Social media wall - ne samo za zidove

Wallery: Nova verzija Wall of Tweetsa kojim je UX Passion osvojio Davos i druga događanja

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Svatko tko je bio na Netokracijinim događanjima zna da volimo tvitanje uživo te da sve te tvitove, povezane određenim hashtagom, volimo i prikazati na zidu ili kakvom ekranu. Domaći projekt Wall of Tweets uvijek je bio naš izbor za to, ali i izbor mnogih globalnih događanja, kao što je Svjetski gospodarski forum u Davosu ili Smashing konferencija. Ovih je dana zagrebački UX Passion predstavio novu, poboljšanu i dugo dorađivanu inačicu – Wallery.

wallery

Da se nova inačica Wall of Tweetsa priprema, dalo se naslutiti već dugo vremena, a kako bi svojim korisnicima pružili najbolje moguće iskustvo, što je zapravo i specijalnost UX Passiona, prikupljao se feedback kod postojećih korisnika. Wallery je konačno tu, kroz sve novosti proveo me Vibor Cipan, a, prema svemu što sam čula i vidjela, nekako mi se čini da će se one svidjeti ne samo organizatorima događanja, nego svim marketingašima koji u svojim budućim “aktivacijama” žele koristiti hashtagove…

Glavna novost – korisnici mogu sami dizajnirati svoje ‘zidove’…

Samo novo ime kaže da fokus postaje širi od Twittera, a i stvarnih “zidova”, odnosno ekrana koji prikazuju sadržaj s društvenih mreža na samim događanjima. Naime, Wallery omogućuje da se tvitovi, Instagram postovi, a uskoro i drugi sadržaj prikazuju – i na web stranicama i u aplikacijama. I sve to sada sami korisnici mogu sami postaviti, prilagoditi, ugraditi, uz jednostavno sučelje, bez potrebe da se cijelim postavljanjem bavi UX Passionov tim, što je zapravo i bila glavna motivacija za kreiranje novog sustava:

Kad god je netko želio da im napravimo njihov Wall of Tweets, morali smo sve graditi ispočetka. Samim time, skalabilnost je bila limitirana – u prosjeku nam je trebalo između pola i dva sata da sve postavimo, a i više ako je bila riječ o kompleksnom projektu.

…I postavljati ih i na web i u aplikacije

Doduše, i to je napredak od verzija Wall of Tweetsa iz 2009. i 2010. godine, kad je postavljanje znalo trajati cijeli dan ili dva, prisjeća se Vibor, ali bilo je nužno osmisliti model gdje će korisnici sami, uz jednostavno sučelje, ali opet s dovoljno opcija (ovisno o paketu koji je korisnik odabrao), moći kreirati, dizajnirati i postaviti Twitter Social Media Wall na mjesto na koje žele.

Wall of Tweets bio je namijenjen događanjima, ali prepoznali smo da postoji dio tržišta koji bi također mogao koristiti ovu uslugu – to je mogućnost da brendovi objedine svu svoju komunikaciju na društvenim mrežama u obliku huba te da je postave na svoje web stranice ili aplikacije.

Opcije krojene prema dosadašnjim iskustvima korisnika

mm

Osoba koja moderira sadržaj ne mora imati profil na Walleryju – dovoljno je da ima URL te lozinku. Time se sprječava kreiranje nepotrebnih profila za kakve vanjske suradnike.

I doista je jednostavno, uz mnoštvo korisnih sitnica za same korisnike, do kojih se došlo uz iskustvo s prethodnim sustavom. Tako, primjerice, više osoba iz iste organizacije može pristupiti profilu, s različitim ovlastima. A tu je mogućnost da sadržaj moderiraju osobe koje uopće ne moraju imati profil na Walleryju – samo dobiju poveznicu i lozinku te mogu objavljivati, odbijati ili brisati neželjeni sadržaj. Možda se to čini nepotrebnim nekome tko se nije bavio organizacijom događanja, ali u praksi je to dosta važna “sitnica” – tu vrstu poslova obično obavljaju kakvi vanjski suradnici kojima se onda ne mora dati pristup ostalom sadržaju koji organizacija ima na Walleryju niti te osobe moraju kreirati profil “na još jednom alatu”.

