Kada je pravo vreme za pokretanje startupa i koja je uloga države u tom procesu?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Treći i poslednji dan konferencije Webiz koja je preko vikenda održana u Zrenjaninu, posvećen je bio temama iz oblasti Internet preduzetništva i startup kompanija. Kada je pravo vreme za pokretanje kompanije i može li se to učinti iz Srbije, iz studentske sobe ili stana vaših roditelja? Predavači su probali da odgonetnu ova pitanja.

daniel

Daniel Ackermann, CEO Degordian (Foto: Žolt Senti)

Treći i poslednji dan konferencije Webiz koja je preko vikenda održana u Zrenjaninu, posvećen je bio temama iz oblasti Internet preduzetništva i startup kompanija. Kada je pravo vreme za pokretanje kompanije i može li se to učinti iz Srbije, iz studentske sobe ili stana vaših roditelja? Predavači su probali da odgonetnu ova pitanja.

Otvorivši poslednji dan konferenciji, Daniel Ackermann CEO Degordiana započeo je pričom o nastanku agencije Degordian tj. bivšeg iSTUDIJA koji je nedavno rebrendiran. Kompanija je nastala pre nešto više od 5 godina kao ideja grupe studenata koji su krenuli da koriste Facebook u svrhe promocije sopstvenog studnetskog servisa.

Iako je mnogo događaja vezano za rad ove kompanije, Daniel je istakao da su od samog starta stečeni kapital ulagali u dalji razvoj biznisa iz kojeg su izašla i dva proizvoda – Socialpuzzle i Mediatookit. Shvativši da finansiranje sopstvenog rasta nije dovoljno za dalji razvoj kompanije, Degordian je prethodne godine uzeo investiciju od slovanačke Venture Capital firme RSG Capital u iznosu do 1 miliona evra.

Danas, Degordian posluje kao full service media agency fokusirana upravo na performanse. Jedna je od 4 kompanije na čitavom svetu koja poseduje sve sertifikate of strane Facebooka i Googlea, a zahvaljujući rebrendiranju, u mogućnosti su da se okrenu i globalnom tržištu. Do kraja godine planiraju otvaranje predstavništva na tri nove lokacije širom Evrope.

Lepo je biti preduzetnik, ali šta kada zagusti?

Svakako predavač koji je izazvao najviše reakcija, Srđan Erceg iz agencije HUGE Media održao je predavanje pod nazivom “Kako do uspeha”. Danas svako misli da je sexy biti preduzetnik i vlasnik sopstvenog vremena, ali mišljenje se znatno menja kada nastupe teška vremena i kada se suočite sa finansijskim izazovima od kojih i najduža prijateljstva pucaju.

srđanerceg

Srđan Erceg, HUGE Media (Foto: Žolt Senti)

Erceg je prisutnima rekao da je Huge Media nastala 2008. godine kao partnerstvo četiri osvaniča koji su rešili da osnuju agenciju za digitalno oglašavanje. Počevši sa 500 evra kapitala HUGE danas ima profit od čak 700.000 evra, podatak koji je Srđan rado podelio sa publikom izjavivši pritom da je svaki evro krvavo zarađen i da se posao radi isključivo zbog novca te da novac nije “stvar o kojoj se ne treba govoriti”.

Kada su zaposleni u pitanju uvek treba upošljavati bolje i pametnije od sebe. Obaveza je šefa da se postara da plate dospevaju na vreme i da su zaposleni srećni, a to često zahteva i najviše rada u čitavoj kompaniji. Posao od 9 do 5 ne postoji u životima uspešnih preduzetnika dok je uspešan biznis veoma neizvesna stvar koja zahteva maksimalnu posvećenost, zaključio je Erceg pre nego što je na zahtev publike “uživo prenosio trku Formule 1”.

Vaša ideja ne treba da čeka, ljudski je failovati

Poslednji blok predavanja fokusirao se na izgradnju startup kompanija. Nikola Vučićević, osniač servisa brides2bride izjavio je da je izuzetno važno raditi na sebi i na savladavanju novih, kao i usavršavanju sopstenih veština. Pokretanje svog prvog startupa svakako nije uslovljeno godinama, a iz svakog poraza sledi jedna nova, važna lekcija koja će vam pomoći kasnije, izjavio je Nikola.

nikolav_webiz

Nikola Vučićević, brides2bride (Foto: Žolt Senti)

Publici se takođe obratio i Boris Krstović koji je premijerno predstavio Devanu, nove ime kompanije Prelovac Media. Krstović je izjavio da domaći i regionalni startupi moraju zajedno da rade na razmeni ideja i izgradnji ekosistema koji će pomoći budućim generacijama tehnoloških preduzetnika sa ovih prostora.

Za kraj, prisutni su mogli da čuju i diskusiju na temu pokretanja kompanije u Srbiji. Panel sačinjen od iskusnih srpskih IT preduzetnika Borisa Krstovića, Nikole Vučićevića i Vujadina Divjaka zaključio je da je edukacija van formalnih ustanova ključna za razvoj preduzetništva kao i da celokupno društvo ne treba previše da očekuje od države kada je u pitanju podsticaj startup kompanija.

Pokrenuti uspešan biznis, dakle, moguće je i u Srbiji ali ništa ne dolazi preko noći. Potrebno je uložiti puno truda i rada kako bi razvili uspešan biznis koji na kraju dana zahteva dalje inovacije i konstantno usavršavanje onih koji stoje iza njega.