LTE-A PRo i G.fast

HT razvija tehnologije za brzinu prijenosa podataka veću od 1 gigabita u sekundi

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Devedeset i neke godine puno je toga što se danas događa izgledalo kao znanstvena fantastika, rekao je Boris Drilo, zadužen za CTIO poslove HT-a na jučerašnjem predstavljanju tehnologije superbrzog interneta LTE-A Pro i G.fast. Te tehnologije omogućuju prijenos podataka brzinama većima od 1 gigabita u sekundi, a to znači da će za današnje društvo i proširena stvarnost te upravljanje automobilima i kućanskim aparatima na daljinu ubrzo postati realnost.

rekao je Boris Drilo iz HT-a.

Gigabitne brzine u 4G mobilnoj mreži postaju stvarnost čime se otvara put razvoju nizu uzbudljivih aplikacija koje će oblikovati našu svakodnevicu, rekao je Boris Drilo iz HT-a.

Prognoze kažu da će već 2025. godine društvo potpuno drugačije operirati, a virtualna i proširena stvarnost postat će dio svakodnevice. No, da bi se to i ostvarilo, potrebne su širokopojasne tehnologije koje će podržavati sav taj digitalni promet. Stoga u Hrvatskom Telekomu, u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva te kompanijom Nokia Solutions and Networks, rade na razvoju LTE-A Pro i G.fast tehnologija koje omogućuju prijenos podataka brzinama većima od 1 gigabita.

Riječ je o tehnologijama koje će oblikovati razvoj digitalnog društva Hrvatske, rekao je Boris Drilo, zadužen za CTIO poslove HT-a.

Gigabitne brzine u 4G mobilnoj mreži postaju stvarnost čime se otvara put razvoju nizu uzbudljivih aplikacija koje će oblikovati našu svakodnevicu na potpuno novi način poput virtualne i nadopunjene stvarnosti. Također, pokazali smo da uz optičke mreže koje intenzivno gradimo, putem postojeće bakrene telekomunikacijske infrastrukture koja postoji do svakog kućanstva u Hrvatskoj možemo omogućiti gigabitne brzine pristupa internetu.

Pripreme za 5G

G.fast je relativno nova tehnologija, nastala prije dvije godine, a uz korištenje bakrene mreže postiže brzine pristupa fiksnom internetu od 500 megabita do 1 gigabita u sekundi, što je usporedivo s optičkim pristupom. Na taj način će HT moći brže i jeftinije razviti mrežu ultrabrzog interneta na mjestima gdje još nema potpunog optičkog pristupa. Uz to, konvergencija mobilne i fiksne mreže s LTE-A Pro i G.fast tehnologijama omogućit će potpuni pristup internetu brzo, bilo gdje i u bilo kojem trenutku. To znači da će korisnici moći pristupiti internetu na svim svojim povezivim uređajima, bez ograničenja.

Boris ističe da su ovo sve pripreme za 5G mrežu čije će brzine ići preko 10 gigabita. To je izuzetno važno i za digitalnu ekonomiju jer je digitalizacija budućnost društva, a sve što može biti digitalizirano, bit će povezano, rekao je Željko Hranilović iz HT-a. Iako ideja superbrzog interneta zvuči odlično, još se ne zna kada će te tehnologije biti dostupne za korisnike niti u kakvom paketu usluga ili po kojoj cijeni. Ipak, približavanje 5G mreži zvuči obećavajuće, pogotovo ako uzmemo u obzir na to da živimo ubrzanim ritmom života te, kako kaže Nives Sandri iz Uprave Nokije u Hrvatskoj, nitko nema vremena čekati spajanje.