Kako tehnološki ‘venture capital’ izgleda u praksi: Primjer Credo Venturesa

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Ovo je posljednji tekst iz mini serije članaka koji se fokusiraju na ciklus ulaganja u startupe i njegove specifičnosti u CEE regiji – na to kakvi ulagači postoje u našoj regiji te koji iznos ulaganja možete od njih očekivati. Cilj ovog teksta je donekle otkriti što se događa na drugoj strani – kako investitori odlučuju i koja je logika iza njihovog ulaganja. Kako je moje znanje iz prve ruke ograničeno na fond čiji sam dio, možete ga smatrati studijom slučaja. No, sukladno onome što sam vidio i čuo drugdje, ovo bi se moglo primijeniti i na sve ostale fondove. Bez daljnjeg duljenja, predstavljam studiju slučaja Credo Venturesa.

vc

Mislim da sam pročitao dosta toga o teoriji prikupljanja sredstava i rizičnom ulaganju. No, kako ulagači u rizične poslove (venture capitalisti) uopće rade? Kako odlučuju u koga će uložiti i koja je logika iza njihovog razmišljanja?

Ovo je posljednji tekst iz mini serije članaka koji se fokusiraju na ciklus ulaganja u startupe i njegove specifičnosti u CEE regiji – na to kakvi ulagači postoje u našoj regiji te koji iznos ulaganja možete od njih očekivati. Cilj ovog teksta je donekle otkriti što se događa na drugoj strani – kako investitori odlučuju i koja je logika iza njihovog ulaganja. Kako je moje znanje iz prve ruke ograničeno na fond čiji sam dio, možete ga smatrati studijom slučaja. No, sukladno onome što sam vidio i čuo drugdje, ovo bi se moglo primijeniti i na sve ostale fondove. Bez daljnjeg duljenja, predstavljam studiju slučaja Credo Venturesa.

Unutarnje uloge tima

Osnovne informacije o ovome možete pronaći i na našoj stranici, ali cilj ovog teksta je dati bolji uvid i kontekst oko tih informacija. Krenimo od tima. Credo ima tri partnera, dva suradnika, tu je i stažist (ako ste zainteresirani za naš tromjesečni program stažiranja, javite se) i rastući broj venture partnera. U većim fondovima postoji i pozicija između partnera i suradnika, koja se najčešće naziva principalom, a čije se odgovornosti preklapaju onima od partnera i suradnika, koje ću niže opisati.

Partneri su oni “veliki momci” koji donose odluke. Odlučuju koje će prilike Credo iskoristiti i zauzimaju mjesto u odborima tvrtki iz portfelja. Pokušajte što bolje upoznati partnera koji će predvoditi investiciju u vašu tvrtku, i to prije same investicije. Provjerite je li kemija između vas dobra, jer ćete provoditi dosta vremena s tom osobom, i u dobru i u zlu (vjerujte da ćete doživjeti obje faze). Neki uspoređuju investiciju s brakom. Slijedeći tu analogiju, partner koji sjedi u odboru je vaš supružnik. Naviknite se na poligamiju ako dođete do ulaganja iz Serije A ili dalje.

Suradnici podupiru partnere kad god je to potrebno. Mogu imati različite uloge u različitim tvrtkama. Posudio sam ovu listu od Marka Sustera, jer ona točno opisuje uloge u Credu:

 • Prikupljanje ponuda za partnere
 • Prikazivanje ponuda
 • Analiza, podrška, provjera legalnih stvari za ponude koje partner ozbiljno razmatra
 • Podrška i analiza za tvrtke iz portfelja
 • Izgradnja zajednice oko portfelja
 • Pregled industrije
 • Administracija za VC tvrtku
 • Analiza financija VC tvrtke
 • Pomaganje u prisustvovanju VC-eva na ključnim događajima
 • Aktivnosti povezane s alumnijima

Uloga venture partnera u Credo Venturesu je donošenje specifičnog znanja koje je potrebno za investicije. Venture partneri poznaju specifičnosti industrije i način na koji ona funkcionira, a od toga tvrtke iz portfelja mogu imati velike koristi. Oni nisu stalni zaposlenici, nego su bliži kolegama s kojima smo često u dodiru. Naš savjetodavni odbor ima sličnu ulogu, ali iz više perspektive – nekoliko puta godišnje okupljamo potencijalne ulagačke prilike i tvrtke iz portfelja kako bi se upoznali s odborom, koji se sastoji od svjetski poznatih ulagača, poput Esther Dyson, Reshma Sohoni ili Stuart Chapman. Oni nude povratne informacije, mentorstvo i kontakte iz industrije.

