WordPress je smišljen prije točno 8 godina, a gdje je danas?

Prije 3 godine · Lucijan Blagonić · Izrada web stranica · 8 komentara

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:

WordPress, popularan sustav za upravljanje sadržajem odnosno CMS, pao je na pamet njegovom osnivaču Mattu Mullenwegu prije točno 8 godina zahvaljujući komentaru na njegovom tadašnjem blogu.

Mullenweg je počeo raditi na WordPressu tijekom 2003., a presudan trenutak dogodio se  2004. godine kada se MovableType, tada iznimno popularan CMS, počeo naplaćivati svoju platformu. Tisuće korisnika tada su prešle na WordPress koji je do danas preuzet preko 12 milijuna puta.

Počeo je kao blogerski alat, da bi do danas evoluirao u CMS, pogotovo od WordPressa 3.0 gdje je uveo novitete poput custom post types i custom menu items. Dočekali smo i da se WordPress MU integrirao u sam WordPress što je dodatno pojednostavilo cijelu platformu, pogotovo kada želite pokrenuti više stranica ili blogova na jednoj instalaciji. Matt je 2005. godine pokrenuo je tvrtku Automattic koja i danas, uz jaku zajednicu, razvija WordPress i mnogobrojne dodatke poput najpoznatijeg – Akismeta.

Do danas je razvijeno preko 12 tisuća dodataka koji WordPress pretvaraju u društvenu mrežu ili pridodaju različite funkcionalnosti koje inače nisu podržane. Tako je vrlo jednostavno WordPressu pridodati primjerice statistiku preko plugina WP Stats, forum uz bbPress, galerije ili neke zahtjevnije formulare uz cForms.

Mattu Mullenwegu je WordPress pao na pamet prije 8 godina (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Niti besplatnih tema ne manjka, tako da ih samo WordPress.org ih broji preko 1300. Možete ih instalirati i isprobati izravno iz administracije. Ukoliko ipak želite nešto profesionalnije, možete kupiti neku komercijalnu temu na stranicamam poput WooThemesa, izraditi vlastitu, ili koristiti framework poput Hybrida koji može biti odlična osnova za vašu temu.

Najbitnije za WordPress je iznimno jaka zajednica. WordPress je sa svakom novom verzijom pažljivo slušao i ispunjavao želje i prijedloge svojih korisnika pa se tako i administracija bitno promijenila. Cijela administracija je u inačici  2.5 redizajnirana uz pomoć poznate agencije Happy Cog, da bi već s verzijom 2.7 uveli još poboljšanja i restrukturiranja (horizontalni meni prebačen u vertikalni, pregledniji dashboard i sl.).

WordPress u Hrvatskoj

Prema Avalonovom istraživanju, svaka peta hrvatska web stranica koristi besplatni sustav za upravljanje sadržajem. Iako je Joomla vodeći CMS po istraživanju, WordPress se uglavnom više koristi na novim stranicama i projektima. WordPress se kako vani, tako i u Hrvatskoj koristi na različitim projektima: od blogova poput Gadgeterije i Velike Britanije pa i Netokracije. WordPress možete koristiti i kao punokrvan CMS za zahtjevnije projekte.

WordPress je kroz godine značajno unaprijedio svoje sučelje.

Hrvatska zajednica je poprilično mala i uglavnom se svodi na pojedince i tvrtke koje u svojem poslovanju koriste WordPress kao platformu za izradu stranica svojih klijenata. Trenutno ne postoji neka zajednička inicijativa koja bi okupila WordPress korisnike, developere i dizajnere da zajedno nastupaju i promoviraju WordPress. Nadam se da će se to već u ovoj godini promijeniti…

Na vašem jeziku? Svakako.

WordPress postoji i u hrvatskoj inačici, preveden zajedno s standardnom temom Twenty Ten. Sve je to prevedeno zahvaljujući entuzijazmu sudionika GlotPress projekta koji s svakom inačicom dopunjuju i poboljšavaju postojeće prijevode na desetke jezika. Lokalizacijske datoteke i korak-po-korak vodič dostupni su na hr.wordpress.org.

Iako je “tek” 8 godina star (za usporedbu Drupal je već star 10 godina), WordPress je puno napredovao i zauzeo svoje mjesto na Internetu. Sretan mu rođendan i kvalitetan budući razvoj! Jeste li dosad koristili WordPress?

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:

Pratite li Netokraciju?

 1. Pratite netokraciju svakodnevno kako bi bili u toku s internetskom industrijom i kulturom
 2. Ne želite da vam promaknu trendovi u internetskom marketingu i poslovanju
 3. Želite upoznati najnovije regionalne startupe i investitore koji su ih prepoznali
 4. Ne želite propustiti detaljne analize, reportaže i informacije s bitnih internetskih događanja
 5. Želite znati da što se "događa na internetu", da o tome znate sve!
 • Emailom budite uvijek u toku (i nemojte ništa propustiti - 100% privatno i nikad vas nećemo spamirati)

 • Pratite naš RSS kanal Pratite u Google readeru
 • Pratite nas na Google Plus Dodajte nas u svoje krugove

8 komentara

 1. Nisam u web developmentu tako da se ne kužim baš u te stvari. Jedno vrijeme dok sam imao vremena, igrao sam se sa Joomlom i Djangom. Međutim kad sam probao WordPress, jednostavno sam ostao oduševljen. Došlo mi je da se počnem baviti sa time. Taj WordPress je kao neka navlakuša.

  • WordPress je ono što ja zovem ‘CMS za dizajnere’ :). Relativno je lako izraditi temu i uz odličan codex.wordpress.org i malo poznavanja PHP-a možeš puno napraviti. Administraciju su zaista dobro složili, pa je milina uređivati sadržaj. Doduše, ja bih volio više (ugrađene) kontrole nad HTML modom u editoru, ali vjerojatno postoji neki plugin i za to..

 2. Još jedna stvar koja nije spomenuta je i GNU/GPL licenca pod kojom je WordPress izdan, što ukazuje na snagu opensource projekata i zajednice.

  • Hm, bilo je u originalnom članku, valjda se izgubilo u lekturi :). Ali da, to je jako bitna stvar kod WordPressa, no tu uz zajednicu veliku ulogu igra i sam Automattic koji usmjerava razvoj i dopunjuje cijelu priču (ne bi WordPress bio toliko jak da ga ne koriste veliki igrači, makar i na svojim dedicated serverima).

 3. I’m addicted to WordPress! :)

 4. Ello there!

  Kolega imam neka pitanja u vezi web dizajna… i prilagodbe serveru i CMSu… mijem li dobiti tvoj email kako bih te mogao kontaktirati i postaviti pitanja?

Linkovi na članak

 1. Tweets that mention WordPress je smišljen prije točno 8 godina, a gdje je danas? | Netokracija -- Topsy.com