QR kod možete očitati s reklama te web stranica, ali i stvoriti vlastiti

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

QR kod, kojeg ste vidjeli na plakatima, nekim proizvodima u trgovini, čak i na web stranicama neke aplikacije ili tvrtke u proteklih je godinu do dvije postao sastavnim dijelom naše okoline.

S obzirom da ste ga sigurno vidjeli, znate li kako ga koristiti te izraditi vlastiti za web stranicu, kampanju, projekt ili zabavu?

QR kodQR kod, kojeg ste vidjeli na plakatima, nekim proizvodima u trgovini, čak i na web stranicama neke aplikacije ili tvrtke u proteklih je godinu do dvije postao sastavnim dijelom naše okoline.

S obzirom da ste ga sigurno vidjeli, znate li kako ga koristiti te izraditi vlastiti za web stranicu, kampanju, projekt ili zabavu?

Danas gotovo svaki proizvod negdje na svom pakiranju ima dio koji je označen tanjim i širim ravnim linijama ispod kojih se nalazi niz brojeva. Bar kod, služi računalima i računalnim čitačima da brzo, lako i jednostavno pročitaju o kojem se proizvodu radi. Postoje širi i uži, ovisno o potrebnog količini informacija koju trebaju prenijeti. No, prije nekih 17 godina, u proizvodnji jedne japanske tvrtke pojavio se bolji oblik takvog grafičkog koda.

Vodič kroz korištenje QR kodova omogućio je Bonbon koji vam odnedavno omogućava slaganje paketa u kojima možete odabrati željene minute razgovora, broj SMS poruka i internetski promet. Bonbonova podrška vam je dostupna na FacebookuTwitteruforumu i chatu… i nemojte zaboraviti očitati QR kod!

QR kod (Quick Response odnosno brzi odziv) je dvodimenzionalni grafički kod koji ima tri glavne bitne prednosti nad linijskim bar kodom:

  • S obzirom da podatke zapisuje u dvije dimenzije (horizontalno i vertikalno) manjih je dimenzija i zauzima manje prostora na pakiranju. Uz to, može nositi daleko više informacija;
  • Čitljiv je iz bilo kojeg kuta i pri velikim brzinama. Svaki QR kod sadrži kontrolne dijelove (tri točke) koji su u svakom kodu na istom mjestu pa računalo lako pročita ostatak;
  • Prilično je otporan na fizička oštećenja.

QR kod razvila je japanska tvrtka Denso-wave. Kako su se bavili proizvodnjom, htjeli su rješenje kojim će moći označiti dijelove, a koje će biti otporno na proizvodne uvjete. U njihovom slučaju radilo se po povremenim oštećenjima, prevrtanjima itd.

QR code

Čitanje QR koda pomoću iPhone aplikacije, fotografiranjem monitora.

Kada govorimo o kapacitetu poruke koje QR kod može nositi, pojedini kod može spremiti do 7089 numeričkih znakova, 4296 alfanumeričkih znakova i 2953 tzv. binarnih riječi. Za usporedbu, ako želimo povećati kapacitet linijskog koda, treba postaviti više vertikalnih linija, što znači i veće dimenzije naljepnice.

QR code

Datagram (vrlo sličan QR kodu) uspoređen s bar kodom.

U QR kod se često sprema link do neke web stranice, a nađe se i SMS ili e-mail poruka. Vi mobitelom fotografirajte QR kod i posebnoj aplikaciji prepustite ostalo. U tren oka otvorit će vam se mobilni preglednik ili aplikacija za slanje e-mailova s već upisanom porukom.

Još jedna od čestih primjena QR kôda jest upravo kod aplikacija za Android platformu. Njihovi autori postavljaju QR kod koji sadrži link do aplikacije na Android Marketplaceu kako je ne biste morali ručno tražiti.

Kako očitati tuđi i napraviti vlastiti QR kod?

