Aspira

Otvoreni dan studija računarstva u Splitu: Programiranje nije samo ‘neko kodiranje’

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Budući studenti vjerojatno se upravo sada nalaze u situaciji odabira studija koji će odrediti njihovu daljnju karijeru. Kako bi im olakšala odabir te ih usmjerila prema IT-u, splitska Visoka škola Aspira nedavno je organizirala Otvoreni dan novog studija računarstva smjer – Programskog inženjerstvo.

Splitska Visoka škola Aspira prošli je tjedan organizirala Otvoreni dan novog studija računarstva smjer – Programsko inžnjerstvo. No, zašto novi studij? Prema posljednjim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, za studije računarstva je pet puta veći interes nego što je moguće upisati studenata na nacionalnoj razini. Istovremeno, potražnja za kvalitetnim IT radnicima kontinuirano raste, a prema istraživanju Aspire, očekivani rast zaposlenih u malim i srednjim IT tvrtkama je 77% u sljedeće tri godine.

Računarstvo omogućuje kontakt s vanjskim svijetom

Programsko inženjerstvo zasnovano je na nizu znanja i vještina kako bi studenti bili spremni za sve izazove koji ih čekaju, poput logičkog zaključivanja, algoritamskog razmišljanja, prepoznavanja uzoraka, apstrakcije i rješavanja problema. Napredovanjem kroz studij računarstva studenti će razviti svoje sposobnosti i imati priliku iskoristiti ih u praksi, kako bi bili najbolji, kažu u Aspiri, a voditelj studija dr.sc. Žarko Nožica ističe:

Jako je važno da su ljudi vidjeli da je računarstvo vrlo interesantno i nije “samo neko kodiranje”. Računarstvo omogućuje kontakt s vanjskim svijetom, to je nešto jako živo. Posebnost računarstva je upravo visoka integracija vještina i specijalnih znanja, a to je ono što Aspira nudi svojim studentima Računarstva.

Zanimljiva predavanja i demonstracija projekata

U sklopu Otvorenog dana, u Aspiri su održana i zanimljiva predavanja te demonstracija projekata tvrtki i studentskih radova na platformi Raspberry Pi. Nino Mijač iz tvrtke Manas koji je imao atraktivnu prezentaciju oktokoptera, istaknuo je:

Drago nam je da se otvara još jedan smjer koji će dati kvalitetan kadar, mi svakodnevno tražimo i zapošljavamo nove ljude upravo profila koji će Aspira sada educirati.

Tvrtka Manas ujedno je sudjelovala i u kreiranju studijskog programa, a neki od njihovih zaposlenika bit će i predavači od ove jeseni u Aspiri. A da je Otvoreni dan bio dobra prilika za upoznavanje s mogućnostima škole i stjecanje novih znanja, govore i reakcije sadašnjih, ali i budućih studenata:

Inspirirajuće je bilo biti okružen s ljudima koji su inovativni i tako dobro upućeni u ono što mene zanima.

A ako i vas zanimaju nove tehnologije i stjecanje znanja koja će vam omogućiti bolju konkurentnost na tržištu rada, više informacija o Aspirinim studijskim programiranja može se naći na službenim stranicama škole.