'NAŠ ČOVJEK' U POPULARNOM SVJETSKOM MEDIJU

Stanislav Šredl, Mashable: Mediji moraju ponuditi ono što čitatelji trebaju, ne ono što oni žele

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Stanislav Šredl, IT novinar, rođeni Rabljanin s privremenom adresom u Zagrebu, nedavno je napredovao do pozicije Senior Editora na Mashableu, jednom od vodećih globalnih medija za digitalnu generaciju gdje pod imenom Stan Schroeder piše tekstove i bavi se uredničkim radom već od 2007.

Stanislav Sredl1

Stanislav Šredl postao je Senior Editor u Mashableu (foto: Stan Schroeder, Facebook).

Šredl je “davne” 2006. pokrenuo blog Franticindustries koji je pokrivao vrlo sličan spektar tema kao i Mashable: web 2.0, internet i tehnologija s ponekom “offbeat” pričom. Blog je bio čitan i uspješan, međutim Stanislav se nije imao vremena baviti poslovnom stranom projekta. Preko zajedničkog online poznanika upoznao je Petea Cashmorea, osnivača i direktora Mashablea koji mu je predložio suradnju. Za probu je napisao nekolicinu postova, a ostalo je povijest:

Prvo sam pisao povremeno, a kasnije je taj angažman postajao sve ozbiljniji. Nakon nekog vremena ugasio sam svoj blog jer sam shvatio da nema smisla pokrivati identične teme na dva različita mjesta.

Stanislav objašnjava svoj “pseudonim” (Stan Schroeder):

Ime je došlo prije Mashablea, kad sam pokrenuo vlastiti blog. Kvačica me živcirala, nije bilo slova š u nekom fontu koji je meni trebao. Onda sam shvatio da to ime nijedan stranac ionako neće znati izgovoriti. Našao sam neku varijantu koja je najsličnija mom pravom imenu, a da na engleskom bude malo čitljivija, i to mi je ostalo do danas.

U Mashableu je dugo radio kao European Editor pokrivajući “europske” teme, a nedavno je napredovao do pozicije starijeg urednika, odnosno, Senior EditoraNa novom radnom mjestu brzo se snašao, a veseli se što će mu ono omogućiti malo više vremena za pisanje:

Moja je pozicija u Mashableu specifična, jer sam tamo jako dugo i poznam više manje sve procese koji se tiču proizvodnje sadržaja, pa se prilagođavam tome kako se naš internacionalni tim mijenja. S otvaranjem ureda u Sydneyu i Londonu i neprestanim širenjem tih timova količina sadržaja koju proizvodimo u europskoj vremenskoj zoni strahovito se povećala, pa sam se u posljednje vrijeme bavio manje pisanjem, a više uređivanjem. U budućnosti bih trebao imati malo više vremena za pisanje.

Šredl je izvorno tehnološki novinar koji danas pokriva široki spektar tema. Kako podnosi ovu “tranziciju” i o čemu najradije piše:

Tehnologija je danas dio svega i ja zapravo i dalje pišem o tehnološkim temama. Evo, gledam tekstove koje sam objavio u zadnjih mjesec dana. Jedan je o Ikei i njihovom podmetaču s džepom za pametni telefon. Drugi je o Turskoj blokadi Twittera, a treći je o ženi koja je rodila u automobilu, a muž je to snimio GoPro kamerom. To su sve stvari koje se nisu mogle dogoditi prije 10 godina i upravo takve priče, koje govore o tome kako tehnologija mijenja način na koji živimo, su mi najzanimljivije.

Stanislav Sredl 3

“Tehnologija je danas dio svega, a ja volim pisati o tome.” (foto: Mario Poje).

Kako biti brži, bolji, zanimljiviji od drugih medija?

Mashable je jedan od vodećih svjetskih medija nove generacije kojeg mjesečno čita 42 milijuna čitatelja diljem svijeta. Stanislav smatra da su ključ njegova uspjeha upravo fleksibilnost i spremnost na promjene, a bez obzira na trenutnu krizu u monetizaciji digitalnih medija drži da će kvalitetan sadržaj i dobro vođeni sajtovi uvijek naći put do oglašivača. Ali kako stvoriti takav sadržaj?