Napraviti i očitati vlastiti QR kod danas je trivijalno. Dovoljno je posjetiti neki od internetski generatora kodova; popuniti nekoliko polja, podesiti poneku opciju i dobit ćete QR kod. Generirani kod možete spremiti kao sliku, isprintati ju, slati mailom itd. Za početak isprobajte Kaywain QR generator.

Trebate pročitati  QR kod? Nema problema; ukoliko imate aplikaciju na mobitelu, samo fotografirajte. Slika ne mora biti nužno poravnata da bi kod bio očitan, već je samo potrebno da bude koliko toliko fokusirana. Ukoliko nemate aplikaciju, fotografiju QR koda možete uplodati na servis poput Zxinga koji će vam pročitati što piše iza skupa crno-bijelih kvadratića.

QR code

Stvaranje QR koda je vrlo jednostavno

Koristite li iPhone, morat ćete skinuti jednu od nekoliko desetaka aplikacija, dok neke verzije Android i Nokijin Symbian uređaja dolaze opremljeni aplikacijama koje čitaju QR kodove. Nekoliko aplikacije koje čitaju QR i bar kodove:

Primjena za sve osim predviđenog

Britanska pop grupa Pet Shop Boys je u 2007. godini iskoristila QR kod u svom spotu za pjesmu koja govori o ljudskim slobodama, a ako ste skenirali kod, dobili ste link do web stranice koja se bavi točno tom temom.

QR code Pet Shop Boys

Pet Shop Boysi su iskoristili QR kod za promociju ljudskih sloboda

AXA, osiguravajuća kuća, iskoristila je QR kod u svojoj TV reklami, u kojoj kombinira TV reklamu, QR kod i vlastitu iPhone aplikaciju. Ukoliko učitate na vrhu prikazan Bonbonov QR kod, također će vam se prikazati poseban sadržaj…

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu QR kod je iskoristio na svojim internetskim stranicama. Profil svakog zaposlenika Fakulteta sadrži i QR kod su postavljene osnovne kontakt informacije i to u obliku vCarda. Ovisno o aplikaciji s kojom čitate, možete preuzeti vCard i spremiti ga izravno među vaše kontakte.

QR kod

FOI sve svoje kontakte nudi i u QR kodu

TDR je u svojoj promociji također dobro iskombinirao QR kod i Internet. Na stranici Unlimited QR možete vidjeti samo jedan QR kod. Njegovim očitavanjem otvara vam se cijeli portal sa raznim informacijama koje vam mogu koristiti.

QR kod

TDR se također služi QR kodom u promociji

Podignimo svijest o QR kodovima

QR kod

Kad se ljubitelji tehnologije i QR koda prime weba, rezultat je vrlo informativni projekt

Potencijal QR koda je prošle godine prepoznala i kreativna digitalna agencija Brlog te su u sklopu proaktivne kampanje za podizanje svijesti o QR kodu napravili regionalne stranice  za promociju QR koda. Na stranicama se nalaze osnovne informacije, kao i mogućnost kreiranja svog QR koda. Tako postoje stranice za:

Zgodno je što na njihovim stranicama generirani kod možete preuzeti u “zrcalnom” obliku i takvog ga isprintati na posebne folije i kasnije tu sliku prenijeti na majicu te se gradom prošetati sa funkcionalnim QR kodom na leđima.

QR kod je manji, pohranjuje daleko više informacija i lako je čitljiv. Zašto onda uvijek koristimo linijske bar kodove? Praktičniji su. Većina trgovina širom svijeta opremljena je čitačima za linijske kodove. One ionako ne trebaju više informacija pa su QR kodovi svoju primjenu našli u raznim marketinškim kampanjama.

QR kodovi stoga zasad ostaju dio prvenstveno oglašivačkih kampanja. Kad vidite ovaj crno-bijeli kvadratić, znate što vam je činiti. Očitavate li QR kodove kad ih vidite?