zagreb auto show

Na Zagreb Auto Showu igrali smo se u pijesku, ali i u tehnološki naprednim autima

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Ako vas zanimaju auti, Zagreb Auto Show je mjesto za vas. Veliki regionalni sajam automobila traje do nedjelje, a na njemu osim sportskih automobila možete isprobati i neke od najnaprednijih tehnologija koje auto industrija može ponuditi.

Auto sajmovi su uvijek posebno iskustvo. Jednostavno ima nešto u tome da šećete oko automobila u koje baš ne možete ući na ulici. U neke od tih limenih zvijeri možete često i sjesti, podesiti sjedalo naprijed i proizvoditi “brm brm” zvukove dok razmišljate kako bi bilo super da ste bogati i možete kupiti barem pet auta koji vam se na sajmu sviđaju.

Ipak, dok neki fotografiraju hostese nabrijanim DSLR fotoaparatima za kojekakve “kolekcije”, mi smo se odlučili ovogodišnji Zagreb Auto Show promotriti iz nešto drugačijeg kuta.

Što se sve može dogoditi u dvije godine? A što ne može…

Kako se Auto Show održava svake dvije godine, od prošlog obilaska sajma i tehnologije u automobilima dogodilo se mnogo inovacija koje su polako našle put i do nešto prihvatljivijih modela. Tehnologije autonomne vožnje našle su put i do automobila srednje klase, a tko zna kako ćemo i što voziti za još dvije godine.

Na prošlom izdanju Auto Showa, prošli smo sajmom u potrazi za zanimljivim tehnološkim rješenjima koja mogu zadovoljiti kriterije i ljubitelja automobila, ali i digitalaca. Mnogo proizvođača automobila na sajmu traži svoje mjesto pod neonskim suncem, ali poglede su ipak ponajviše plijenili oni “standardni” sportski automobili koji još uvijek plijene pažnju svih generacija.

Audi, Seat, Škoda, VW, Mercedes, Bmw, Peugeot, ma svi.

Samo neka je ekrana.

Naime, dok smo prije dvije godine u Audiju A4 gledali u novi tzv. Virtual cockpit koji je bio dostupan u tek nekoliko modela, ove godine smo digitalne “table” instrumenata mogli vidjeti na gotovo svakom modelu iz VW grupe, sve do “malog” Polo GTI-ja. Gledanje u ekrane koji se nalaze na mjestu analognih instrumenata osobno mi se ne čini neko revolucionarno zadovoljstvo, ali mogu reći kako je njihova kvaliteta svakako hvale vrijedna.

Ipak, nisu samo vozila VW grupe prepuna ekrana, trend je očit i kod konkurencije gdje se u novoj Mercedes A klasi (koja je premijerno prikazana u Hrvatskoj) nalaze dva ekrana od nešto više od 10 inča (koja su možda malo previše, ako se mene pita). Bolja mi se čini ideja koju je realizirao Peugeot u novom 508, koji je također prvi puta kod nas, a koristi kombinaciju digitalnih instrumenata s jednim razumno divovskim tabletom u sredini. Također, svjetla mu izvode zanimljiv light show kada zatvorite prtljažnik.

BMW je u svojoj najskupljoj varijanti serije 7 koja košta nešto više od dva i pol milijuna kuna odlučio da su fiksirani tableti za “obične” ljude i ponudio vam tablet koji možete držati u ruci i podešavati funkcije automobila sa stražnjeg sjedišta. Ovo dolazi u “paketu” s magičnom tipkom koja pomiče suvozačevo sjedalo i izbacuje naslon za noge, što su stvari koje donekle i očekujete kada auto platite kao solidnu kuću.

Našem Kreši nikad nije bilo teže suočiti se sa stvarnošću.

Samo hibridno.

Naravno da ekrani nisu jedina stvar na ovome sajmu pa se tako primjećuje porast ponude električnih i hibridnih modela kod velikog broja proizvođača. Nissan Leaf, Renault Zoe i Hyundai Kona EV samo su neki od modela koje možete obići ako želite shvatiti u čemu je fora s tim električnim autima. Jasno, ako ste se odlučili za hibridno vozilo, Toyota je i dalje izuzetan izbor, a na sajmu vam se smiješe svi njihovi elektrificirani modeli.

Ipak, mjesto gdje smo se ponajviše zadržali ovog utorka bio je divovski štand naših prijatelja iz Audija, s kojima smo se družili i prije dvije godine. Zvijezda je ovaj puta, osim sjajnih Audi Sport modela RS3, RS4, RS5 i R8, bio i novi A6, koji je doslovno maleni A8 što je vjerojatno i razlog zašto su ih u Audiju postavili nešto dalje jednog od drugoga.

Automobil na čiji spomen državni službenici i lokalni poduzetnici puštaju suze radosnice mnogo je tehnološki napredniji nego prošla generacija, a interijer modela A6, A7 i A8 odražava Audijeve nove ideje kada je riječ o gore spomenutim ekranima i ugodnosti vožnje.

Pa dobro, jeste stvarno mislili da ću ja pisati tekst bez barem malo gaminga?

Pješčanik za sve generacije

Zanimljiv detalj sajma svakako je bio i Audi VR Sandbox. Jednostavno rečeno, to je pješčanik u kojem se možete voziti u VR-u.

Nešto kompleksnije rečeno, to je VR iskustvo koje kombinira stvarni svijet i VR tako što vam daje mogućnost da stazu koju napravite vlastitim rukama odvozite uz pomoć Oculus Rifta. Staza nije savršena, naravno, i vjerojatno će vam se vrtjeti u glavi kada ju isprobate, ali ovakvo iskustvo je zaista jedinstveno.

Za mene osobno, Auto Show je bio sjajno iskustvo, a iako u nekoliko sati nisam mogao u dovoljno detalja proučiti sve što sam htio, materijala za razmišljanje o budućim trendovima mobilnosti svakako ima. Jedini problem je što ne možete napraviti krug u svakom od modela (haha).

Kada se sve zbroji i oduzme, ne treba trošiti riječi na sajam kada je otvoren još čitav vikend. Svakako preporučujem odlazak i pregledavanje ne samo tehnologija u autima, nego i igranje u pješčaniku i isprobavanje nekih od popratnih sadržaja kojih je i više nego što mislite.