Net.hr navodno lažno “pumpa” posjećenost i vara Gemius: veliki sastanak s velikim medijima krajem tjedna

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Prema informacijama dostupnim na raspravi LinkedIn grupe NewOrder doznajemo kako je Gemius Hrvatska obavijestio oglašivačke agencije, koje koriste njihove podatke za svoje kampanje, kako Net.hr vara uključujući posjećenost s više desetina (iako Gemiusov Vibor Kalogjera u raspravi navodi kako se ne radi o stotinu) manjih web stranica i portala. Navodno se radi o Net.hr-ovom widgetu koje manje web stranice koriste, a koji u sebi sadrži i kod Net.hr-ovog Google Analyticsa te koji je prije uključivao i Gemiusov kod, pribrojavajući posjete jednom od najposjećenijih hrvatskih web stranica.

Net.hr varao?

Prema informacijama dostupnim na raspravi LinkedIn grupe NewOrder doznajemo kako je Gemius Hrvatska obavijestio oglašivačke agencije, koje koriste njihove podatke za svoje kampanje, kako Net.hr vara uključujući posjećenost s više desetina (iako Gemiusov Vibor Kalogjerau raspravi navodi kako se ne radi o stotinu) manjih web stranica i portala.

Navodno se radi o Net.hr-ovom widgetu koje manje web stranice koriste, a koji u sebi sadrži i kod Net.hr-ovog Google Analyticsa te koji je prije uključivao i Gemiusov kod, pribrojavajući posjete jednom od najposjećenijih hrvatskih web stranica. Informacija je izašla izvan kruga agencija nakon što ju je Indexov osnivač Matija Babić objavio na svom Facebook profilu.

Gemiusov regionalni direktor Kalogjera u raspravi potvrđuje:

 Istina je da je od stane određenih portala bilo prekršaja Gemiusovih pravila u vezi Iframe-ova. Idući tjedan Gemius organizira sastanak sa svim agencijama (njih 7) koje kupuju naše istraživanje i software na mjesečnoj razini i time imaju najviše utjecaja i prava glasa. Na sastanku će se raspraviti o gore spomenutom, donijet će se određene odluke, a svi portali u GemiusAudience istraživanju će nakon toga biti obaviješteni o svemu. Do tada ne mogu davati daljnje komentare u vezi ovog konkretnog slučaja.

Kalogjera tvrdi kako je većina prekršaja uočena prije objave rezultata te stoga korigirana. Metro portalov Damir Klemenčić te Filip Višić Kalogjeru su pitali zašto i kad će i web stranice uključene u Gemius, a ne samo agencije dobiti informacije o navodnom varanju sustava, na što je Kalogjera odgovorio:

Bitna obavijest. Idući tjedan svi će portali koji sudjeluju u gemiusAudience-u dobiti konkretan info što se desilo u svakom pojedinom slučaju, tko je odgovoran za svaki pojedini slučaj, te sankcije za pojedine prekršitelje za svaki pojedini slučaj. Još važnije, svi portali će službeno dobiti definirana pravila i sankcije za moguće prekršaje.

Klemenčić je nadalje od Gemiusa zatražio više informacije te sudjelovanje u sastanku koji Gemius organizira s velikim internetskim medijima i medijskim kućama koji će se održati u četvrtak ili petak na što je Kalogjera još jednom potvrdio da će svi portali dobiti podatke. Petar Pavić, bivši direktor Europa Digitala, također će sudjelovati na ključnom sastanku. Je li Net.hr zaista udvostručio svoju posjećenost widgetom tek ćemo doznati.

Babićeva objava na Facebooku (klik za veću sliku)