Kad smo već kod neželjenog sadržaja, jer je logično da se sadržaj koji se prikazuje na webu ili putem projektora na događanju treba moderirati, tu sve olakšava filtriranje neželjenih riječi ili profila na društvenim mrežama. Također, određene se profile može odmah staviti na “bijelu listu”, kako bi njihovi tvitovi i drugi postovi prolazili nesmetano, odnosno bez moderacije.

Već ponuđeni ili prilagođeni dizajn? Sami birate

wallery-2

Što se tiče izgleda “zida”, mogu se odabrati preddefinirani stilovi, a i prilagoditi postojeći. Osnovne su prilagodbe besplatne, ali za nešto veće potrebe tu su paketi koji se plaćaju. Tako se, primjerice, u besplatnom paketu za pozadinu mogu odabrati samo već ponuđeni vizuali, dok se za prilagodbu vizuala, poput dodavanja logotipa i drugih elemenata, ipak treba platiti.

Od ostalih opcija, treba istaknuti mogućnost određivanja dinamike prikazivanja sadržaja, potom prilagodba njegovog izgleda (primjerice, boja URL-ova da bi bila u skladu s brendingom ili oblik samih “kartica” na kojima se prikazuje pojedinačni sadržaj…), a tu je i možda nužna informacija da je sav sadržaj responzivan (a u sklopu sučelja odmah se može i testirati kako bi izgledao na različitim najčešće korištenim rezolucijama ekrana).

Idući korak – pridobivanje novih (i starih) korisnika

Iz svega što sam vidjela i čula, jasno je da se UX Passionov tim dosta oslanjao na iskustva i povratne informacije svojih korisnika. No, sad ih čeka velik zadatak – pretvaranje korisnika Twitter Walla u korisnike Walleryja, kao i privlačenje novih zainteresiranih osoba. Kako će to učiniti? Pitanje je to za milijun dolara, odgovara mi Vibor, ali i djelomično otkriva što već sada rade:

“Stare” korisnike zapravo već neko vrijeme lagano pripremamo na to da se sprema nešto novo, tako da su mnogi već upoznati s Walleryjem. Za sada nismo pretjerano komunicirali s njima o novostima, poslali smo tek nešto newslettera, te očekujemo prve povratne informacije. No, uskoro krećemo s direktnom promocijom, a prvi put ćemo imati i aktivnu prodaju prema novim potencijalnim korisnicima.

cfol_5

Mnogim postojećim korisnicima, kojih je do sada bilo oko 2000, nova će inačica biti cjenovno prihvatljivija, iako tim i dalje planira nuditi u potpunosti prilagođenu uslugu za zahtjevnije projekte, primjerice, kad se želi prikazivati samo sadržaj iz određenog dijela svijeta.

I to je to – nakon dugo rada Wallery je tu, a ako vas zanima kako izgleda, prijavite se (možete i putem društvenih mreža, kako i priliči ovakvom proizvodu) i besplatno testirajte. Vibor najavljuje i daljnji rad na razvoju proizvoda, dodavanje i drugih opcija te društvenih mreža, a najavljuje se i usmjeravanje prema digital signageu. S obzirom na to da je UX Passion agencija, u takvim je tvrtkama uz klijente uvijek izazovno odvojiti vrijeme na rad na razvoju vlastitog proizvoda, a još je izazovnije kad nema “garancije” da će ta investicija biti isplativa. Samim time, vjerujemo da će cijeniti svaku povratnu informaciju potencijalnih korisnika, a, po do sada viđenom, mnoge će uzeti u obzir pri idućim poboljšavanjima. ;)