'Ispekli' startupe sa stotinama tisuća korisnika

Startup Bakery Senka Rašića u 2 će mjeseca ‘ispeći’ vašu ideju do stvarnosti

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Na startup natjecanjima često se mogu sresti startupi koji možda imaju odličnu ideju, ali nisu dobro ili uopće istražili tržište, a iako aplikacija ili proizvod iz tehničke perspektive mogu funkcionirati odlično, tim ne zna kako doći do korisnika. Kako bi tome stao na kraj, Senko Rašić sa svojom tvrtkom za web development Dobar Kod, odlučio je pokrenuti agenciju za startupe – Startup Bakery.

startupbakerybiz

Ideja iza Startup Bakeryja je ne samo da pruži tehničku podršku, nego i da pomogne oko razrade ideje, pristupa tržištu i svega ostaloga što je ključno za pokretanje jednog startupa.

Senko Rašić, osnivač zagrebačke tvrtke za web development Dobar Kod koja broji 15-ak zaposlenih, mnogima u IT zajednici poznat je otprije po zanimljivim aplikacijama i servisima kao što je VideoPaste.us, no sada je svjetlo dana ugledao njegov novi projekt, svojevrsna agencija za startupeStartup Bakery. O čemu je točno riječ? Senko objašnjava:

Ideja Startup Bakeryja je da bude ‘one-stop shop za first-time foundere’, odnosno da pružimo ne samo tehničku/developersku podršku nego i pomognemo oko razrade ideja, projekta, pristupa tržištu i svega ostaloga što je ključno za uspješno pokretanje jednog startupa.

Osnivači griješe s poslovnim planom

Naglašava da je do ideje došlo iz iskustva s osnivačima s kojima su često radili implementaciju, a gdje se pokazalo da su rizici najmanji u tehničkom, odnosno programerskom dijelu.

Uzroci neuspjeha uvijek su bili u nedovoljno razrađenoj ideji ili promašenom poslovnom planu. Iz frustracije se rodila želja da founderima pomognemo i na tom području. Stoga je Startup Bakery zapravo naš razvojni proces, strukturiran i upakiran u specifični proizvod.

Senko podsjeća da je Dobar Kod radio s raznim startupima poput Stormpatha, cloud-based identity management platforme iz Kalifornije koja je nedavno objavila akviziciju. No tu su i neki vlastiti uspješni projekti: Naslovnica.info, news agregator kupljen od strane 24sata, zatim AWW, shared online whiteboard te MusicBox, glazbeni servis prilagođen potrebama ugostitelja i trgovaca.

Na njima smo ‘oštrili zanat’ odnosno upotrebljavali iste metode i stjecali dragocjena iskustva koje sada želimo podijeliti sa drugima.

Od ideje do MVP-a u 2 mjeseca

Govoreći o tome kako izgleda proces rada kad im se javi neki startup, odnosno netko s idejom, Senko objašnjava da je prva stvar koja ih zanima koliko je razrađena ideja koju osnivač ima. Zbog toga osnivači na početku trebaju ispuniti kratki upitnik o proizvodu i tržištu. Na osnovu toga u Startup Bakeryju se pripremaju za poziv s osnivačima gdje daju svoj feedback i predlažu načine realizacije. Ujedno, to je prilika za osnivače da vide žele li raditi s nama, ističe Senko.

Nakon toga slažemo plan akcije, čiji je cilj u dva mjeseca i uz što manje troška testirati inicijalnu ideju, pretpostavke o potražnji i tržištu i postaviti osnovnu verziju proizvoda online. Svaki startup se donekle razlikuje pa i taj plan nije fiksan – negdje će možda sama implementacija biti najmanji dio posla, dok će negdje founderi imati već vrlo kvalitetno razrađenu ideju, a većina posla će biti programiranje.

