Webiz svečano otvoren: Google i SEO teme prvog dana

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Drugo izdanje konferencije namenjenoj poslovnoj primeni Interneta Webiz, svečano je otvorena juče u Zrenjaninu. Punoj sali hotela Vojvodina obradio se prvobitno glavni organizator Vladimir Kovač koji je svima poželeo dobrodošlicu te se posebno zahvalio gradskim vlastima bez kojih Webiz ne bi bio moguć.

vladakovac

Vladimir Kovač otvara Webiz (Foto: Žolt Senti)

Drugo izdanje konferencije namenjenoj poslovnoj primeni Interneta Webiz, svečano je otvorena juče u Zrenjaninu. Punoj sali hotela Vojvodina obratio se prvobitno glavni organizator Vladimir Kovač koji je svima poželeo dobrodošlicu te se posebno zahvalio gradskim vlastima bez kojih Webiz ne bi bio moguć.

Ubrzo nakon obraćanja organizacije i gradskih čelnika usledilo je i keynote predavanje Maje Magdelinić iz evropskog predstavništva Google-a u Dublinu, koja je učesnicima govorila više o stvarima koje tek dolaze (The Next Big Thing), a koje nam Internet već sada pruža.

majagoogle

Maja Magdelinić (Foto: Žolt Senti)

Osvrnuvši se na trendove koji u ovom trenutku oblikuju svet, Magdelinić je izjavila da programiranje postaje svakodnevna pojava te da na Zapadu roditelji uveliko upisuju decu na časove programiranja umesto na kurseve plesa ili sviranje instrumenta. Ukoliko ovladaju neophodnim veštinama, ta deca mogu već u tinejdžerkim danima kreirati proizvod koji će koristiti milioni ljudi.

Next Big Thing u Srbiji jeste YouTube?

Izjavivši pred prepunom salom da je YouTube konačno stigao i u Srbiju, tj. pod .RS domenom i sa lokalnom podrškom, Magdelinić je najavila i moguće opcije oglašavanja koje su privukle pažnju znatiželjnih. Kao i kod AdWords oglašavanja i YouTube oglasi mogu da targetuju određenu grupu ljudi dok će In Stream Adds dodatno pomoći pri promociji pre učivatanja samog videa na YouTube-u.

webiz_publika_2

Predavanje Maje Magdelinić privuklo je veliki broj posetilaca

Od ukupnog broja korisnika koji koriste YouTube na svakodnevnom nivou u Srbiji, 67% procenata njih pripada interaktivnoj, kreativnoj i komunikativnoj publici tj. generaciji C kako ih zovu u Google-u. Broj korisnika koji pretražuje informacije pre kupovine nekog proizvoda u Srbiji iznosi 62%.

Kako početi sa SEO optimizacijom?

Nakon Majinog predavanja na scenu je stupio Dejan Petrović, direktor australijske kompanije DejanSEO koja svoja predstavništva ima i u Srbiji i Hrvatskoj. Kao što samo ime kaže kompanija se specijalizuje za SEO optimizaciju, a u proteklih 5 godina imali su više od 150 klijenata na 6 lokacija koji su kupovali pakete u vrednosti od 3,000 do 3,000,000 dolara.

Započevši predavanje uvodom u osnovne pojmove, Petrović je pre svega rekao da je Google algoritam, da su to mašine čiji je način razmišljanja mašinski. Upravo te mašine proteklih godina akvizirale su ogromne količine podataka o svetu (pa i nama) tako da Google danas poseduje i Knowledge Graph, tehnologiju koja povezuje različite pojmove i čini “mašine” zaista pametnim.

dejanseo

Dejan Petrović, DejanSEO (Foto: Žolt Senti)

Mašine odlučuju hoće li se naš proizvod naći prvi vrhu liste pretrage ili pri dnu. Kako Petrović ističe, izuzetno je važno predstaviti sebe ili proizvod onakvim kakvim zaista jeste, a SEO nam može dodatno pomoći kada je u pitanju pozicioniranje organskim putem. Dospeti na prvu stranu Google-a danas nije lako kao što je to nekada bilo, ali je to i dalje presudno ukoliko koristite web za promociju vašeg biznisa.

Ako želite da sakrijete leš stavite ga na drugu stranicu Google pretrage.

Prikazavši uspešne primere različitih slučajeva optimizacije, Dejan je ukazao i na važnost CTA (Call To Action) elementa na samoj stranici, ali i na prvoj stranici pretrage. Pomeranjem različitih elemenata i čineći ih učinkovitijim, u mogućnosti smo da postignemo zaista impresivne rezultate. Takođe, personalizovanjem sadržaja pomoću Google Autorship alata možemo dodatno uticati na klikove budući da se uz sadržaj na prvoj stranici prikazuje i fotografija autora.

Za kraj, Petrović je izjavio da je SEO ustvari lepak koji drži na okupu marketing mix i da nažalost mnogi nisu svesni ove činjenice. Ipak, pravilnom optimizacijom i savladavanjem Google alata, čak i mali biznisi u mogućnosti su da pariraju velikim i tako se izbore sa svoje mesto na lokalnom, ali i globalnom tržištu.