Rekapitulacija ovogodišnjeg WWDC-a: Ništa revolucionarno za Apple, ali…

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Tjedan je proletio prilično brzo dovevši nas i do zadnjeg dana WWDC-a. I zadnje predavanje je održano, partiji su utihnuli, pokupljene su sve majice i ostali ‘swag’ koji su razni startupi dijelili kako bi skrenuli pažnju na sebe, a većina sudionika već leti natrag svojim domovima – što se ‘networkalo’ se ‘networkalo’.

Apple3

Nakon pet prilično intenzivnih dana ostaje sagledati kakav je dojam ostavio ovogodišnji WWDC. Na raznim forumima trenutno se vode polemike i spekulacije oko toga hoće li iOS 10 poboljšati prodaju iOS uređaja koja u zadnje vrijeme nije tako bajna kao u neka slavnija doba iPhonea.

Ozbiljnija primjena mašinskog učenja

S korisničke strane, očito je da je naglasak stavljen na umjetnu inteligenciju. Apple je krenuo u ozbiljniju primjenu mašinskog učenja nad podacima koje posjeduje i vidi se da u tom segmentu želi dostići Android. Prošle godine smo vidjeli da Apple jako puno ulaže u privatnost korisnika pa su mnogi smatrali da upravo zbog toga Appleova umjetna inteligencija ne može dostići takmaca poput Googlea, jer Google ne mari toliko za privatnost korisnika i masivno ruje po njihovim podacima ne bi li usavršio svoje algoritme.Ove godine Apple je predstavio i objasnio svoju metodu

Ove je godine Apple predstavio i objasnio svoju metodu diferencijalnog sampliranja korisničkih podataka, koje zapravo u potpunosti poštuje privatnost korisnika, ali istovremeno donosi Appleu puni set podataka potreban za unapređenje njihovih algoritama. Na tom polju možemo očekivati da će Apple vrlo brzo napredovati, čak i brže nego s mapama koje su i veliki logistički pothvat.

Bolja integracija aplikacija s iOS-om

What makes a good engineer

Druga stvar koju je Apple ovaj put odlučio pogurati je mogućnost integracije aplikacija u Appleov workflow, tako da ćete sada moći svoju aplikaciju kontaktirati putem Siri, ponuditi dodatne funkcionalnosti aplikacije kroz widgete i funkcionalnije notifikacije te dodati svoju aplikaciju u razne kontekste kada Apple nudi otvaranje specifične aplikacije, kao što je Spotlight ili sugerirane aplikacije na home screenu, mogućnosti integracija u iMessage itd. Većina predavanja na WWDC-u se izravno ili neizravno bavila povećanjem broja integracija vaše aplikacije s iOS sustavom.

Dok ćemo napredak u umjetnoj inteligenciji vidjeti odmah, ali ćemo vjerojatno čekati sljedeći WWDC za najavu poboljšanja, otvaranje integracija za developere dugoročniji je pothvat. U početku ćemo morati dočekati programere da počnu primjenjivati nove API-je, ali kroz godinu će većina programera prigrliti priliku i integrirati svoje aplikacije s Appleom koliko god se bude dalo, poboljšavajući tako korisničko iskustvo na uređajima.

Pojednostavljen rad s digitalnim certifikatima za developere

Coder protest as homeless

Developere će još jamačno jako veseliti dodatno pojednostavljen rad s digitalnim certifikatima potrebnim za razvoj iOS aplikacija, pa možda napokon neće morati gubiti sate i dane raspetljavajući nered u provisioning profilima u XCodeu nastao samo zato jer na projektu kolaborira više developera. Sam je XCode pojačan nekim prilično fantastičnim alatima koji pomažu u debugiranju i optimizaciji postojećih aplikacija.

Swift je dobio konsolidaciju koja će na kraju rezultirati prvo velikim radovima na postojećem Swift kodu kako bi ga se uskladilo sa novim standardima Swifta 3, ali u Swift 3 je ugrađeno obećanje da se sada radi o jeziku kojeg ne čekaju više toliko turbulentne promjene i pozicionira se kao zreo jezik za razan namjene, što će vjerojatno privući još podosta developera koji su još uvijek zapeli u Objective-Cu, čekajući upravo ovu priliku da se uključe u razvoj na novoj jezičnoj platformi. Iz našeg iskustva sa Swiftom, možemo potvrditi da će za korisnike nova promjena vjerojatno rezultirati smanjenjem rušenja aplikacija.

Watch OS je doživio veliku reorganizaciju. Apple je kroz Apple Watch proveo mnoge eksperimente na području nosivih tehnologija i sada jednostavno primjenjuju naučeno i isporučuju značajno redizajniran proizvod tako da će se korisnicima činiti kao da se radi o novom hardveru na njihovim zapešćima. Nešto moćnija grafika koja će biti omogućena na Apple Watchu s novim watch OS-om neminovno će dovesti do veće potrošnje baterije, ali čini se da je to Appleova strateška odluka nakon što su ustanovili da je trenutna interakcija korisnika sa satom prilično kratka (2 sekunde po interakciji), a takvim korištenjem korisniku ostane dobar postotak baterije nepotrošen. Apple je vjerojatno uvidio da je bio preoprezan s grafičkim mogućnostima, a u svrhu očuvanja baterije, te se sada odvažio uvesti energetski “gladnije” tehnologije bez bojazni da će korisniku baterija iscuriti prije kraja dana.

Nije revolucionarno, ali nema veze!

I dok ništa od ovih najava ne djeluje kao nešto revolucionarno, jasno je da Apple kroz ove inkrementalne promjene hvata neke pozicije koje su mu počele izmicati u zadnje vrijeme. Ili riječima, odnosno pjesmom Jamesa Dempseya, kojom je rekapitulirao protekli tjedan:

All the OSes got more refined
no revolutionary changes, but I don’t mind
sometimes those big changes leave you singing the blues
but these are all feature that I’ll actually use.