Želite li završiti na popularnim blogovima? Netokracija, Mashable i The Next Web savjetovali na Startup Liveu

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Predstavnici blogova Mashable, The Next Web i Netokracija sudjelovali su na okruglom stolu pod nazivom Bloggers, a Startup’s Best Friend (or Foe), održanim pred auditorijem punim startup entuzijasta na konferenciji StartupLive u Splitu.

Urednik Netokracije, Ivan Brezak Brkan koji je moderirao raspravu na samom je početku postavio pitanje kako se izdvojiti u moru startupa koji pokušavaju doći do toga da ih pokriju globalno popularni blogovi. Naime, kako su rekao Patrick de Laive, suosnivač bloga The Next Weba, njegov blog možda pokrije oko pet posto od ukupnog broja startupa koji pitchaju svoje priče, dok je Stan Schroeder iz Mashable, rekao da je broj još i manji.

The Next Web i Mashable na Netokracijinom panelu (Snimila Marinshe)

Predstavnici blogova Mashable, The Next Web i Netokracija sudjelovali su na okruglom stolu pod nazivom Bloggers, a Startup’s Best Friend (or Foe),  održanim pred auditorijem punim startup entuzijasta  na konferenciji StartupLive u Splitu.

Urednik Netokracije, Ivan Brezak Brkan koji je moderirao raspravu na samom je početku postavio pitanje kako se izdvojiti u moru startupa koji pokušavaju doći do toga da ih pokriju globalno popularni blogovi.  Naime, kako su rekao Patrick de Laive, suosnivač bloga The Next Weba, njegov blog možda pokrije oko pet posto od ukupnog broja startupa koji pitchaju svoje priče, dok je Stan Schroeder iz Mashable, rekao da je broj još i manji.

De Laive je rekao:

Mi pokrivamo startupe iako ne generiraju veliki promet. Međutim, prije pet, šest godina kada bi Mashable ili TechCrunch pisali o nekom blogu, to bi generiralo jako puno prometa na web stranicama startupa. Danas to više ne ide automatski. Međutim, startupi se ipak trebaju truditi još i više, jer blogove prate investitori i veliki mediji.

Schroeder, europski urednik Mashablea objasnio je kako je za male i lokalne startupe teško zainteresirirati široko čitateljstvo i u principu je to moguće uglavnom na dane kada nema velikih vijesti. Kako bi si povećali šanse za objavu, trebali bi poslušati nekoliko savjeta:

Mailovi koje startupi šalju trebaju biti osobniji, nikako generički.  Također, trebaju znati kome pitchaju svoju priču te odraditi svoje istraživanje o ljudima koji rade na blogu, a zatim koncizno i jednostavno reći o čemu je riječ. Pri tome je bitno imati vijest, bilo da se radi o lansiranju novog proizvoda, nove verzije ili izlasku na novo tržište.  Zatim, istaknuo bih kako je jedna od jako bitnih stvari da pišete na dobrom engleskom jeziku. Neka netko pregleda vaše tekstove, jer se greške stalno javljaju, pogotovo kod regionalnih startupa. Ako ne možete sami, potražite stručan savjet, jer vam loš jezik bitno umanjuje šanse.

De Laive se složio kako je e-mail od deset rečenica već jako dug. Treba biti kratak, maksimalno jedan paragraf.  Međutim, ovisi o tipu vijesti. Ako je netko redizajnirao svoju stranicu, to nije vijest na ovoj razini, međutim ako lansira novi proizvod, to je zanimljivije.

Najgore od svega je ako pišete The Nex Webu o novom projektu, pa kažete, hej, evo našeg proizvoda, Mashable je već o tome pisao. Šanse su vam puno veće ako, primjerice, uključite video o tome kako proizvod radi. Razgovarajte s predstavnicima medija na događanjima poput Startup Live. Mi vam možemo dati vrlo dobru uputu.  Jedna od stvari koja je bitna a koju odmah možemo reći jest da nema smisla tražiti da vam međunarodni medij objavi vijest ako nemate ni stranicu na engleskom jeziku.

Svi su se sudionici okruglog stola složili kako treba biti uporan, čak i ako vas odbiju u početku. Savjet koji je dao Patrick de Laive jest da je ponekad dobro raditi na povjerenju s urednicima te im javljati vijesti i slati kvalitetan sadržaj čak i ako se ne radi o vijestima o vlastitom proizvodu. Primjerice, tekst o deset najboljih startupa u Hrvatskoj. To će zanimati svijet.

Snimila Marinshe

U razgovoru o pitanjima ekskluzivnosti, Ivan Brezak Brkan je napomenuo da je bolje ponuditi  ekskluzivnu vijest napravljenu na način da bude jako dobra i kvalitetna, nego da bloger gubi vrijeme s malim vijesticama koje su uvjetovane vremenom objavljivanja. Embargo je u redu ako ste Google, međutim, ako ste mali startup, radije odaberite jedan medij ili blog  i dajte im ekskluzivu.