Želite startup posao u inozemstvu? Ovo su alati koje ćete koristiti!

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

U svom nedavnom intervjuu za Netokraciju, Luka Kladarić iz Hitlista istaknuo je razlike između rada u korporaciji i internacionalnom startupu. I dok će se većina odlučiti za sigurno korporativno okruženje i “posao od 9 do 5”, vjerujem da je iz dana u dan sve više onih kojima je rad u malom i ambicioznom timu jednako privlačan. No, kako do takvog posla?

Posao

Traženje posla u internacionalnom startupu je dinamičnije i zabavnije od traženja posla u Hrvatskoj. No, ovdje vrijede drugačija pravila, a relevantni su i neki drugi servisi.

U svom nedavnom intervjuu za Netokraciju, Luka Kladarić iz Hitlista istaknuo je razlike između rada u korporaciji i internacionalnom startupu. I dok će se većina odlučiti za sigurno korporativno okruženje i “posao od 9 do 5”, vjerujem da je iz dana u dan sve više onih kojima je rad u malom i ambicioznom timu jednako privlačan.

Tijekom posljednjih šest godina imala sam prilike osjetiti svu muku koju prolazi osoba koja traži posao u Hrvatskoj radeći na portalu MojPosao. Natječaja za koje u potpunosti zadovoljavate uvjete nije niti približno dovoljno. Čak i kada se pojavi idealno radno mjesto, konkurencija je velika. A onda dolazi najteži dio – čekanje. Prvo čekate da netko pregleda životopise, zatim da vas pozovu na intervju, pa onda da vas obavijeste jeste li ušli u sljedeći krug, ocijene zadatak koji ste napravili, i na kraju čekate još malo kako biste dobili generičku povratnu informaciju. Mjesec dana vašeg života (i to u najboljem slučaju) prošlo je u tren.

Za startupe su vrijeme i dobar tim najvredniji resursi. Zato je zapošljavanje efikasnije. Nažalost, u Hrvatskoj se još uvijek mogu na prste nabrojati uspješni startupi koji su privukli značajne investicije i krenuli u ozbiljnije proširenje tima poput Farmerona ili Rimac Automobila. Zbog toga odluka za rad u startupu neminovno povlači i preseljenje. U tom smislu oklijevanje je razumljivo. No ako još uvijek niste počeli tražiti posao zato jer ne znate od kuda biste krenuli, razmislite o sljedeće dvije mogućnosti.

Campus Board – THE mjesto ako tražite posao u londonskom startupu

Zahvaljujući oglasu za posao koji mi je kolega proslijedio mailom, otkrila sam Campus Boarddigitalnu oglasnu ploču Londonskog Google kampusa.

Nakon što se ulogirate svojim Google Plus korisničkim računom ili e-mail adresom, sigurno ćete primijetiti rubriku ‘Jobs’ u kojoj se nalaze poruke ili pins putem kojih startupi oglašavaju slobodna radna mjesta. Kada odlučite prijaviti se na neki posao s Apply here!, u nekim ćete slučajevima završiti direktno na stranicama startupa koji zapošljava, a u drugima na servisu Work in Startups gdje će se nalaziti potrebni detalji o poziciji.

CampusBoard_jobs

U oba slučaja potrebni su vam ažurirani životopisi te LinkedIn profil. Od vas će se očekivati da uz svoje ime, mail adresu i životopis napišete i kratko motivacijsko pismo. Izbjegnite prazne fraze i sažeto istaknite onaj dio svog prethodnog radnog iskustva koji odgovara oglašenoj poziciji te navedite što vas je točno privuklo da se javite na oglas. Imajte na umu da osnivači startupa nemaju vremena čitati poduže literarne radove. Jedino što ih zanima je kako ćete se uklopiti u postojeću organizacijsku kulturu i što znate raditi.

Prije mjesec dana Campus Board je redizajnirao korisnički profil i predstavio My Campus Board. Riječ je o, pogađate, vašem osobnom kutku ili ako želite online profilu. Na samom početku odabirete na koji ćete, od tri moguća načina, koristiti Campus Board: kako biste pronašli posao ili otkrili događaje na koje želite otići ili kako biste upoznali (i zaposlili) zanimljive ljude.

