Novi Foursquare u lovu na nove korisnike: Sve manje igre, sve više ozbiljnog informiranja

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Foursquare se u posljednjih godinu dana zaista promijenio i, uvjetno rečeno, uozbiljio. Dovoljno je pogledati i posljednji Foursquare vodič objavljen prije 3 mjeseca i današnju verziju aplikacije. Iako će u kompaniji to nerado priznati vidljivo je kako gazda Dennis Crowley i njegov tim čine sve ne bi li se riješili imidža „checkin igrice“ u kojoj se skupljaju bodovi. Naime Foursquarov trust mozgova u New Yorku i San Franciscu je zaključio da sve veći broj koristi njihovu aplikaciju kao vodič, bez potrebe/želje za checkiranjem što im je bio i više nego dovoljan „call to action“ za određeni zaokret u razvoju aplikacije. Nadamo se ne i Gowalla-like zaokret koji se nije pokazao uspješnim.

Kamo vode izmjene?

Foursquare se u posljednjih godinu dana zaista promijenio i, uvjetno rečeno, uozbiljio. Dovoljno je pogledati i posljednji Foursquare vodič objavljen prije 3 mjeseca i današnju verziju aplikacije. Iako će u kompaniji to nerado priznati vidljivo je kako gazda Dennis Crowley i njegov tim čine sve ne bi li se riješili imidža „checkin igrice“ u kojoj se skupljaju bodovi. Naime Foursquarov trust mozgova u New Yorku i San Franciscu je zaključio da sve veći broj koristi njihovu aplikaciju kao vodič, bez potrebe/želje za checkiranjem što im je bio i više nego dovoljan „call to action“ za određeni zaokret u razvoju aplikacije. Nadamo se ne i Gowalla-like zaokret koji se nije pokazao uspješnim.

Novi Foursquare 5.0 doživio je ne samo ozbiljan facelifting već i promjene ispod haube. Koristeći 2 milijarde checkinova svojih 20+ milijuna korisnika prikupili su dovoljno informacija ne bi li vam preporučili baš idealan steak house u utorak navečer ili predvidjeli gdje bi najradije proveli subotnje popodne. Možemo konstatirati da je „petica“ definitivno najveća promjena u povijesti ove mlade kompanije te da „making the real world easier to use“ zaista nije još jedan lijepi PR slogan.

Foursquare + Facebook

Već prilikom prvog starta nove inačice možete dati dopuštenje Foursquareu da pristupi vašem Facebook timelineu. Nakon početnih trzavica 4sq i FB su napokon pronašli zajedničke interese što znači da će se 4sq checkinovi lijepo prikazivati na vašem zidu, grupirani u jedan post na wallu, naravno ako im dopustite. Uz to, svi checkinovi i pripadajuće fotografije bilježe se na vašu Facebook places mapu, kao da su sa Facebooka kao i novi lajkovi lokacija i checkinova, tipovi i sl. (Bilo bi puno bolje da je korisniku dano na izbor što se dijeli, no pretpostavljam da će to popraviti u sljedećoj verziji).

Imate li "tip"?

Na prvi pogled novi Foursquare je jednostavno lijep. Još u vrijeme nadmetanja s danas pokojnom Gowallom (koju je kupio Facebook), potonja je uvijek slovila kao ljepša aplikacija. Sada to definitivno nije tako, sučelje je zaista ispleglano, stranice lokacija su obogaćene velikim naslovnim slikama, popularnim tipsevima, uočljivijom kartom koja je uvijek prisutna te dodatnim informacijama poput radnih vremena i uputa kako pronaći lokaciju. Dodane su i nove, puno ljepše, ikone lokacija koje se sada pojavljuju na glavnom timelineu (još jedan napokon). Badgevi su toliko lijepi da jednostavno ne možete ne pohvaliti se prijatelju kada ga otključate.

Foursquare timeline

Osnovni zaslon pojednostavljen je i podijeljen na tri osnovna gumba – friends, explore i me. Friends je osvježeni activity feed koji podsjeća puno više na Facebook timeline nego na stari Foursquare feed, što će starijim korisnicima na prvu izgledati pomalo konfuzno no vjerujem da će novim korisnicima baš zato novo sučelje biti puno pristupačnije. Sada je moguće vidjeti i nekoliko posljednjih checkinova istog prijatelja, kao i njegove lajkove, followe, tipove, s kime je postao prijatelj i sl.

Komentari se nalaze u osnovnom feedu, a slike su pristupačnije više nego ikad uz mogućnost swajpanja istih na glavnom timelineu bez potrebe ulaska u checkin. Tipovi, liste omiljenih lokacija i komentari pronašli su svoje zasluženo mjesto na glavnom feedu. Neki će reći da je nastala velika gužva no vjerujem da ćemo se brzo naviknuti. Jedna od većih novosti je mogućnost lajkanja (srce) i hejtanja (potrgano srce) lokacija. Uzevši u obzir činenicu da mjesta na koja se checkirate ne moraju biti nužno ona koja volite ovaj parametar će dodatno pridonijeti kvaliteti algoritma za preporuke što je zaista vrijedna opcija. Preporuka: nemojte odmah hejtati radno mjesto.