Pretpostavimo da su brzina i kvaliteta tu. Sad tek, zapravo, stvari postaju zanimljive. Možete pokušati napasti istu stvar sa svih mogućih kuteva. Možete tražiti neki posve novi i neočekivani kut. Možete pričekati par dana da se svi ispucaju pa napraviti izrazito temeljitu analizu. Imate sto mogućnosti. Osobno, uvijek sam najviše volio približiti kompleksnu ili dosadnu materiju prosječnom čitatelju.

Stanislav tvrdi kako i ‘navlakuše’ moraju biti kvalitetne, a optimalnu ravnotežu između njih i dubljeg sadržaja vidi upravo u tome – neka i clickbaitovi, ako ih prakticirate, donose barem minimalnu dodanu vrijednost za čitatelja.

Novinarski rad podcijenjen? Ovisi gdje.

I dok u Hrvatskoj svjedočimo gotovo katastrofalnoj situaciji u klasičnom novinarstvu (novinari su loše plaćeni, izloženi pritiscima izvana i iznutra, a njihov rad je općenito podcijenjen), nije svugdje tako. Šredl komentira:

Novinarski rad podcijenjen? Ovisi gdje. U Hrvatskoj postoji vrlo ozbiljna i duboka kriza medija. Mislim da se to strahovito negativno reflektira na novinarsku profesiju. Vani su stvari dosta drugačije. Otkad radim za Mashable, ne osjećam se podcijenjeno.

Mnogi mediji nove generacije (a sve više i oni stariji) prakticiraju nove medijske modele pa ćemo danas sve češće sresti tzv. community supported medije, odnosno, medije koji za kvalitetan sadržaj bez oglasa i istraživačko novinarstvo prikupljaju sredstva čitatelja. Šredl komentira ovaj trend:

Sklon sam krilatici da ljudima treba dati ono što im treba, a ne ono što žele. Nisam siguran da ljudi znaju što žele od medija. Drugi problem je što su mediji skup sport, pogotovo na duge staze. Treći problem je što je to zapravo prodavanje pretplate unaprijed, no što kad istekne prva godina pretplate? Ne bih htio da ovo zvuči pesimistično. Znam da su neki europski mediji imali uspjeha s crowdfundingom. Kao i vi, zainteresiran sam u kojem će se smjeru to dalje razvijati.

Stanislav Sredl 3

“Tajna Mashableovog uspjeha je u spremnosti na promjene”, tvrdi Šredl. (foto: Stan Schroeder, Facebook)

‘Kad sam prvi put isprobao Snapchat, shvatio sam da sam star’

Mlađa generacija, tzv. “digital natives” danas drugačije konzumira medije. Kako doprijeti do njih?

Ovo mi je zanimljivo pitanje jer uopće ne znam odgovor. Nakon što je Snapchat postao ogroman, isprobao sam taj servis i po prvi puta u životu sam se osjećao staro. Uopće ne razumijem Snapchat, a klinci ga obožavaju. No mogu reći da Mashable ima snažnu prisutnost na Snapchatu. To je, valjda, ujedno i odgovor: Drži korak sa svojom publikom na svim platformama.

Budućnost je u kriptovalutama i jeftinim, jednostavnim gadgetima

Stanislav živi od praćenja tehnoloških trendova, a za 2016. godinu najavljuje sljedeće:

Kriptovalute, virtualna realnost, autonomni automobili, dronovi i promjene paradigmi na području internetske sigurnosti i privatnosti.

A koji su mu omiljeni gadgeti? :)

Volim Appleove uređaje. Iz mog iskustva, jednostavno rade bolje od drugih, sličnih uređaja. Imam MacBook Air, iPhone 6 Plus i iPad mini. Unatoč manama, drag mi je i moj Suunto Ambit3, čisto zato što je neuništiv, mogu s njim u planine i pod vodu. Ali moj najomiljeniji gadget je Kindle Paperwhite. Imam ozbiljnih problema s “overloadom” informacija i zato je gadget koji ti ne da da radiš gotovo išta drugo osim da čitaš knjigu za mene savršen. Očekujem više takvih gadgeta u budućnosti, jeftinih i fokusiranih na jednu ili dvije aktivnosti.