MyCampusBoard_home

Ono što My Campus Board razlikuje od profila na portalima za zapošljavanje je što možete kreirati svoj oglas/poruku (pin) i obavijestiti londonsku startup zajednicu da ste na raspolaganju za zapošljavanje. Svoje pinove po isteku možete ponovno objaviti, a dostupna vam je i statistika – broj pregleda, klikova, Click Through Rate i bookmarks koji jasno ukazuju na to jeste li zanimljiv kadar ili ne.

Još jedan dio profila na Campus Bordu na koji svakako trebate utrošiti koju minutu više su postavke ili Preferences koje određuju o kakvim ćete poslovima primati obavijesti. Ovdje trebate definirati samo dvije stvari: za kakve ste poslove zainteresirani (sve je unaprijed ponuđeno, ne brinite) i koji su vaši interesi (ovdje su vam ponuđene najpopularnije poveznice ili tagovi).

MyCampusBoard_preferences

Work in Startups – ono kad s budućim poslodavcem pričate sat vremena nakon prijave

Work in Startups je servis koji je zamišljen kao mjesto susreta za startupe i talentirane, kreativne kandidate. Kao i na Campus Boardu, i na Work in Startups trebate urediti svoj online profil. Uz osobne podatke, izuzetno je važna rubrika Summary u kojoj navodite: područja za koja se smatrate stručnjakom (Specialties), interese i vještine. Prema informacijama koje navedete u ovim rubrikama, kasnije ćete na mail primati obavijesti o zanimljivim poslovima.

Sretna okolnost je ta što će servis povući informacije s LinkedIn profila, tako da ne morate popunjavati rubrike radno iskustvo i obrazovanje. Jedini korak koji još trebate napraviti da bi se mogli prijavljivati na poslove je učitati svoj životopis u .pdf, .docx, .doc, .rtf ili .txt formatu.

Ono što mi se sviđa kod ovog servisa je funkcionalnost na koju ste navikli ako koristite neki od klasičnih portala za zapošljavanje, a to je popis svih poslova na koje ste se prijavili.

Aktualne poslove možete pregledavati prema kategorijama, datumu objave ili putem tražilice što je, opet, slično načinu na koji pregledavate poslove na portalima za zapošljavanje. Uz naziv pozicije odmah je vidljiva oznaka radi li se o full-time ili part-time poslu.

Work in Startups

Preporučam da se pretplatite na newsletter kako biste obavijesti o poslovima koji odgovaraju vašim kriterijima dobivali i na mail. Servis je prilično precizan tako da nećete dobivati spam poruke.

Moje dosadašnje iskustvo s Work in Startups bilo je zanimljivo. Prijavila sam se na ukupno četiri pozicije i odabrala samo one za koje sam imala sve kvalifikacije koje su tražili, uz napomenu da sam za dvije pozicije bila gotovo idealan kandidat. Upravo za njih primila sam poziv za Skype intervju u roku od sat vremena od kada sam aplicirala za radno mjesto. Preostala dva startupa se još nisu javila, iako je od prijave prošlo petnaestak dana.

Vjerujem da su me ova prva dva poziva koja sam primila u kratkom roku malo razmazila. Nije realno očekivati da su svi strani poslodavci idealni, stoga bih lako mogla ostati bez odgovora ako nisam profil kandidata kakvog traže.

Kada sve sažmem, traženje posla u internacionalnom startupu je dinamičnije, pa time i zanimljivije, od traženja posla u tvrtkama u Hrvatskoj. Mora vam biti kristalno jasno što želite raditi, zašto ste se javili na neki oglas i što možete ponuditi budućem timu jer nitko neće biti impresioniran vašim postignućima ako im je već “na prvu” sumnjivo hoćete li znati odraditi posao.

Ono što će vam dati poticaj da ustrajete u potrazi je mnogo potencijalnih prilika i brže povratne informacije. Neka vas, barem za početak, ne brine konkurencija.