Zašto Snapchatom dosežete ‘klince’ koje Instagram pričama nikad nećete

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Nema sumnje da će Snapchat i dalje biti zanimljiv klincima, unatoč Instagramovom trudu da kopira njegove dijelove u moćniju insta-cjelinu. No, što Snapchat i dalje nudi, ne samo svojim korisnicima, nego i nama kao digitalnim profesionalcima? Kreativnije oglase, nove medije, jedistven pristup? Zašto ćemo u 2017. – još više, a ne manje, profesionalno koristiti ‘snap’?

instagramsnap_1naslovna

Napomena: Ovo je drugi dio usporedbe nedavno predstavljenih Instagram priča i Snapchata – prije čitanja svakako pročitajte prvi dio

Kad Instagram i Facebook nađu “novu najbolju stvar”, novu mogućnost ili aplikaciju za koju mladi nisu čuli ili bez koje ne mogu živjeti, tek tada će im poći za rukom postati the next big thing i osvojiti nove generacije. Dok to ne učine, ostaje činiti samo ono što već trenutno i rade – pokušavati kopirati Instagram pretvarajući ga u “Snapchat za roditelje” – kombinaciju previše različitih mogućnosti koje ne odgovaraju karakteru aplikacije.

Snapchat medijima nudi jedinstvenu platformu

Ne zaboravite da su mediji na Snapchatu i da svakodnevno stvaraju jedinstven sadržaj. U partnerstvu s mainstream medijima, Snapchat donosi posebno strukturirane sadržaje svojoj publici kroz opciju Discover.

Kombiniraju se najbolje grafike, video materijali, fotke, glazba, članci kako bi sadržaj bio što kreativniji i zabavniji – prilagođen Snapchatu. U suprotnom, ne bi bilo iznenađujuće da Snapchatov CEO odluči bilo koji od Discover kanala jednostavno ukloniti jer sadržaj koji ste servirali Snapchat publici nije bio dovoljno zanimljiv, ni jedinstven – jednostavno nije “snapchatast”. Yahoo bi vam o tome mogao reći nešto više. Naime, Yahoo je bio Snapchatov Discover partner te je s iste pozicije naglo uklonjen nakon što je zaključeno kako se ne uspijeva povezati s ključnom publikom milenijalaca.

Neke tvrtke, kao što su Refinery29, Fusion, The Wall Street Journal, okupile su timove od 5 do 10 osoba koje rade isključivo na Snapchat Discover kanalu, dok se za Instagram jednostavno slažu lijepe slike, kao i na Facebooku. U pitanju je, dakako, obveza i ulaganje koje se isplati tim medijima, s obzirom na to da dosežu publiku koju ne mogu drugim kanalima, poput Instagrama.

Snapchatov Cosmopolitan kanal mjesečno pregleda preko 19 milijuna korisnika. Prema Poynter Reportu, web stranica Cosmopolitan.com ima svega 20 milijuna jedinstvenih posjetitelja mjesečno. Ukratko: pogledi sa Snapchata čine čak 21 posto ukupnog prometa cijele tvrtke.

Zamislite da Cosmopolitan u Hrvatskoj stvara interaktivan sadržaj za Snapchat: članke, vijesti, zabavne pozive korisnicima. Takav sadržaj konzumirat će se prvenstveno na Snapchatu, ne na Instagramu gdje ćete čekati da vam se stranica na koju oglas usmjerava učita.

Ključna publika Milenijalaca ostat će odana (intimnom) Snapchatu.

Snapchatovi korisnici, osobito ključna publika u dobi od 16 do 34 godina, emocionalno je povezana s aplikacijom koja neće tako lako nestati. Naime, Snapchat je, za razliku od Instagrama, krenuo kao aplikacija za chatanje, stoga je intiman i prije svega najbolje oponaša komunikaciju “licem u lice”.

Snapchatovoj publici, za razliku od Instagramove, nije cilj samo stvoriti bazu pratitelja, već ga koriste kao svoj privatni kutak, kao dom, mjesto na kojem njihovi roditelji nisu – za razliku od Facebooka. Snapchat to uspijeva kroz face-to-face pristup zbog kojega je uspio i u početku te zbog kojega je Snapchat donekle bliži aplikacijama za razmjenu poruka poput Messengera, nego aplikacijama poput Instagrama.

Lansiranjem Instagram Storyja Facebook je možda dijelom riješio dio pritiska koji su tinejdžeri osjećali klasičnim objavljivanjem fotografija –  želeći što veći broj lajkova na objave, iste bi brisali ako taj cilj nisu uspjeli ostvariti. No ne treba zaboraviti kako na Instagramu i dalje postoji pritisak za stvaranjem veće baze pratitelja koja je svima vidljiva odlaskom na nečiji profil, za razliku od Snapchata gdje i dalje ne znamo koliku bazu prijatelja osoba ima.

Instagram nije ‘snapkiller’, već primarno aplikacija za fotke

Daljnja financijska ulaganja odigrat će vrlo bitnu ulogu u razvoju Snapchata. Ako Snapchat uspije balansirati daljnji priljev novca za nastavak globalnog širenja s većim broj oglasa, koji će se morati prikazivati unutar aplikacije (kao posljedica novih ulaganja), ostvarit će veliku prednost. Snapchat treba rasti, bez da time zaguši osnovnu publiku povećanjem broja i formata oglasa koji će za to zasigurno biti nužni.

