iPhone 5 je dosadan. Što je sljedeće? App 2.0!

Shoutemov Viktor Marohnić: iPhone 5 je dosadan. Što je sljedeće? App 2.0!

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Prošlotjedno predstavljanje iPhonea 5 mnoge je ostavilo ravnodušna, vjerojatno ste primijetili i po praćenju na vašoj najdražoj Netokraciji. Dok prodaja iPhonea 5 ne jenjava i jak interes svakako postoji, skepsa oko budućnosti razvoja Appleovog pametnog telefona postoji. Mnogi se pitaju što možemo dalje očekivati od iTelefona? U današnjem postu na svom osobnom blogu, Shoutemov suosnivač Viktor Marohnić navodi kako bi se on kladio na softver, a ne hardver kao sljedeći korak u iRevoluciji, bila ona Appleova ili nekog drugog proizvođača pametnih telefona.

App 2.0 umjesto iPhonea 6?

Prošlotjedno predstavljanje iPhonea 5 mnoge je ostavilo ravnodušna, vjerojatno ste primijetili i po praćenju na vašoj najdražoj Netokraciji. Dok prodaja iPhonea 5 ne jenjava i jak interes svakako postoji, skepsa oko budućnosti razvoja Appleovog pametnog telefona postoji. Mnogi se pitaju što možemo dalje očekivati od iTelefona? U današnjem postu na svom osobnom blogu, Shoutemov suosnivač Viktor Marohnić navodi kako bi se on kladio na softver, a ne hardver kao sljedeći korak u iRevoluciji, bila ona Appleova ili nekog drugog proizvođača pametnih telefona.

Marohnić mora itekako detaljno pratiti što se događa s popularnim pametnim telefonom s obzirom da je Shoutem pivotirao kako bi svojim poslovnim korisnima omogućio izradu aplikacija za iPhone te Android. Uspoređuje sadašnje stanje u razvoju hardvera s postepenim ubrzanjem interneta, a mogli bi ga usporediti i sa procesorima koje smo žarko pratili dok su se s 600 prebacivati na 700+ Mhz, ali smo nakon 1000 prestali brojati:

Ja bih se kladio na software. Software je jedino mjesto gdje još ima hrpa prostora za inovaciju. Brži procesor i LTE otvara mogućnosti za aplikacije koje će raditi brže i bolje, kao što je ADSL lansirao internet u mainstream (web 2.0) tako bi sad mogli vidjeti i App 2.0. Već ako usporedimo današnje aplikacije za rađene za retina display i iPhone 4 (moji favoriti Path, Foursquare ili novi Facebook) i kako one izgledaju u odnosu na ono što smo imali prije godinu dana vidi se ogromni napredak.

Marohnić navodi kako je predstavljanje prvog iPhonea 2007. ipak bilo revolucionarno – dobio je naime uređaj koji je htio otkad je 2000. programirao aplikacije za Palm i PocketPC te sa sobom umjesto Androida ili iPhonea nosio Handspring Visor sa GSM modulom. Smatra kako je upravo sadašnja dovoljna snaga hardvera očita prilika za novu generaciju softverskih inovacija:

A to je dobra vijest za nas. Software je kao što znamo jeftino za proizvoditi i to može skoro svatko. Zlatna groznica zvana mobilne aplikacije je tek počela, a svatko imalo sklon avanturi, već jaše preko Sierra Nevade u potrazi za zlatom ;). Praktički se sav postojeći software koji znamo može ponovo izmisliti za smartphone i tablet uređaje, kao da taj stari nikad nije ni postojao. Nova generacija klinaca može preko noći iz garaže uzeti tržište starim prdonjama koji su zapeli na desktopu i webu.

Cijeli članak možete pročitati na Viktorom blogu. Smatrate li da smo stigli do stagnacije hardverskih inovacija gdje će se hardver razvijati u postocima umjesto skokovima te da će se prave, zvučne inovacije temeljiti upravo na softveru – da će sljedeće Appleovo predstavljanje prvo prikazivati iOS 7, a tek potom iPhone 6?!