Tim se slaže prema specifičnostima startupa

Senko Rašić uveo nas je u razvoj za Maemo (Snimio Hrvoje Mihajlic)Hrvoje Mihajlic/Arhiva

Senko je otprije poznat u IT zajednici, a njegov novi projekt Startup Bakery nastao je na temelju rada s brojnim startupima gdje se pokazalo da je najmanji problem bila tehnička izvedba, a puno veći nedovoljno razrađena ideja ili manjkav poslovni plan.

Govoreći o tome koliko je ljudi uključeno u rad Startup Bakeryja, Senko kaže da se na svakom projektu tim slaže prema specifičnostima startupa. Uz Senka kao voditelja projekta, tu su još dizajner, frontend/backend developeri i osoba zadužena za marketing.

Cilj Startup Bakeryja je baš imati proces kroz koji će founderi proći i nakon kojeg će imati nekakav rezultat. Naravno, može se dogoditi da tijekom rada iz bilo kojeg razloga odustanu, primjerice ako se u detaljnoj analizi pokaže da je problem pretežak, da nema dovoljno interesa i slično, ili toliko promijene priču (naprave pivot) da nema smisla dalje nastavljati. U tom slučaju zaustavljamo se prije zadnjeg koraka, no za nas je i to pozitivan rezultat – to znači da su founderi otkrili probleme prije nego što su potrošili previše vremena i novca.

Javiti im se mogu startupi iz bilo kojeg područja, kaže Senko i napominje kako je bitno istaknuti da od osnivača očekuju domensko znanje i uvid u probleme koje mogu riješiti, a da su oni tu da pomognu iz toga stvoriti proizvod i startup.

Od startupa s kojima su do sada radili, izdvaja CharityStorm, odnosno Funder s kojim imaju dužu suradnju. Riječ je o startupu koji je krenuo s ciljem da bude jednostavna platforma za crowd-fundraising za dobrotvorne ustanove, no s vremenom su se proširili i sada raznim organizacijama omogućavaju skupljanje donacija.

Za CharityStorm smo pokrivali većinom tehnički dio priče, ali smo imali i ‘front-row seat’ u izazove pred kojima se nalaze uspješni startupi.

Startup Bakery neće samo slijepo isprogramirati proizvod

Kad je riječ o konkurenciji, Senko kaže da su to različite development agencije te slični ‘build a MVP a month’ projekti.

Ono po čemu se Startup Bakery razlikuje od njih je da nije servis koji će slijepo isprogramirati proizvod bez brige je li to pravi proizvod i hoće li startup u stvari uspjeti, nego je proces koji primarno pomaže s postavljanjem ideje na noge, a tek onda s implementacijom.

Dodaje da se u tom dijelu preklapaju s različitim hackathonima, inkubatorima i akceleratorima, ali da se oni pak većinom baziraju na tome da developere nauče kako voditi startup.

Niti jedni niti drugi zapravo nisu dobar fit za potencijalne foundere koji niti su tehnički potkovani, niti imaju već iskustva u pokretanju startupa, ali imaju potencijalno dobru ideju. A takvih ima najviše.

Je li domaće tržište zrelo za agenciju za startupe?

Za kraj, upitala sam Senka, u kojoj mjeri smatra da je domaće tržište zrelo za svojevrsnu agenciju za startupe.

Mislim da možemo biti korisni i domaćim poduzetnicima — ako ništa drugo, zato da one s nerealnim idejama (besplatno) ‘spustimo’ na zemlju i uštedimo im novce. ;) Ali zapravo nam je svejedno otkud su nam potencijalni korisnici – u San Franciscu, Hong Kongu ili Zagrebu, zbog toga što svi imaju jednaku šansu nastupati na globalnom tržištu.

Tek smo počeli pa nam je prvi korak pokazati da servis, u ovakom obliku, ima smisla te da postoji dovoljan interes tržišta. U tom smo aspektu sami svoj korisnik :-)

Pa ako imate dobru ideju, ali znate da ona nije dovoljno da biste promijenili svijet i treba vam pomoć u njenoj realizaciji, možda vam baš Startup Bakery pomogne ‘ispeći’ vlastiti startup! ;)