Xbox One S: Poznata konzola u manjem ruhu uz odličan kontroler

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Xbox One S najnoviji je model Microsoftove konzole koja, uz mnogo bolji dizajn nego prethodna, daje i poneku novu stvar, zatezanje “bora” i sveukupno manje dimenzije. No, kakvi su dojmovi nakon korištenja? Doznajte!

naslovna-xbox

Kako bih odmah na početku ovog pregleda Xboxa riješio neke stvari, moram spomenuti kako, iako nisam “konzolaš”, nekako više volim Xbox nego PlayStation. Možda zato što je “egzotičniji” i mnogo ga se teže nalazi kod nas, a i možda zato što mi njegov kontroler jednostavno više odgovara.

Ako ste ikada vidjeli “obični” Xbox One, prvi dojam ovog S modela će vam biti da je jednostavno manji. Klasični One zaista je velik komad hardvera, kojem ni malo u korist ne ide i ogroman power brick koji stoji izvan kontrolera, kao kod prijenosnog računala. Ovo je vjerojatno najlošija ideja koju je Microsoft imao, ali, srećom, novi One S s vašom utičnicom povezuje kabel bez ikakvih crnih komada plastike.

konzola

Možda manje bitno… Ali bijela boja čini konzolu itekako atraktivnom

Ovaj naizgled nebitan detalj zapravo je ono što One S konačno čini zaista kompaktnim i oku ugodnim. Bijela boja konzole zanimljiv je odabir u moru svih onih crnih uređaja kojima smo često okruženi, od televizora i kućnih kina do mobilnih telefona. Zanimljivo.

O dizajnu svih modernih konzola moglo bi se mnogo razgovarati, budući da smo zaista daleko došli od velike sive kutije zvane NES. Xbox One S je zaista lijep, i to je vjerojatno jedino što o njegovom dizajnu trebamo znati.

Naravno, konzola je dobra onoliko koliko je njen kontroler. Zamislite da imate najbolji hardver i najbolje mogućnosti igranja, ali je kontroler… apsolutno jadan. Ta konzola ne bi trajala baš dugo, a ergonomija i feel kontrolera jednako su važni kao i njegov izgled te kvaliteta izrade. Lijepo je znati kako je sve to na najvišem nivou kod Xboxa, a o popularnosti dovoljno govori činjenica kako možete naručiti svoj jedinstveni kontroler s Microsoftove stranice.

kontroler

Korištenje kontrolera za Xbox One S na konzoli, naravno, prilično je jednostavno i intuitivno, ali kontroler zasja čak i kada ga uključite u računalo s Windows 10 sustavom. Jedini problem je što vam za bežično spajanje treba ili:

  • Skupi adapter iz Microsofta
  • Bluetooth adapter

Ako koristite prijenosno računalo, Bluetooth nije problem i vaš kontroler ćete lako spojiti bez ikakvih dodataka.

4K player ili konzola? Zašto ne oboje?

Kada je riječ o stvarima “ispod haube”, najveća novost je mogućnost reprodukcije 4K UHD sadržaja preko, primjerice, Netflixa, ali i reprodukcija UHD Blu-Ray diskova. Ovo je važno zbog toga što većina playera za ovu vrstu sadržaja košta prilično mnogo, a uz Xbox dobijete sve te mogućnosti s konzolom za igranje.

Možemo reći kako je ova tehnologija još uvijek daleka prosječnom kupcu, ali nikako je ne smeta imati ako ste već u mogućnosti. 4K je sve popularniji, a iako je teško očekivati kako će osvojiti svijet, rezolucija koju nudi je zaista zanimljiva stvar za doživjeti.

Iako “pravi” 4K gaming nije nešto što možete na ovom Xboxu, podržava 4K upscaling, tako da će igre svakako izgledati bolje ako već imate 4K televizor. Uz to, Xbox One S podržava i HDR, a igre koje imaju HDR mogućnosti izgledat će neusporedivo bolje.

HDR je možda i važnija tehnologija nego 4K, budući da razliku u rezoluciji ipak nećete primijetiti tako jako kao jače boje i kontrast. Podosta novih igara izlazi upravo s HDR podrškom, a i HDR televizori su sve popularniji pa je ovo tehnologija koja zaista ima potencijal za dobre stvari. Samo preostaje vidjeti kada će prijeći u pravi mainstream.

hdr

SDR (gore) i HDR (dolje) u Forzi Horizon 3. Nebo je plavije, drveće zelenije.

Play Anywhere uz sjajan kontroler

Kada je riječ o iskustvu korištenja ovog Xboxa, bio sam prilično zadovoljan. Ipak, teško je uspoređivati Xbox One S s nekim drugim aktualnim konzolama iz jednostavnog razloga jer su sve više manje sjajne u tome što rade. Ne postoje neke velike stvari prema kojima bi se mogli ravnati, te se sve svodi na iskustvo korištenja.

Ako više volite Xbox kontrolere, poput mene, nema nekog razloga zašto ne biste kupili Xbox One S. Poboljšani kontroler s malo više dometa i lagano teksturiranom donjom stranom kao stvoren je za udobnost i ujedno vjerojatno najvažnija stvar kada je riječ o mome mišljenju o ovoj konzoli.

Istina, Xbox nije bio toliko zastupljen kod nas prethodnih godina i tržište je dosta malo, ali to se polako mijenja tako da možemo očekivati veće pokriće ovim konzolama u narednim mjesecima, pogotovo onim blagdanskim. Primjerice, Tele2 upravo ima ponudu u kojoj ovu konzolu nudi u paketu s igrom FIFA 2017.

Činjenica da vjerojatno dosta vaših prijatelja koristi neku drugu konzolu možda vas odvrati od kupovine, no, s druge strane imate Play Anywhere i mogućnost za igranje nekih naslova poput Quantum Breaka i na PC-ju i na Xboxu. Ovo je ipak nešto što je prevagnulo – mogućnost igranja iste igre na dva mjesta za mene je zaista dobar selling point.

Xbox kontroler nije za svakoga, ali vjerujem kako je One S daleko najbolji korak u pravom smjeru za Microsoft, budući da smanjena konzola s malo više snage i izvrsnim 4K playerom zaista pogađa u središte mojih potreba.

Xbox One S je divan i zanimljiv. Naravno, nikako nije bez mana, ali vrline su mu brojne.

x_box-netokracija-600x270