Istraživanje umjesto prijavljivanja

Sukladno novoj strategiji razvoja checkin button je doslovce stjeran u kut kako bi se napravilo mjesta za „explore“ – novi glavni središnji gumb. Explore funkcionalnost , odnosno sustav preporuka lokacija na temelju različitih parametara (prijašnji checkinovi, checkinovi prijatelja, kategorija lokacije, doba dana idr.),  uvedena je krajem 2011. godine, no sada je dodatno pojednostavljena. Samim klikom na explore gumb vidjet ćete preporučene lokacije kao i prijatelje koji se nalaze u blizini bez unosa dodatnih parametara. Nestao je „friends nearby“ box koji je sada dostupan ispod glavnog ekrana s kartom.

Istražite uz novi "Explore"

Uz preporuke lokacija sada dobivamo i informaciju o čemu se najviše priča u spomenutom kvartu (koje ključne riječi se najviše koriste). Pretrage je kao i prije moguće vršiti prema kategorijama te prema ključnim riječima, a zanimljiva je i mogućnost proširenja pretraga određene kategorije (primjerice, ukoliko tražite mjesta za izlazak i jedno od njih bude rock klub imati ćete mogućnost izlista dodatnih lokacija istog tipa).

Profile stranica

Nova profile stranica je u potpunosti osvježena te se sastoji od šest osnovnih kućica. Prijatelji i brandovi koje pratite su (napokon) odvojeni te se nalaze iza friends gumba. Do sada smo, naime, brendove mogli followati jedino putem weba što više nije slučaj. “Stats” krije detaljne statistike checkinova (tablica sa bodovima, mayorshipsi, top lokacije i kategorije), a tu su i fotografije, tipovi, badgevi i liste. Ispod svega nalazi se još jedna novost, punokrvni history page koji vam daje mogućnost pregleda vaših checkinova daleko u prošlost (Bilo bi izvrsno kada bi se mogao upisati i datum i lokacija koju želimo pretraživati, npr. kao u RewindMe appu). Više ne možete vidjeti ukupan broj mayorshipa već samo one osvojene u zadnjih 60 dana što je još jedan pokazatelj da se Foursquare u drugi plan gura gaming elemente.

Uz ove novitete nekolicina featurea je ili u potpunosti nestala ili je premještena na drugu lokaciju. Najviše mi nedostaje „nearby friends“ opcija no do nje je moguće doći u explore sekciji. Specialsi su pomalo gurnuti u drugi plan. Do njih je moguće doći jedino kroz explore tab i to samo ukoliko odgovaraju postavjlenim kriterijima ili klikom na stranicu lokacijemo očekujemo njihov povratak uz naplatu što je već (sramežljivo) najavljeno.

U sve se miješa

Osim već spomenutih personaliziranih preporuka na temelju goleme baze checkinova, radnih vremena i uputa kako pronaći lokaciju ovoj tvrdnji u prilog govori i nekoliko postojećih ali i novih integracija od nedavno poznatih pod nazivom Connected Apps. Povežete li aplikacije poput Foodspotinga na Foursquareu ćete vidjeti preporuke jela, preko the Weather Channela ćete prilikom checkina na novoj lokacji dobiti detaljnu vremensku prognozu, a tu su i drugi appovi sa svojim featurima (Path,Sonar, Eat This not that).

Dodamo li tome već postojeće integracije poput one sa startupom SinglePlatform koja posjeduje menije i cjenike velikog broja restorana (nažalost samo u SAD-u) i sa u SAD-u popularnim servisom/appom za rezervaciju mjesta u restoranima OpenTablea koji je omogućio da se unutar Foursquare appa obavi rezervacija dobivamo zaista kompletnu uslugu, za van. Naravno, divove poput Yelpa ne treba otpisati, još (pogotovo s obzirom na činjenicu da bi u iOS-u 6 Yelp trebao pomagati Siri u navigaciji).

Foursquare next?

Možemo konstatirati da „petica“ postaje ozbiljan konkurent (barem u Americi) neprikosnovljenom Yelpu i Tripadvisoru pa i Google Placesima. Za razliku od navedenih servisa koji koriste random recenzije korisika Foursquare odlično poznaje vas i vaše prijatelje. Foursquare se želi nametnuti kao vaš jedini suputnik za sve što vam je potrebno kada napustite domaću lokaciju.

Sva sila noviteta...

Prema posljednjim informacijama koje su izašle iz centrale ove još uvijek malene kompanije (100 zaposlenih) u sljedećim mjesecima možemo očekivati još nekoliko zanimljivih eksperimenata koje bi dodatno trebale povezati ljude i lokacije uz neizbježnu monetizaciju (već je lagano i vrijeme).

Vjerujem da novi Foursquare ide u smjeru zahvaćanja što većeg broja korisnika i neizbježne monetizacije, po mogućnosti ne na njihovu/našu štetu. Neki će prigovoriti velikom broju promjena i možda prenakrcanom timelineu no činjenica je da će Foursquare na ovaj način biti puno pristupačniji novim korisnicima, prije svega onima koji jednostavno nisu vidjeli potrebu za checkiranjem i skupljanjem badgeva i bodova. Iz perspektive sve samo ne prosječnog korisnika zaključio bih da je novi Foursquare zaista osvježenje te da, početnim problemima sa snalaženjem usprkos, donosi puno novih razloga zašto bi ga, ukoliko još niste, trebali isprobati. Želimo vam ugodno istraživanje i što lakše korištenje svijeta koji vas okružuje. Svakako javite dojmove.