Što sam stariji, to mi se manje ‘torrenta’ filmove i serije – zašto?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Ponovno gledanje šeste sezone Game of Thronesa, taman kao priprema za sedmu, ili koja stara epizoda Six Feet Undera koju sam htio gledati noćas, jer nedjelja; jer večer; jer se želim opustiti. Dok bi mi prije nekoliko godina ‘torrenti’ vjerojatno bili prva – ovih dana (odnosno noći) apsolutno su zadnja opcija. Što se promijenilo da ovih dana preferiram(o) ‘streaming’ servise poput HBO GO nad dobrom starom uvalom pirata?

torrentgo

1. Napokon imamo više para, nego vremena

Vjerojatno ste na Imguru ili 9gagu vidjeli istu grafiku kao ja, a koja opisuje odnos vremena i novca kako starimo:

Zaboravih da sam skejtao, mrak! :P

Zaboravih da sam skejtao, mrak! :P

Dok kao srednjoškolci i studenti imamo više vremena da pretražujemo torrente i razne web stranice za baš tu verziju tog filma u to vrijeme, nismo imali para da si priuštimo njegovu DVD verziju s dodacima. I današnji klinci mogu pretraživati opskurnu seriju cijelo popodne, naći lošu verziju pa nastaviti tražiti bolju.

Kad odrastemo, završimo fakultet i imamo posao – rokovi poput onoga za završavanje ovog članka nam ograničavaju vrijeme u kojemu se možemo opustiti. Upravo zato nemam ni vremena ni živaca da nedjelju poslijepodne trošim u uvali pirata da bih našao dovoljno dobru verziju serije koju želim gledati, a zatim i odgovarajuće titlove.

Imam (i imate) pametnije i ugodnije stvari za raditi, zbog čega ćemo u tim trenucima bez imalo problema posegnuti za komercijalnim servisima koji se plaćaju (prihvatljivu cijenu), a rade – odmah.

I to na većem izboru uređaja, ne samo mom računalu:

2. Iako smo naučeni gledati filmove i serije na računalu, želimo ih na mobitelu, Chromecastu i novoj HD televiziji

Upravo su nas torrenti u mladim danima naučili da filmove gledamo – na računalnim ekranima. Starci su gledali svoj program na televiziji u dnevnoj sobi, a mi smo tada naučili nabaviti novi film na DivX-u od lokalnog pirata ili – kad smo dobili dovoljno dobru vezu – skinuti ga i gledati u svojoj sobi na računalu.

Iako nam je možda u redu gledati “televiziju” na računalu, to ne znači da ga preferiramo. Dapače, idemo u ekstreme:

  • Gledanje na mobitelu preferiramo, jer je mobilno (tko bi rekao) i možemo ga gledati gdje želimo i kad gledamo. Pauza za ručak na poslu, zalegnuti u krevetu nakon posla ili WC samo su neke od lokacija koje nam omogućavaju pametne aplikacije komercijalnih streaming servisa. Bolje da ne opisujem koliko sam puta Igru prijestolja gledao na… prijestolju. TMI.
HBO Go iPhoneiMore

HBO GO za iPhone. Jer nekad treba Igru prijestolja pogledati na… Prijestolju.

  • Gledanje na televiziji preferiramo pak zato što sad imamo vlastitu dnevnu sobu u kojoj smo mi glavni, a možemo si priuštiti i HD televiziju na kojoj ćemo vidjeti sve detalje svoje najdraže serije.

Realno, i torrente možemo “prebaciti” na mobilne uređaje ili televiziju uz dodatni trud, ali prednost streaming servisa je što su službeno podržani na popularnim platformama poput Google Chromecasta. Da, nekad nam se dalo igrati povezivanja svega ili svačega, ali umorni nakon dugog dana na poslu ipak preferiramo plug and play.

3. Torrent je nekad bio jedina opcija, a onda je Amerika otkrila Europu

Sjećate se kad smo slinili za dostavom s Amazona, plaćanjem putem PayPala, gledanjem američkih streaming servisa? Nije to bilo tako davno, ali itekako se dobro sjećamo da je jedan od razloga korištenja torrenta bila dostupnost cijelog spektra sadržaja koji nismo mogli naći na legalan način.