Instagram je još u lipnju 2013. pompozno najavio i video format koji – koliko često viđate? Rijetko – jer su korisnici Instagrama jednostavno naučeni da prvenstveno fotografiraju, a ne snimaju. Dok se Snapchat temelji na razgovorima u obliku videa, korisnici Instagrama svoje priče objavljuju većinski kao skupove fotografija.

Dakle, čak i kad im se omogući osnovna Snapchatova funkcija, korisnici Instagrama i dalje u u prvi plan guraju fotografiju jer je Instagram upravo to – aplikacija za fotografije, a ne Snapchat killer’ koliko god to Zuckerberg htio. Instagram je pomalo postao Snapchat za odrasle koji i dalje ne razumiju srž ove aplikacije.

Snapchat je aplikacija usmjerena na stvaranje sadržaja kamerom čije sučelje vidite čim upalite aplikaciju. Ne vidite feed, nego kameru. Upravo sučelje kamere koje se odmah pojavljuje motivira korisnike na stvaranje sadržaja. Instagram pak ostaje aplikacija namijenjena prvenstveno konzumiranju sadržaja bez intime koju Snapchat daje korisnicima.

Obje platforme imaju isti krajnji cilj – ostvariti i zadržati što je moguće veći broj postojećih i novih korisnika, ali grupe korisnika njihove slične tehničke funkcije doživljavaju na potpuno različite načine.

Snapchatovi kreativniji oglasi

Sponzorirani geofilteri, leće i video oglasi, što god poželite – radi se o novim, kreativnim i interaktivnim formatima oglašavanja spram Instagramovih tradicionalnih. Snapchat od svojih korisnika želi angažiranost i punu pozornost na oglasima i to je velika razlika u odnosu na Instagram oglase koji nisu ništa drugo nego uljepšani Facebook Adsi na koje smo se već navikli.

Dobar je primjer nedavno napravljen sponzorirani lens povodom promocije najavljivanog i dugo očekivanog filma Ghostbusters. Snapchat će sada morati brže djelovati i za očekivati je kako će se ove opcije brže otvoriti i globalno pa tako i u Hrvatskoj. Hoćete li ih dočekati spremni i iskoristiti prvi? Razmislite samo na koje bi sve načine, primjerice, Turistička zajednica grada Dubrovnika mogla iskoristiti Game of Thrones za interaktivnu ‘leću’.

Oglasi na Snapchatu imaju prednost nad Instagramom – zabavniji su i privlače više pažnje, za razliku od Instagram oglasa te će nastaviti biti kreativniji kada se radi o isprobavanju novih formata.

Dok nas Instagram guši oglasima koji su tipični, Snapchatovi su oglasi prirodniji i korisniku daju dodatnu vrijednost – u vidu intimnije interakcije s korisnikom. Naravno, isto ne umanjuje jačinu Instagrama kao oglašivačke platforme koji i dalje putem Facebooka dominira, ali pokazuje zašto ne može tek tako “ugušiti” Snapchat kao oglašivačku platformu za brandove. Kao što korisnici Snapchat doživljavaju intimnijom platformom, oglašivači je doživljavaju kao kanal za intimnije oglašavanje.

Snapchat – i dalje korak ispred Facebooka

Nemojmo se zavaravati, Instagram je lansirao Stories, ali Snapchat već godinama konstantno inovira i raste nevjerojatnom brzinom. Nedavno su lansirani stickeri određenih lokacija poput New York Rata te se radi na kodovima koji će omogućiti otkrivanje ekskluzivnih sadržaja.

To dozvoljava korisnicima da skeniraju fotografije ili barkod na posteru ili web stranici te time, primjerice, ostvare popust na određeni proizvod. Osim toga, zadnja akvizicija Seenea, pokazuje da idu u smjeru novog 3D foto formata za jednu potpuno novu razinu selfie leća, a potencijalno i u VR projekte.

Brendovi u Hrvatskoj tek otkrivaju Snapchat…

S obzirom na Snapchatov tempo i poziciju tehnološkog lidera, kada se radi o pristupanju najnovijim generacijama koje ignoriraju Facebook i druge “starije” društvene mreže, nedvojbeno je kako ćemo od ove mreže još puno toga vidjeti po pitanju diferencijacije. Pametni brendovi će upravo tu “snap” razliku iskoristiti za personaliziran, intiman i zabavan način na koji mogu pristupiti svojim publikama.

Snapchatu preostaje lakše pronalaženje prijatelja unutar aplikacije, transparentnije komuniciranje ROI-ja za brandove (na čemu već rade) te se izboriti za daljnji rast priljeva novca bez da korisnike zaguše s klasičnim oglasima poput Instagrama.

Je li Instagram Story kraj Snapchata? Ne, samo je još jedan u nizu Facebookovih pokušaja da dostigne Snapchat, jedinstvenu društvenu mrežu koja već godinama svojim drugačijim mogućnostima i sučeljem zbunjuje starije, a oduševljava mlade. Poput Snapchata, domaći brendovi moraju iskoristiti prednost first movera, a ne se povući čim Instagram/Facebook kopira još jedan feature. Mladi vas čekaju na Snapchatu i baš ih briga za vaše instapričice!

Želite na radionicu o Snapchatu?

Ostavite email kako bismo vas obavijestili o njenom održavanju!