Code for Croatia i GONG pozivaju:

Koliko ministri troše na službena putovanja? Saznaj uključivanjem u online kampanju

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Iako građani imaju pravo znati kako se troši novac iz državnog proračuna, to nije slučaj i kad je riječ o troškovima službenih putovanja hrvatskih ministara. Zbog toga su Programiraj za Hrvatsku i GONG pozvali građane da se uključe u internetsku kampanju slanjem zahtjeva za pristup informacijama o putnim troškovima barem jednog ministra ili ministrice.

Pravo građana je da znaju kako se troši novac iz državnog proračuna, međutim troškovi putovanja službenih putovanja hrvatskih ministara i ministrica nisu poznati i ne objavljuju se proaktivno. Time su se odlučili pozabaviti Programiraj za Hrvatsku (Code for Croatia) i GONG, a cilj je saznati troškove u posljednja tri mandata Vlade, ali i potaknuti aktualnu i sve buduće Vlade da te troškove proaktivno objavljuju. Kako? Pozivom svim zainteresiranim da se uključe u internetsku kampanju slanjem zahtjeva za pristup informacijama o putnim troškovima barem jednog ministra ili ministrice putem portala Imamo pravo znati ili stranice putni-troskovi.codeforcroatia.org.

Ako se odluče za potonju opciju, pri tome je dovoljno odabrati ministra ili ministricu pri čemu će im se prikazati tekst zahtjeva za pristup informacijama, a na dnu teksta potrebno je dodati svoje ime i prezime te kućnu adresu te potvrditi, odnosno poslati svoj zahtjev za pristup informacijama. Nakon toga potrebno je ulogirati se ili kreirati novi korisnički račun unošenjem imena, prezime i mail adrese koju je potrebno potvrditi putem dobivenog linka i – pričekati odgovor o putnim troškovima, recimo, za ministricu Martinu Dalić ili premijera Andreja Plenkovića.

Troškovi putovanja poznati u Irskoj, Velikoj Britaniji, Indiji, Gruziji…

Iz Programiraj za Hrvatsku objašnjavaju da je, dok se čekaju punu i potpune informacija o dnevnom redu i troškovima putovanja Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u SAD početkom ove godine, dovoljno istaknuti da ni putni troškovi povjerenika Europske komisije nisu bili transparentni dok ih građani EU nisu zatražili. Tada je više stotina građana zahtijevalo pristup tim informacijama zahvaljujući Access Info što je rezultiralo time da su one ovoga ljeta konačno i objavljene.

Također, podsjećaju kako postoje i primjeri dobre prakse za proaktivnu objavu, recimo u Irskoj gdje su poznati putni troškovi ministara ili kabineta vlade Velike Britanije. Na Novom Zelandu cijela vlada uz to objavljuje i troškove po službenoj kreditinoj kartici pa i skenove računa. Troškove putovanja objavljuje i premijer Indije, a putovanja visokih državnih dužnosnika smatraju se javnom informacijom i u Gruziji.

A kako bismo takve informacije mogli bez problema znati i u Hrvatskoj, trk na kampanju Programiraj za Hrvatsku i GONG-a te uputite ministrima svoj zahtjev za pristup informacijama o tome i saznajte na što se točno troši novac iz državnog proračuna.