Razgovor s Helenom Trajkovski

Priceless Cities: Hrvatska stigla na Mastercardovu platformu neprocjenjivih iskustava

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Početkom tjedna predstavljen je projekt Priceless Croatia kojim se Hrvatska uključila u platformu Mastercard® Priceless® Cities. Cilj platforme je pomoći modernim putnicima u otkrivanju autentičnih iskustava. U kompaniji vjeruju da će pokretanjem ovog programa povećati broj turista koji dolaze u Hrvatsku, a više o tome rekla nam je Helena Trajkovski, direktorica marketinga za Hrvatsku i Sloveniju u kompaniji Mastercard.

Povodom predstavljanja Priceless Croatia razgovarali smo s direktoricom marketinga za Hrvatsku i Sloveniju u kompaniji Mastercard.

Hrvatska je najnovija destinacija koja se pridružila globalnoj platformi Mastercard Priceless Cities. Riječ je o digitalnoj platformi koja korisnicima Mastercard kartica omogućava pregled iskustava i turističke ponude u gradovima u kojima živa i u koje putuju. Priceless Croatia predstavljen je uoči ljetne sezone, a što je potaknulo jednu kartičnu kuću na pokretanje ovakve platforme, pitali smo direktoricu marketinga za Hrvatsku i Sloveniju u kompaniji Mastercard, Helenu Trajkovski, koja nas je vratila u 1997. godinu kada je prvi put predstavljena kampanja Priceless i koja je u 20 godina prilagođena na 58 jezika i aktivirana u 112 zemalja svijeta.

Izvorna kampanja Priceless je u tisku i na televiziji promicala tzv. neprocjenjiva iskustva. Ljudi bi u razgovoru znali koristiti slogan kampanje “Neke se stvari ne mogu kupiti novcem. Za sve ostalo tu je Mastercard.” ili vlastite verzije inspirirane njime. No, od tad se svijet dramatično promijenio.

Potrošači su evoluirali te su im doživljaji i iskustva postali bitniji od posjedovanja stvari – prestali su se hvaliti prijateljima skupim automobilom ili novom torbom te su počeli dijeliti ono što su doživjeli, sve više pričati o hrani u kojoj su uživali, destinacijama koje su posjetili, prijateljima s kojima su proveli vrijeme – uživo ili kroz digitalne interakcije.

Mastercard je stoga prilagodio koncept kampanje i razvio marketinšku poslovnu platformu s četiri elementa: Priceless Cities, Priceless Surprises, Priceless Causes i Priceless Specials. Hrvatska je 46. odredište platforme Priceless Cities koja nudi jedinstvena iskustva poput pop-up večere na krovu zgrade u srcu Milana, penjanja do kipa Krista Otkupitelja u Riju ili privatnog izleta do našeg otoka Biševa nakon kojeg slijedi gastronomski užitak u restoranu Palmižana Meneghello na Paklinskim otocima, ističe Helena.

Bok uz bok sa Sydneyem, Bangkokom, Rimom, Parizom…

Hrvatska se polako promiče među najomiljenije turističke destinacije, smatra Helena.

Ponuda na platformi cilja na naše strasti i aktivnosti u kojima volimo uživati kao što su sport, kultura, festivali i vrhunski restorani. Zanimljivo je to da je Hrvatska tek 2. zemlja u Europi, nakon Irske, koja ulazi na popis, iako se tamo nalaze već mnogi europski gradovi. Direktorica marketinga za Hrvatsku i Sloveniju u kompaniji Mastercard potvrdila nam je da je Hrvatska ne samo tražena destinacija, nego da se “polako promiče među najomiljenije svjetske turističke destinacije“. Očekuje se da će ulazak Hrvatske na platformu imati pozitivan utjecaj na turizam i gospodarstvo. Ipak, treba biti svjestan da smo ušli u prilično “probrano” društvo među destinacije kao što su Sydney, Bali, Bangkok, Rim, Pariz, Berlin, Madrid, London, Rio de Janeiro, Montreal i New York, naglašava Helena.

Profitirati mogu i trgovci i hotelijeri. Svaki partner uključen u kampanju komunicira se u inozemstvu i lokalno. U Hrvatskoj su to prvi prepoznali Foša i Zigante, Muzej Iluzija, Slobodna Dalmacija i croatia-tickets.com, hoteli Martinis Marchi, Medora Auri, Rivalmare Boutique, Sun Gardens, turistički obrt Ivan Vuković, Villa Parentino te NOA Beach Club i festival Ultra Europe.

U Hrvatskoj imamo rast broja dolazaka gostiju

Priceless Croatia je dobra marketinška prilika za hotelijere, ugostitelje i trgovce.

Fokus trenutne ponude su destinacije na Jadranu, među kojima su Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Pag i Istra, no uskoro bi se trebale pojaviti mogućnosti i diljem cijele Hrvatske. Priceless Cities je osim turistima namijenjen i stanovnicima koji su korisnici Mastercard kartica, pa u budućnosti kompanija namjerava stvarati ponudu u Hrvatskoj sukladno tome.

Kako je prošle godine svijetom putovalo više od 1,23 milijarde stranih turista, a svake godine ih ima sve više, novi poslovni i marketinški modeli sve više dobivaju na značenju.

Pozitivan trend vidljiv je i kod nas – u 2016. je u Hrvatskoj bilo gotovo 16 milijuna turista što predstavlja rast broja dolazaka od 8,7% u odnosu na 2015. Stručnjaci kažu da je takav rast općenito rezultat usvajanja novih poslovnih modela temeljenih na novim tehnologijama, među kojima su najvažnije online i mobilne platforme te digitalno plaćanje.

Putnici danas istražuju i plaćaju unaprijed online

Priceless Croatia predstavljen je jučer u Zagrebu.

Dobar odaziv gostiju u Hrvatskoj u Mastercardu očekuju i nakon ljeta. Naime, podaci Ministarstva turizma za prošlu godinu pokazuju da hrvatske destinacije privlače sve više turista i izvan glavnih ljetnih mjeseci. Dobar primjer za to je Zagreb u prosincu. Kako ističe Helena:

U digitalnoj revoluciji više nema prime timea. Potrošači su danas always on. Jednostavno ih je targetirati putem digitalnih medija, ali ih nije jednostavno uključiti, a Priceless Cities je – nudeći neprocjenjiva iskustva – prošao i taj test.

Napredak tehnologije promijenio je način na koji živimo, ali i putujemo, naglašava moja sugovornica. Današnji putnici ne traže preporuke u turističkim agencijama, smještaj plaćaju unaprijed karticom, a više ne trebaju ni vodiče jer znaju što trebaju vidjeti. Sve su istražili putem interneta gdje im se nudi i Mastercardova platforma – od sada i s Hrvatskom na popisu.