I, da, znam, torrent protokol je sam po sebi legalan, ali zbog dostupnosti filmova i serija postao je pseudonim za ilegalan sadržaj koji svi uzimamo zdravo za gotovo.

Ti su nam torrenti dali da nađemo filmove i serije koji ne da nismo mogli naći putem streaming servisa koji nisu bili dostupni u Hrvatskoj, već ni u dućanima. DVD od prekjučer, pobogu!

U međuvremenu su američki zabavni brendovi otkrili Europu te hrvatsko tržište, potpomognuti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, te dali nam na raspolaganje veći broj opcija. Torrent stranice su se s druge strane počele skidati s interneta, tako da su brendovi s kojima smo odrasli poput Kickassa izgubili svoje mjesto pod suncem (iako je u prosincu napravljen do sad najbolji pokušaj povratka) i više nam jednostavno nisu bili opcija.

Nekad nismo imali izbora osim torrenta – danas se bar možemo svađati za čim posegnuti.

4. Koliko god smo se smijali anti-piratskim oglasima, želimo podržati kreativce

Jedna od velikih prednosti napretka tehnologije je i dostupnost procesa snimanja filmova masama pa se tako i mali, i europski, i hrvatski režiseri i scenaristi mogu okušati u stvaranju sljedeće kultne serije. HBO je, primjerice, raspisao First draft natječaj za scenarij serije, a streaming servisi općenito potiču upravo stvaranje novih kvalitetnih, a povoljnijih za producirati serija i filmova

Sjećam se još dobro onih komično dramatičnih anti-piratskih oglasa koji su naše gledanje torrenta uspoređivali s krađom automobila ili torbica starim bakicama:

Koliko god bili naivni i smiješni, s jednim dijelom njihove poruke se itekako mogu danas složiti – treba podržati kreativce ako želimo još kvalitetnih sadržaja.

Isplativost streaming servisa kao platformi za distribuciju sadržaja ovisit će o svakom kreativcu, ali plaćanjem takvog servisa barem (teoretski) ulažemo u kreativce koji će sutra – ili daleko u budućnosti – stvarati sadržaj koji ćemo gledati. Cijena? Sitnica.

5. Nemoj me malwareati!

Sjećate se aXXo torrenta? U svijetu skidanja sadržaja morali smo paziti ne samo na kvalitetu snimke (pfff, iz kina nikada), već i njihovu sigurnost. Iako su se poznati servisi jako trudili s moderiranjem, njihovim padom uslijed tužbi i kontrola nestale su i garancije na koje smo bili naučeni.

Neki pak dodaci, poput Torrents Timea, nisu baš najsigurniji. Analiza Andrewa Sampsona na subredditu /r/Piracy je pokazala kako ovaj dodatak može otkriti vaš pravi IP, ali i dopustiti skidanje u najmanju ruku nesigurnih datoteka.

Hoće li me na sljedećem torrentu dočekati malware? Zašto riskirati…

Nekad smo skidali, danas streamamo!

Torrent protokol je bio ključan za poticanje razvoja dostupnosti sadržaja putem interneta, i danas upravo zahvaljujući našem piratiziranju imamo niz opcija za legalno, ugodno i jednostavnije gledanje filmova i serija putem interneta.

Ne ovismo o seederima, već katalogu proizvoda koji si možemo priuštiti za razumnu cijenu, a garantiranu kvalitetu. Iako smo vjerovali da si to nikad nećemo reći: We’re too old for that shit. Upravo zbog toga u 2017. manje skidamo torrente, a više gledamo – streaming servise – da uživamo i pametnije potrošimo vrijeme koje imamo na raspolaganju!

Želite bolje iskustvo – dok sjedite na prijestolju gledajući Igru prijestolja?

Iskon HBO Premium

Hvala Iskonu što razumije što muči današnje digitalne generacije pa je u sklopu svoje kampanje za HBO Premium i HBO GO podržao upravo ovu raspravu o tome kako se razvio naš ukus što se tiče gledanja filmova i serija putem interneta. Iskon nas, jer nas kuži, stoga do kraja 2017. časti HBO Premium paketom koji uključuje HBO GO opciju koja nam olakšava gledanje ne samo putem iPhonea, iPada i Androida, već i na pametnom televizoru i putem Chromecasta! Također, HBO GO mogu uzeti i korisnici koji nemaju IPTV u svom paketu – također besplatno do kraja godine! ;)