Radio Netokracija 12

Što se dijeli u ekonomiji dijeljenja i kakve to veze ima s tehnologijom?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Jučer smo u eteru pričali o digitalnoj ekonomiji i ekonomiji dijeljenja – što sve uopće spada pod ove vrlo široke pojmove te kako je internet omogućio da se neke vrlo tradicionalne industrije okrenu na glavu.

Što je sve "digitalna ekonomija" raspravili su u eteru Ivan i Tena.

Što je sve “digitalna ekonomija” raspravili su u eteru Ivan i Tena.

Jeste li znali da sam termin “digitalna ekonomija” potječe još iz 1995. godine? Riječ je o izrazu koji je skovao Dan Tapscott, isti onaj koji se bavio pitanjem odgoja djece u digitalnom dobu, a prije deset godina nije mogao ni predvidjeti kako će se taj cijeli koncept razviti.

U emisiji smo pričali o tome što to digitalna ekonomija jest, i zašto se sve od kupovine na eBayu pa do rezervacije karata za kino preko interneta dio digitalne ekonomije. Osvrnuli smo se i na to kako se domaće tvrtke uključuju u ovaj vid poslovanja te zadrškama kupaca kada je riječ o kupovini preko interneta.

Je li ekonomija dijeljenja zbilja ‘dijeljenje’?

No nije riječ samo o načinu na koji plaćamo stvari – digitalna je ekonomija omogućila da se neke industrije potpuno promijene kroz ekonomiju dijeljenja.

Tako se umjetnost danas stvara kolaborativno kao na HitRecordu, prijevozničke tvrtke poput Ubera ne posjeduju vozila, a agencije koje nude smještaj poput Airbnba nemaju ni jednu nekretninu u svom posjedu.

Ako ste emisiju propustili, možete je poslušati kada zaželite, a u eteru smo opet u utorak u 18:15 na radiju YammtFM!