Radio Netokracija 09

Tko su veliki igrači na domaćoj ‘gaming’ sceni i zašto razvoj igara nije igrarija?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Još jedan utorak, još jedna emisija Radio Netokracija – a u jučerašnjem izdanju tema su bile igre te ‘gaming’ industrija i kultura.

Ivan i Tena brbljali su  o industriji igara.

Ivan i Tena brbljali su o industriji igara.

Pričali smo malo o događanjima iz svijeta velikih tvrtki i konzola – zašto Nintendo (konačno) dolazi i na mobilne uređaje, o nostalgiji igrača koja je motivirala tvrtku Hyperkin da pretvori svoju prvoaprilsku šalu u stvaran proizvod te zašto je ljubiteljima Super Marija zaigralo srce kada je jedna jedina razina ove igre osvanula u HD inačici.

Spomenuli smo i e-sport, koji pokazuje da igranje igara nije igra, već ozbiljan, a nekad i profitabilan zanat, koji seže još u sedamdesete godine prošlog stoljeća.

Domaće uspješnice

Razvoj igara niša je zabavne industrije koja prerasta onu filmsku ili glazbenu, a odjeke toga vidimo i na domaćoj sceni. Sve je više uspješnih studija i tvrtki koje se bave razvojem igara, poput Nanobita, a domaće igre kao što su Gas Guzzlers i Red Solstice popularne su diljem svijeta.

Kao i kod drugih softverskih proizvoda, granice više nisu bitne – lansirati igru s domaćeg na strano tržište više nije tako teško uz pomoć platformi kao što su Steam Greenlight ili Square Enix Collective, na kojima su bile domaće igre u razvoju Viktor i Bear With me.

Za one koji se žele okušati u razvoju igara postoje i mjesta poput zagrebačke Machine, inkubatora i škole, a redovito se održavaju i konferencije poput Reboot InfoGamera i Reboot Developa.

Nadamo se da ćemo o ovoj temi i domaćim uspjesima moći ispuniti još mnogo emisija, a sljedeći put o drugim tehnološkim temama brbljamo opet u utorak, u 18 i 15 na radiju Yammat FM.