Shoutemov Viktor Marohnić: iPhone 5 je dosadan. Što je sljedeće? App 2.0!

Prije 2 godine · Ivan Brezak Brkan · Mobilno · 5 komentara

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:

App 2.0 umjesto iPhonea 6?

Prošlotjedno predstavljanje iPhonea 5 mnoge je ostavilo ravnodušna, vjerojatno ste primijetili i po praćenju na vašoj najdražoj Netokraciji. Dok prodaja iPhonea 5 ne jenjava i jak interes svakako postoji, skepsa oko budućnosti razvoja Appleovog pametnog telefona postoji. Mnogi se pitaju što možemo dalje očekivati od iTelefona? U današnjem postu na svom osobnom blogu, Shoutemov suosnivač Viktor Marohnić navodi kako bi se on kladio na softver, a ne hardver kao sljedeći korak u iRevoluciji, bila ona Appleova ili nekog drugog proizvođača pametnih telefona.

Marohnić mora itekako detaljno pratiti što se događa s popularnim pametnim telefonom s obzirom da je Shoutem pivotirao kako bi svojim poslovnim korisnima omogućio izradu aplikacija za iPhone te Android. Uspoređuje sadašnje stanje u razvoju hardvera s postepenim ubrzanjem interneta, a mogli bi ga usporediti i sa procesorima koje smo žarko pratili dok su se s 600 prebacivati na 700+ Mhz, ali smo nakon 1000 prestali brojati:

Ja bih se kladio na software. Software je jedino mjesto gdje još ima hrpa prostora za inovaciju. Brži procesor i LTE otvara mogućnosti za aplikacije koje će raditi brže i bolje, kao što je ADSL lansirao internet u mainstream (web 2.0) tako bi sad mogli vidjeti i App 2.0. Već ako usporedimo današnje aplikacije za rađene za retina display i iPhone 4 (moji favoriti Path, Foursquare ili novi Facebook) i kako one izgledaju u odnosu na ono što smo imali prije godinu dana vidi se ogromni napredak.

Marohnić navodi kako je predstavljanje prvog iPhonea 2007. ipak bilo revolucionarno – dobio je naime uređaj koji je htio otkad je 2000. programirao aplikacije za Palm i PocketPC te sa sobom umjesto Androida ili iPhonea nosio Handspring Visor sa GSM modulom. Smatra kako je upravo sadašnja dovoljna snaga hardvera očita prilika za novu generaciju softverskih inovacija:

A to je dobra vijest za nas. Software je kao što znamo jeftino za proizvoditi i to može skoro svatko. Zlatna groznica zvana mobilne aplikacije je tek počela, a svatko imalo sklon avanturi, već jaše preko Sierra Nevade u potrazi za zlatom ;). Praktički se sav postojeći software koji znamo može ponovo izmisliti za smartphone i tablet uređaje, kao da taj stari nikad nije ni postojao. Nova generacija klinaca može preko noći iz garaže uzeti tržište starim prdonjama koji su zapeli na desktopu i webu.

Cijeli članak možete pročitati na Viktorom blogu. Smatrate li da smo stigli do stagnacije hardverskih inovacija gdje će se hardver razvijati u postocima umjesto skokovima te da će se prave, zvučne inovacije temeljiti upravo na softveru – da će sljedeće Appleovo predstavljanje prvo prikazivati iOS 7, a tek potom iPhone 6?!

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:

Pratite li Netokraciju?

 1. Pratite netokraciju svakodnevno kako bi bili u toku s internetskom industrijom i kulturom
 2. Ne želite da vam promaknu trendovi u internetskom marketingu i poslovanju
 3. Želite upoznati najnovije regionalne startupe i investitore koji su ih prepoznali
 4. Ne želite propustiti detaljne analize, reportaže i informacije s bitnih internetskih događanja
 5. Želite znati da što se "događa na internetu", da o tome znate sve!
 • Emailom budite uvijek u toku (i nemojte ništa propustiti - 100% privatno i nikad vas nećemo spamirati)

 • Pratite naš RSS kanal Pratite u Google readeru
 • Pratite nas na Google Plus Dodajte nas u svoje krugove

5 komentara

 1. comment Viktor

  Aaaa, kako si me unakzio :). Dobro je.
  Sto se tice tih novosti oko aplikacija. Ja sam nedavno poceo koristiti Spotify na iPhoneu i to ne radi tako dobro kao sto bi trebalo. Sa LTEeom ce taj app biti ludilo. Instant pristup svoj mogucoj i nemogucoj glazbi s bilo kojeg mjesta. To je App 2.0.
  Isto kao sto mi se nekad nije dalo surfati preko dial-upa, sad mi se ne da koristiti Spotify na iPhone-u jer je prespor. Pogotovo ovdje u US gdje je 3G koma, a cesto me baci i na Edge.

 2. comment Damir2

  mislim da smo došli do stagnacije i hardwarea i softwarea. Kao što je hardware dovoljno brz i jeftin za skoro sve primjene, tako već postoje aplikacije i servisi za skoro sve. Ostaju još samo niše koje ne donose puno para a konkurencija među pretendentima je ogromna. Jer vrlo je teško konkurirati etabliranim igračima koji su zauzeli sva važna područja. Google, Amazon, eBay, FB etc. Imaju reputaciju, lovu, tržište.

  Software i Internet industrija je sve više slična lutriji. Milijuni učestvuju i uplaćuju sitnu lovu (tj troše svoje slobodno vrijeme na razvoj) i nadaju se da će baš oni izvući taj preostali sretni broj, jer glavni brojevi su već izvučeni.

  Možda je vrijeme da se svi skupa pomalo okrenemo konkretnim stvarima, npr sijanju pšenice na poljima. To je djelatnost koja će donijeti konkretne rezultate što u današnjem ‘kriznom’ svijetu ima visoku vrijednost (čini mi se sve veću).

 3. Slažem se sa Damirom2. Mobilne aplikacije jesu u uzletu, ali već sada ih ima kao izmeta. Teško je naći neko područje gdje nema konkurencije. Ako radite aplikacije po narudžbi, tada to može ići ali zbog prirode mobilnih aplikacija pitanje je koliko će biti posla za sve nas? Mobilne aplikacije se mogu raditi u Kini, Indiji, Bangladešu i Tunguziji.

  Mislim da će ubuduće jedino biti moguće raditi poslove tipa poslovne informatike gdje nije dovoljno da si koder, nego trebaš znati i neke druge stvari, saživjeti se sa realnim poslovnim sustavom, a to znači biti prisutan u firmi. Tada su u prednosti pred Indijcima i Tunguzijcima. Dakle, moje je mišljenje da će preživjeti onaj koji bude projektant/programer/analitičar, a takvi će više raditi desktop i web aplikacije koje su primjerene poslovnim sustavima, a mobilne će im biti samo primjesa. Onaj tko bude samo koder, taj može odseliti u Indiju i raditi za zaradu s kojom će kupiti kikiriki za sebe i svog slona.

 4. dobro Viktor kaže a ja bi još nadodao da će HTML5 koliko god bio jadniji u odnosu na native aplikacije vjerovatno vremenom postajati sve popularniji jer će platforme biti sve brže. ShoutEm-ova odluka da pređu na html5 će se pokazati kao jako dobra kako će vrijeme napredovati.

 5. @dino pozlatile ti se rijeci… :)