Može li poslodavac biti poželjan zbog Facebooka i LinkedIna? Pitajte Rimac Automobile!

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Rimac Automobili ovih dana imaju razloga za slavlje, ovaj put ne zbog investicija ili novih proizvoda, nego na području zapošljavanja. U ruke im je stigla SAP-ova međunarodna nagrada za ljudske resurse u kategoriji zapošljavanja najvećih talenata, a jučer ih je MojPosao svrstao među najbolje poslodavce, uključujući njihovu sestrinsku tvrtku Greyp. Jedan od razloga zbog kojih su se uspjeli profilirati kao poželjan poslodavac je i strategija pristupa društvenim mrežama, tvrdi Aco Momčilović, zadužen za HR u ovoj tvrtki, a objašnjava i kako.

Aco Momčilović, Rimac Automobili, i Krisijan Knežević, Greyp, na jučerašnjoj dodjeli nagrada portala MojPosao za najbolje poslodavce.MojPosao

Aco Momčilović, Rimac Automobili, i Krisijan Knežević, Greyp, na jučerašnjoj dodjeli nagrada portala MojPosao za najbolje poslodavce.

O uspjehu Rimac Automobila na regionalnom HR Transformation Challengeu, natjecanju u inovativnosti u upravljanju ljudskim resursima, nedavno smo pisali, a jučer je ista tvrtka proglašena za jednog od tri najbolja poslodavca u Hrvatskoj u kategoriji srednjih tvrtki, dok je istu titulu odnijela tvrtka Greyp u kategoriji malih tvrtki. Riječ je o tradicionalnom istraživanju zadovoljstva zaposlenika portala za zapošljavanje koji je ove godine proveden na 5100 zaposlenika. Na prva su mjesta u svojim kategorijama tu zasjeli dm, Henkel i Deegeetal, ali Rimac Automobili jedini su se, makar posredstvom sestrinske tvrtke, našli pri vrhu u dvije kategorije.

Dvije tvrtke danas zajedno imaju gotovo 200 zaposlenih, dvostruko više nego godinu ranije, a planovi za zapošljavanje i dalje su ambiciozni, otkriva Aco Momčilović, čelna osoba za ljudske resurse. Popularnost na društvenim mrežama, medijima, prepoznatljivost brenda, a i samog osnivača Mate Rimca, doprinijeli su tome da Rimac Automobili postanu mnogima poželjan poslodavac, ali Aco napominje da se to nije dogodilo slučajno – dio je to strategije u koju su ulagali.

Sigurno postoji korelacija između popularnosti na društvenim mrežama i percepcije nas kao poslodavca prvog izbora. Primamo velik broj prijava i otvorenih molbi, a mnoge od kandidata prijavljenih na taj način i zaposlimo zbog brze ekspanzije.

Povećanje zajednice, internacionalni pristup i teaser postovi

2015. su imali 34.000 fanova na Facebooku i 2000 pratitelja na LinkedInu. Razmišljajući o tome kako iskoristiti tu zajednicu za bolju komunikaciju s potencijalnim kandidatima, osmislili su, uz interni program preporuke zaposlenika RACE (Rimac Automobili Career Entrance), strategiju za online oglašavanje poslova, u obliku vizualnih teasera, kako bi postigli njihov što veći doseg.

Ove se godine sadržajna strategija odnosila na povezivanje radnih mjesta s popularnom kulturom (filmovima, glazbom). Jednostavno i možda ne toliko inovativno u tehnološkom svijetu, ali za Rimac Automobile učinkovito – kako je rasla popularnost na društvenim mrežama, uz pomoć tih i drugih marketinških aktivnosti (Facebook danas okuplja gotovo 100.000 osoba, a LinkedIn 12.600), smanjilo se vrijeme potrebno za pronalazak prave osobe, za neke pozicije čak i do 70%.

Konkretnije, u 2015. je na ovaj način popunjeno 10 od 11 traženih pozicija, a u 2016. 15 od 17, dok je ukupno zaposlenio 60 osoba. Vrijeme procesa zapošljavanja smanjilo se u prosjeku s 25 na 20 dana, a broj internacionalnih prijava narastao je za 400%, čemu je doprinijela i konstantna komunikacija na engleskom jeziku. I, što je zanimljivo, organski doseg postova bio je dovoljan da popuni 30% pozicija.

Od zaposlenika se traži znanje, iskustvo, ali i strast – hobiji

A kakve se pozicije traže? Aco objašnjava:

Zapravo tražimo vrlo širok spektar profila kandidata. S obzirom na odjele, tražimo inženjere elektrotehnike i računarstva, gotovo svih vrsta, od embedded developera do software developera s dodatnim specijalizacijama. Ali i velik broj ljudi srednje stručne spreme za razne pozicije u proizvodnji. Tamo također trebaju specifična znanja za odjele poput lakirnice ili kompozitnih materijala ili za rad na CNC strojevima.

Mate je osobno, osim znanja ili iskustva, ponekada i ispred formalne edukacije stavljao strast zaposlenika za poslom koji mogu obavljati kod nas, što se kod nekih vidi u njihovim dugogodišnjim hobijima.

Aco Momčilović

Aco Momčilović najavljuje cijeli niz novih pozicija za iduću godinu.

U idućoj godini plan zapošljavanja je ambiciozan, a dobri dosadašnji rezultati i nagrade koje su došle nakon njih, Aci su, kao i ostatku tima zaduženom za zapošljavanje i promociju, dali dobar vjetar u leđa:

Jako mi je drago da nam se ove godine na listi pridružila i mlada sestrinska firma – Greyp od koje imamo velika očekivanja i koja će sigurno postizati fantastične rezultate i u budućnosti. S obzirom na povećanje kapaciteta, gotovo je sigurno reći da će biti mjesta za sve odlične kandidate na cijelome nizu pozicija koje su objavljene ili će biti objavljene u budućnosti.