žene mirnije i poslušnije, stoga se na svako “uzburkavanje” voda gleda s podignutom jednom ili dvije obrve, a i činjenica stoji da smo kroz povijest često ovisile o drugima i ovisile o nečijem “odobravanju” kako bismo ostvarile određena prava.

Kompleksno? Imajte na umu da je to samo djelić onoga što je vodilo do trenutka u kojem ste poželjeli frknuti nosom jer je neka kolegica izlanula nešto krivo, po vašem mišljenju, na kakvom sastanku.

A potom zamislite da ste vi na mjestu kolegice. Iako znam da se tamo nikad ne biste našle, jer si nikad ne biste dopustile takav faux pas.

I sad okrenite očima jer sam i sama napravila veliki prijestup i upotrijebila snobovski faux pas.

Možemo ovako unedogled, zar ne? :)

Stanimo na loptu

Drage žene, na današnji Dan žena uz svu ostalu problematiku razmislite i što možete napraviti za kolegicu s 4. kata. Mrski začarani krug kritiziranja iza leđa i u lice teško je prekinuti, ali ljubazna riječ ili gesta dobar su početak.