Čestitam, upravo ste dobili prvu investiciju! Pravi posao tek slijedi

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Čestitam, netko tko vam nije rod ili prijatelj je odlučio da vaša mala (ali draga) kompanija – popularnog naziv startup – vrijedi nešto i dao vam je novac. Dakle, sada je pitanje: ‘Na što potrošiti sve te novce?’ Zar ne? NE!

Ako niste na vrijeme napravili plan o tome kako će vaše poslovanje rasti, ako niste analizirali tržište i konkurenciju i ako se niste okružili s kvalitetnim ljudima… novci nisu problem, novaca neće biti. Ono što generalno imate na raspolaganju je 12 do 18 mjeseci života kompanije. Što napravite u tom periodu će vas definirati te dati investitoru i ostalima oko vas realnu sliku vaših sposobnosti.

Investicija nije krajnji cilj, nego početak

Da se ne lažemo – investicija nije krajnji cilj, to je tek početak. Investitor koji je spreman podržati vas u ostvarenju dogovorenih ciljeva će vas vrlo brzo odbaciti ako mu ‘prodajete priče’ i stvari ne idu po dogovoru. Tretirajte vaše investitore kao partnere inače će stvari vrlo brzo krenuti nizbrdo.

Pametan čovjek je jednom prilikom rekao: ‘Poštovanje nije obavezno, to je nešto što se zasluži kroz proces. U najboljem slučaju možete očekivati pristojnost koja se može nadograditi napretkom’. Smatram da je ovo suprotnost modernom sindromu blogomanije koja promovira svaku investiciju kao konačni uspjeh, a ne usudi se napraviti naknadnu analizu samog poslovanja nakon investicije. Tko zna, par godina ili mjeseci nakon investicije, vaš biznis neće ni postojati.

Neka vas ne lažu, investicija u poduzeće je ogroman teret i odgovornost. To vam je kao da se penjete sami uz strmo brdo, a onda vam netko dođe i baci na leđa dvije tone cementa. Oni koji se popnu će imati širu sliku, ali i snage za dalje. Ako vas ovakav posao zanima, čitajte dalje…

Investitori vole plan i budžet

Stoga počnimo od plana. Svaki investitor voli vidjeti plan i budžet. Ako ste samo nabacali neke cifre da to izgleda kao nešto što bi se investitoru svidjelo, prije ili kasnije to će izaći na vidjelo. Budite spremni konstruktivno objasniti ‘zašto, kada, kako i što ako’ što će vas svakako i pitati svatko tko želi uloži vrijeme, a i novac u vas. Molim vas, nemojte ovo raditi zbog investitora već zbog – sebe.

Nešto što svaki investitor jako cijeni je promišljen pristup u poslovanju. To ohrabruje investitora da nećete muljati s financijama i da ćete brinuti o tuđim novcima kao o svojima. Kada je investitor siguran, onda se može fokusirati na druge stvari kao što su širenje kontakata i promoviranje kompanije što svakako čini dobro svima.

Jedan od mojih omiljenih troškova u budžetu je oprema. Ono što napišete doslovno iskače iz ekrana. Pokušajte me uvjeriti da morate imati najnoviji laptop za slanje emailova. Ili još bolje: da je obavezna ergonomska stolica od 2.000 dolara napravljena od kože jednoroga. Kada poduzeće bude zarađivalo, tada si možete priuštiti malo komfora ili što kažu ‘kulture’ (Ne biste valjda kupovali Rembrandtovu sliku, a da imate loše zidove!?).

Fokusirajte se na tim

U početku se trebate fokusirati na timski rad i posvećenost. Nećete brže ili bolje prodati proizvod ili uslugu s laptopa koji košta 3.000 dolara nego onog od 500 dolara. Nitko ne želi vidjeti pretencioznog direktora (koji sebe naziva CEO) startupa – žele vidjeti nekoga tko će gurati i podržavati svoj tim i ponijeti one vreće cementa. I da, titule vam ne znače ništa. Ono što radite, to vas čini onim što ste, a ne titula.