Slovenska Zemanta dobila novih 3 milijuna dolara za blogerski alat

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Zemanta, slovenska tvrtka koja razvija dodatak koji pomaže blogerima u traženju slikovnih i drugih materijala, dobila je investiciju od 3 milijuna dolara od američkog Square Ventures i britanskog Eden Ventures.

Zemanta je u nekoliko rundi dobila ukupno 6 milijuna dolara za svoj dodatak koji u međuvremenu integriran i na jedan od većih blogerskih servisa Blogger.

Dodatak vam predlaže sadržaje povezane za vaš članak koje možete slobodno koristiti, a dostupan je za Internet Explorer, Firefox, WordPress, Drupal, MovableType i Joomlu. Što će napraviti s novih 3 milijuna dolara investicije?

Zemanta, slovenska tvrtka koja razvija dodatak koji pomaže blogerima u traženju slikovnih i drugih materijala, dobila je investiciju od 3 milijuna dolara od američkog Square Ventures i britanskog Eden Ventures.

Zemanta je u nekoliko rundi dobila ukupno 6 milijuna dolara za svoj dodatak koji u međuvremenu integriran i na jedan od većih blogerskih servisa Blogger. Dodatak vam predlaže sadržaje povezane za vaš članak koje možete slobodno koristiti, a dostupan je za Internet Explorer, Firefox, WordPress, Drupal, MovableType i Joomlu. Što će napraviti s novih 3 milijuna dolara investicije?

Zemantu možete besplatno koristiti, a većim tvrtkama prodaju svoju tehnologiju za kontekstualno povezivanje. Bošjan Špetič, direktor Zemante, naglasio je kako su mnogi blogeri, među njima i poznati investitor Fred Wilson, vrlo brzo otkrili koristi Zemante.

Zemantu koristimo, iako rijetko, na Netokraciji. Radi se o sustavu idealnom za blogere koji nemaju vremena tražiti i smanjivati slike ili otkrivati izvore. Zemanta vuče sadržaje iz više izvora poput Wikipedije, Flickra i Techcrunchovog Crunchbasea.

Zemanta se integrira u popularne preglednike te sustave za upravljanje sadržajem.

Ovisno o tekstu koji pišete Zemanta će vam naći sadržaje koje možete slobodno upotrijebiti, poput slika s Creative Commons licencom. Zemanta će vam slike u tom slučaju automatski i potpisati, čime vam štedi minute, a ponekad i sate.

Tehnologija bitnija od proizvoda

Square Ventures i Eden Ventures su iskusni fondovi rizičnog kapitala na internetskom tržištu. Square je dosad investirao u tvrtke poput Foursquarea, Twittera i Zynge, a Eden u Huddle i UberVu.

Zemanta je prije 3 godine pobijedila na Seedcampu, startup inkubatoru pomoću kojeg su razvili prvu inačicu svog proizvoda. Ove godine su na Seedcampu pobijedili hrvatski GISCloud te bosanska Albia. Prvo su od Seedcampa dobili 100 tisuća dolara u angel investiciji, a kasnije još dvije runde koje su sveukupno dale Zemantinom timu 3 milijuna za daljnji razvoj.

Prvotni poslovni plan predviđao je da će tvrtke koje stvaraju sadržaje plaćati kako bi se pojavile u Zemanti. Zemanta je dosad zainteresirala mnogo blogera, ali i dalje mora razvijati svoj brend među korisnicima kako bi postala dodatak koji će se uvijek spominjati kad se govori o blogovima ili o sustavima za upravljanje sadržaja poput WordPressa i Drupala.

Ne znamo još ništa o profitabilnosti Zemante, ali investitori očito smatraju kako se radi barem o izuzetno korisnoj tehnologiji. Zemantin sustav za kontekstualnu analizu sadržaja mogao bi biti koristan mnogim većim internetskim tvrtkama.

Kao bloger biste svakako trebali isprobati besplatnu Zemantu. Čestitke na investiciji uz želju da se Zemanta nastavi kvalitetno razvijati. Kako vam izgleda Zemanta i jeste li je koristili?