Kako uspješno organizirati Facebook oglase (da se ne biste izgubili u moru njih)

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Bilo da se tek susrećete s Ads Managerom ili Power Editorom ili već vodite kampanje za više klijenata, bez dobre organizacije doći će onaj trenutak kada se nećete više snaći u moru oglasa, što u prijevodu znači – teži uvid u korisne informacije i slabija uspješnost svake kampanje. Kako to ne bi postala vaša stvarnost, pripremili smo vam vodič koji će sačuvati živce i donijeti rezultate. :)

Struktura Facebook oglasa

Krenut ćemo od osnove koja vrijedi za bilo koji tip oglasa, a to je sama struktura koju čine – campaign (cilj kampanje), advert set (setovi oglasa) i advert (oglasi).

Prva faza, kampanja, podrazumijeva da odaberete koji je cilj vašeg oglasa. Je li to odlazak na brand awareness, engagement ili pak konverzije?

Kampanja se može sastojati od više setova oglasa (advert set), koji se mogu razlikovati po stavkama koje morate popuniti (ciljana skupina, budžet, gdje će oglasi biti smješteni…). Oni vam pomažu da pratite i kontrolirate koji tip oglasa unutar jedne kampanje vam bolje prolazi. Ne zaboravite, kako biste znali zašto neki oglas bolje prolazi od drugog, testirajte samo jednu stavku, primjerice ciljanu skupinu ili, recimo, samo desktop oglase nasuprot oglasa koji će se prikazivati na mobilnim uređajima. Sam sustav optimizirat će oglase tako da vam se, oni koji bolje prolaze, više pojavljuju vašoj ciljanoj skupini u odnosu na lošije (koje uvijek možete zaustaviti).

Nakon što ste ispunili sve stavke unutar Ad Seta, slijedi nam kreativni dio – Ad. Unutar svakog seta oglasa možete imati više kreativnih oglasa koji se mogu sastojati od različitih formata izgleda oglasa (Carousel, Single Image, Single Video, Slideshow…) uz kreativan tekst i pozive na aktivnost.

Kako to funkcionira u praksi?

Kako se najbolje uči na primjeru, evo jednog. :) Klijent vam je slastičarnica koja želi ostvariti 50 narudžbi ovaj mjesec putem web shopa. Ovdje nam je jasan cilj – prodaja i praćenje koliko narudžbi je došlo putem Facebook oglasa. U skladu s tim odabiremo cilj – conversions.

Nakon što smo odabrali cilj kampanje, odlučili smo unutar nje napraviti dva Ad Seta s različitim ciljanim skupinama. U prvom tipu oglasa ciljamo na zaposlene mame koje nemaju vremena pripremati torte i kolače za rođendane, zabave i slična događanja, a u drugom tipu oglasa ciljana skupina su nam vegani.

S obzirom na to da idemo dva različita seta, svaki od njih će imati oglase prikladne ciljanoj skupini. Za prvi oglas u kojem ciljanu skupinu čine majke, pripremit ćemo dva oglasa (dva vizuala) – jedan će biti fokusiran samo na kolače, a drugi na torte. Na isti način će se napraviti za drugu ciljanu skupinu, samo što će u pitanju biti veganske slastice.

Ovim putem možete vidjeti da unutar jedne kampanje imamo 2 Ad Seta te 4 oglasa koje možemo pratiti, uspoređivati i kontrolirati. :)

Ključ je u nazivu

A sad kad znate kako jedan Facebook oglas izgleda i kako ga možete organizirati, pitate se kako se ne pogubiti među svim tim kampanjama? Ključan dio je upravo sustav koji ćete primjenjivati pri imenovanju vaših oglasa – kao i držati ga se.

Campaign

U imenu kampanje naznačite ime klijenta (ako je, primjerice, vaše poslovanje u pitanju, onda ne morate navoditi), što promovirate i cilj. Na gore navedenom primjeru, to bi izgledalo ovako:

[Slastičarnica] – [Webshop] – [Conversions]

Ad set

U ovom dijelu kampanje može doći do različitih varijacija pri imenovanju oglasa pa možete očekivati da će naziv biti detaljniji. Ovo su neke od stavki koje će utjecati na njega: budžet, datum, ciljana skupina, placement, optimizacija, cijena klika i drugo. Naravno, koristit ćete one stavke koje testirate i koje su specifične za kampanju koju radite.

[Dnevni budžet] – [Vegani] – [Mobilni uređaji] – [Optimizirano za konverzije]

Adverts

Nazivi za oglase uvijek imaju najjednostavnije nazive, pogotovo ako oglašavate nešto što je već objavljeno na Facebooku. No ako radite oglas kao za spomenutu slastičarnicu, imajte iduće stavke na umu: specifičnost teksta i fotografije/dizajna.

[“Naruči, preuzmi, plati!”] – [Galerija veganskih torti]

Kada idući put budete radili izvješće, vrlo lako ćete pronaći relevantne oglase. Samo u filter upišete primjerice ime klijenta ili ciljane skupine i dobit ćete sve potrebne informacije. :)

Želiš još?

Sada kada znate kako uspješno organizirati Facebook oglase, dolazi onaj zabavni dio – kako napraviti, optimizirati i mjeriti oglase koji će ti pomoći da ostvariš svoje ciljeve? Ekipa iz Bamboo Laba pomoći će ti da savladaš i taj dio i upoznati te s novim mogućnostima poput izrade oglasa unutar Instagram Storyja. Na jednodnevnoj edukaciji o Facebook oglašavanju u Osijeku, Lajkaj uspjeh, koja će se održati 21. lipnja, kroz predavanja, studije slučaja i praktično svladavanje Facebook oglašivačke platforme upoznat ćemo te s mogućnostima digitalnog oglašavanja putem Facebooka. Rezerviraj svoje mjesto do 1. lipnja i ostvari popuste!  :)