Intervju s Ivonom i Anitom Juka

Imamo prvi film iz regije na Netflixu: ‘Ti mene nosiš’ dostupan 75 milijuna gledatelja!

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Najpopularniji servis za prikazivanje video sadržaja na zahtjev, Netflix, otkupio je prava za prikazivanje hrvatskog filma “Ti mene nosiš”. Time postaje dostupan 75 milijuna gledatelja, a riječ je o prvom filmu iz regije koji je dostupan na ovom servisu. Kako ovakvi servisi utječu na filmsku industriju te smatraju li ovo svojevrsnom pobjedom, i za sebe i za hrvatsku kinematografiju, otkrile su nam u razgovoru redateljica Ivona Juka i producentica Anita Juka.

Netflix Ti mene nosiš

Višestruko nagrađivani film “Ti mene nosiš”, napravljen u produkciji kuće 4 film, prikazuje tri odvojene, ali isprepletene životne priče. Iako se to na prvu možda ne čini netipičnom temom za hrvatsku kinematografiju, mnogo je toga bilo neuobičajeno u ovom filmu. Od toga da traje čak dva i pol sata, preko činjenice da je dosta uzburkao duhove domaće filmske industrije, do samog načina distribucije – u svoj toj neobičnosti možda nije neobično da je upravo ovaj film završio na Netflixu. Anita Juka otkriva kako je do suradnje došlo:

“Ti mene nosiš” prezentiran je Netflixu na European Film Marketu u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Iako su pregovori krenuli još prije 6 mjeseci, cjelokupna procedura dostave video i audio materijala, titlanja na strane jezike, izrade promotivnih materijala trajala je cijelo ovo vrijeme. Izrazito smo sretni što je upravo naš film prvi iz regije kojeg je Netflix kupio i već sama ta činjenicu premašuje naša očekivanja. „Ti mene nosiš“ u ovom trenutku može pogledati preko 75 milijuna ljudi, i to je zaista najveća distribucija nekog hrvatskog filma do sada. Ovo je ogroman uspjeh, i to ne samo za naš film, već za cijelu hrvatsku kinematografiju.

‘Kinematografiju nam vodi organizirana kriminalna hobotnica’

Cijela je priča oko kreiranja filma ponešto netipična, a u nekim se trenutcima činilo da je cijeli domaći filmski sustav bio protiv njega. Znači li pozicioniranje na Netflixu u tom pogledu i svojevrsnu pobjedu? Ivona otvoreno odgovara:

Imate pravo, znači. Bilo bi pogrešno reći cijeli filmski sustav, jer imam mnogo kolega koji su mi pomogli i bez čije podrške mnogo toga ne bih uspjela napraviti. Zapravo, u našoj kinematografiji ima mnogo vrhunskih profesionalaca i divnih ljudi koji pošteno rade svoj posao, ali kinematografiju nam vodi organizirana kriminalna hobotnica koja je jako dobro uigrana, vrti veliki novac i dobro pazi da ih se ne otkrije. Svi koji od toga imaju koristi i lako mogu doći do državnog novca, ne žele se odreći takvih benefita, a među njima su ugledna imena, prvenstveno producenata i redatelja, kao i nažalost sve veći broj onih koji se nisu etablirali, ali koji im se žele dodvoriti i međusobno se itekako pokrivaju. Nakon što se godinama priča o ovome i napokon pokrenutih istraga, shvatili su da osim novca kojeg si međusobno dijele, moraju kupiti i ugled kako bi opravdali tu podjelu novca. I eto otkud odjednom uspjeh hrvatskih filmova na festivalima.

Ivona smatra kako te uspjehe ostvaruju filmovi dokazano osrednjih ili čak loših filmaša, ali koji dolaze iz produkcija kojima se godinama dodjeljuje većina državnog novca za produkciju.

Mi smo među rijetkim produkcijama, kojih doduše ima, koje ne ispune samo prijavnicu na HAVC-u i dobiju milijune, već sami radimo na financiranju filma – od europskih fondova, sponzora do privatnih investitora. Međutim, zato su se svojski potrudili tijekom nastanka ovog filma, a i poslije kad je film izašao, da nas onemoguće u bilo kakvom uspjehu, pogotovo tamo gdje imaju veze. Nije nam se bilo lako boriti protiv institucije koja raspolaže milijunima državnog novca kao ni s njihovom mrežom pojedinaca i drugih institucija, zato je ovo doista pobjeda. Netflix je prepoznao kvalitetu našeg filma i odlučio ga kupiti, smatra ga zanimljivim da ga stavi u ponudu s najvećim blockbusterima u kojima glume planetarno poznati glumci. Ovo je značajno i za naše glumce čiji će rad biti predstavljen široj javnosti, gledateljima u cijelom svijetu, kao i svima koji su radili na filmu, a vjerujem i našoj javnosti, jer se napokon naš film pojavljuje pred svjetskom publikom, ne samo pred elitističkom grupom na nekom festivalu.

Nije zaobilaženje, nego (r)evolucija sustava

Anita objašnjava kako je dosadašnja distribucija hrvatskog filma ograničena – filmovi se većinom prikazuju u art-house kinima, u ograničenom vremenu, ali činjenicu da će “Ti mene nosiš” biti distribuiran putem Netflixa ne smatra “zaobilaženjem” postojećeg sustava, jer je film imao uspješnu distribuciju na inozemnim kinima i međunarodnim festivalima, nego da je to dio revolucije koja se trenutno odvija u filmskom i televizijskom svijetu.

Nove platforme za distribuciju svakako su nova prilika za filmaše. Do sada su nezavisni i inozemni filmovi bili osuđeni na ograničenu distribuciju u Europi, najčešće u nekim manjim art-house kinima, u lošim terminima, s maksimalnom distribucijom u trajanju od dva mjeseca. Ovim putem ne samo da je film dostupan gotovo svima na svijetu koji imaju internetsku vezu i voljni su platiti mjesečnu pretplatu u iznosu od otprilike 8 eura, već će film biti dostupan narednih 5 godina u Netflixovoj ponudi.

Ako već niste uspjeli pogledati film u kinima, bacite oko na trailer i pronađite ga već na – Netflixu.