Vanjske uloge: Kako tim pomaže tvrtkama iz portfelja?

Kakvu dodatnu vrijednost možete dati mojoj tvrtki? To je jedno od najčešćih pitanja koje dobivam, a koje smatram vrlo dobrim. Odgovor na to pitanje trebao bi biti jedan od ključnih faktora za odlučivanje o tome tko će biti vaš ulagač.

Sad kad je to rečeno, na ovo pitanje vrlo je teško odgovoriti bez klišeja i generičkih izjava. Razlog tomu je činjenica da najveća vrijednost ulagača leži u činjenici da je on jednostavno tamo za osnivače. Vrijednost pravog partnera, koji je na vašoj strani, često je podcijenjena, posebice kad je riječ o osobama koje su osnivači po prvi puta. Biti CEO vrlo je usamljen posao – uvijek morate biti entuzijastični i optimistični pred svojim zaposlenicima. Morate se pojaviti sa svim odgovorima i osmišljenom strategijom. No, istina je da vrlo često nemate sve odgovore ili se nalazite na dnu emocionalnog vrtloga u kojemu se startup neprestano vrti. Ako imate iskusnog ulagača, koji se susreo s time ranije, imate partnera s kojim možete razgovarati o svim pitanjima i strahovima koji vas muče, kad god to poželite. To je velika korist koja je često podcijenjena, osim ako niste već išli sličnim putem. Preporučam da pitate partnera koji će voditi investiciju o tome koliko vremena planira posvetiti tvrtci.

Također, tu su očitiji načini na koje ulagač može dati dodatnu vrijednost, stoga pokušajte pokriti sve ove teme s njima:

 • Otvaranje vrata do korisnika. Postoji više od 30 privatnih investitora koji su proizašli iz najuspješnijih tvrtki u regiji, kao što su AVG Technologies, Avast ili Linet, koji omogućuju Credou otvaranje vrata do velikog broja korisnika. Dodajte to na mrežu koju čini naš tim savjetodavnog odbora i dobit ćete mnoštvo vrata. Nedavni primjer: Na dan kad smo potpisali ugovor o investiciji s Excaliburom, organizirali smo da tim prezentira CTO-u i čelnoj osobi korporativnog razvoja u AVG-u.
 • Pronalazak zaposlenika. Startupi su uvijek u potrazi s tehnološkim i prodajnim talentima. Tvrtka Cognitive Security željela je proširiti seniorski prodajni tim, stoga smo pronašli njihovog potpredsjednika prodaje i prodajnog direktora za zapadnu Europu.
 • Pronalazak komplementarnih ulagača. Nijedan ulagač ne (po)zna sve. Ako kažu ili se ponašaju drugačije, lažu – i sebi i vama. Credo je imao suinvestitora, partnera koji je donio vrijedno znanje svakoj našoj investiciji u prošloj godini, uključujući Index Ventures, Flybridge Capital Partners, Baseline Ventures, Y Soft VC, Kima Ventures, XG Ventures ili Seedcamp.
 • Pružanje operativne podrške. Samo pročitajte popis odgovornosti koje imaju suradnici.

Kako možete provjeriti može li ulagač doista ispuniti sve što je obećao? Jednostavno upitajte tvrtke iz portfelja. Ozbiljno. Nije neuobičajeno da se pita za reference.

Kako gledamo na ulagačke prilike?

Pokušaj da na racionalan način objasnim proces koji je inherentan i pun presudnih poziva i intuicije vrlo je težak. Naravno, imamo strategiju na papiru koju volimo slijediti. I, naravno, pravimo iznimke. To se događa iz razloga što je na kraju dana ključni kriterij koji utječe na odluku o investiciji vrlo subjektivan tim i njegova mogućnost da izvrši ono što je obećano. Bez obzira na to, evo sažetka Credove investicijske strategije:

[table id=13 /]

Preporučam proučavanje ove tablice u kontekstu ulagačkog ciklusa u startupe, o kojem sam pisao u prethodnim tekstovima. Morate imati na umu da je svaka strategija na papiru samo nagovještaj onoga što se doista dogodi. Ako se ulagaču svidi poduzetnik i njegova vizija, uložit će ili u njega ili će mu pronaći pravog ulagača. A čak i ako to ne učini, barem možete prekrižiti tog ulagača s liste potencijalnih izvora financiranja. Ili mu se ne sviđate ili nije dobar ulagač.